Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Daň ze slazených nápojů? Drtinová argumentačně knockoutovala šéfku svazu Jakubcovou

    Šéfka svazu nealkoholických nápojů Jakubcová vysvětluje negativní dopady možného zdanění sladkých nápojů. Drtinová argumentovala zprávou WHO. | foto: DVTV

    V průběhu rozhovoru na téma zavedení speciální daně na slazené nápoje došlo mezi moderátorkou DVTV Danielou Drtinovou a Veronikou Jakubcovou, šéfkou Svazu nealkoholických nápojů, k vyostřené debatě. Drtinová, známá svou schopností nepříjemně tlačit na pilu, v jistém okamžiku přerušila Jakubcovou s přímým dotazem: „Vy opravdu nevnímáte to, že zvýšená spotřeba nealkoholických nápojů představuje nějaký problém?“

    Ministerstvo zdravotnictví znovu oživilo diskusi o zavedení nové daně na slazené nápoje jako je například Fanta, Coca cola, Kofola, Red bul, která již funguje ve více než deseti zemích Evropy. Tato opatření mají za cíl omezit konzumaci sladkých nápojů a jejich negativní vliv na veřejné zdraví. Připojí se k tomuto trendu i Česká republika?

    Ředitelka Svazu výrobců nealkoholických nápojů Veronika Jakubcová zastává jasný názor: „Rozhodně ne, považujeme to za diskriminační. Cukr se nevyskytuje pouze v těchto nápojích.“

    Veronika Jakubcová, šéfka Svazu nealkoholických nápojů ve vyostřené debatě.

    Jakubcová se bránila, poukazujíc na širší kontext cukrové konzumace: „Já to vnímám tak, že příjem cukru je komplexní. Přece nemůžeme oddělit čokoládu, gumové medvídky od nealkoholických nápojů. Je to o míře konzumace.“ Tím chtěla zdůraznit, že problém obezity a zdravotních komplikací nelze svádět pouze na slazené nápoje.

    Drtinová však byla neoblomná a poukázala na specifické riziko, které slazené nápoje představují: „Ale musíme si uvědomit, že tyto nápoje jsou často konzumovány ve velkém množství, což představuje značné zdravotní riziko, a to i v případě, že jsou lidé fyzicky aktivní. WHO jasně doporučuje zavedení daně jako účinný způsob, jak snížit jejich spotřebu.“

    Debata se zaměřila na novou zprávu WHO, která doporučuje zavedení speciální daně na slazené nápoje kvůli jejich negativnímu vlivu na veřejné zdraví, především kvůli riziku obezity. Jakubcová se pokusila tuto zprávu zlehčit, tvrdíc, že obezita je spíše výsledek nepoměru mezi příjmem a výdejem kalorií a že pravidelné cvičení může negativní dopady slazených nápojů eliminovat.

    Však Drtinová, vyzbrojená daty z britské biobanky, oponovala, že i při pravidelném cvičení mají slazené nápoje negativní vliv na zdraví, zejména co se týče kardiovaskulárních onemocnění. „Vědecké důkazy jasně ukazují, že konzumace slazených nápojů je zdravotní problém samotný a nezávisí to na tom, jak často člověk cvičí,“ opáčila Drtinová.

    Tato konfrontace ukázala, že argumenty založené na pevných datech mohou účinně vyvrátit mylné představy a často opakované mýty. Drtinová, se svou schopností přinést do debaty konkrétní a vědecky podložené informace, dokázala v rozhovoru dominovat a přesvědčivě rozebrala pokusy Jakubcové bagatelizovat vliv cukru na zdraví.

    Celá situace tak ukázala, že i když průmysl s nealkoholickými nápoji často disponuje silnými argumenty pro ochranu svých zájmů, není možné ignorovat vědecké důkazy o škodlivosti některých produktů.

    Drtinová si v tomto rozhovoru „namazala paní Jakubcovou na chleba“, přičemž poukázala na nezbytnost opatření, která by mohla pomoci chránit veřejné zdraví před negativními důsledky slazených nápojů.