Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kelímková kauza z Majálesu: Máme jich doma 19 a nikdo se nám neozval! Pořadatel tvrdil, že jsou zloději

    Pražský Majáles skončil rozvášněnou melou mezi pořadateli a návštěvníky, kterým nebyla vrácena hotovost za zálohované kelímky, kdy jeden z nich stál 70 korun. U vratky kelímků prý došla hotovost, a tak nikoho nenapadlo nic lepšího, než na návštěvníky, kteří marně čekali na své peníze, navíc dle popisu dvou účastníků v obrovských frontách, zavolat policii. Pořadatel Michal Šamánek navíc v rozhovoru pro iRozhlas.cz nazval vraceče více kelímků zloději.

    Redakce Expres.cz navštívila pražský Majáles, jenž se konal v sobotu 27. 4. a kdy v pozdních hodinách u tzv. vratky kelímků, kde pořadatelé nebyli schopni vyplatit 70 korun za vrácený kelímek. Došlo to tak daleko, že rozzuřený dav, jenž si to nenechal líbit, se pustil s lidmi od vratky do konfliktu a ti na ně zase zavolali policii. Výsledkem jsou tři lidé zadržení za neuposlechnutí, prověřování zásahu policistů u stánku s vratkami a návštěvníci, kteří mají doma kelímky a tvrdí, že se jim zatím nikdo neozval s tím, kam je mají přinést, aby dostali své peníze zpět.

    Redakce Expresu dostala mail od dvou návštěvníku Majálesu, snoubenců, kteří ten den slavili rozlučku se svobodou a se svými přáteli, kdy jejich skupina čítala dvanáct lidí, a šli večer na studentské oslavy. Redakce jejich jména zná, ale říkejme jim Dana a Jan.

    „Přišli jsme nějak po sedmé večer a když jsme pochopili, jak je to s kelímky, vždycky se dva z nás obětovali a šli vystát pro ostatní velkou frontu na pivo a pak zase jeden nebo dva šli kelímky po ostatních vrátit, jelikož i tam byla fronta a k vratce se šlo celkem daleko,“ popsala Dana. „A dovedete si představit, že tam nechcete běhat s každým kelímkem, takže je jasné, že jsme je nosili ve štosu a byla tam taky obrovská fronta.“

    Jenže pořadatel Michal Šamánek z firmy Sherwood Digital, která Majáles organizuje, to v rozhovoru pro iRozhlas.cz vidí jinak. „Ti, kteří dělají to peklo, jsou takzvaní sběrači. To jsou lidé, kteří kradou kelímky přes den ostatním a navečer přijdou vrátit 50 kelímků. Nechci nikoho nařknout, ale myslím, že v dílčích případech zloděj křičí, chyťte zloděje. Stěžuje si, protože si šel pro lup. Jsou takoví i studenti, kteří řeknou, že si jdou vydělat na festival, sesbírají kelímky a vydělají si. Chodí na takovou speciální brigádu,“ vyjádřil se tam.

    Jan s Danou mají doma 19 kelímků, pořadatelé je nebyli schopni vyplatit, jsou to kelímky celé jejich party, nikdo z nich je neukradl ostatním a museli je odnést domů v batohu.

    „Je to třináct stovek v kelímcích a nejsou to ani peníze nás dvou, ale celé party, co tam s námi byla. Dva lidé u nás spali a když jsme ráno kelímky z batohů vyndali, smrděl nám celý byt pivem. Takže jsme je museli umýt a dělali jsme to normálně v dřezu, ne v myčce, protože jsme se báli, že by se z nich v myčce sloupal potisk,“ popsala Dana.

    A Jan dodává: „Tak za prvé tam byla opravdu obrovská fronta, za druhé metro nebylo zvládnuté, ale to už je jedno, ale za třetí jsme oba psali hned druhý den (28. a 29.4.), kam máme vrátit kelímky, ale nikdo se nám pořád neozval (pátek 3.5.).“

    Majáles
    Majáles
    Majáles

    Dne 3.5. jsme tedy zaslali mail s dotazy na Sherwood Digital, kde nám bylo sděleno, že naše dotazy přepošlou na tiskové oddělení, ale stále nemáme dodnes odpověď, kromě jedné od Michala Šamánka, jenž nám napsal, že „máme nařízený útok shora“ a že „maily obou lidí nebyli poslané na vratkovou adresu“.

    Oba snoubenci ale psali na adresy firmy, které našli uvedené na internetu, do předmětu uvedli popis a není určitě jejich starostí, že si to mezi sebou pracovníci neumí přeposlat, aby byla jejich žádost vyřízena kladně, zvláště, když se nejedná o jejich peníze, ale o peníze návštěvníků Majálesu. Ti nadto nejsou povinni sledovat facebookovou stránku, kde se vratková adresa objevila, povinnost je na straně pořadatele, aby na tři maily stejného znění někdo odpověděl nebo je minimálně přeposlal ho v rámci firmy tam, kam má.

    Zatím to vypadá, že jediný útok shora přišel akorát tak na jejich tiskové oddělení, jelikož se z dotazů zatím úspěšně vymlčují.

    Máte doma kelímky z Majálesu a také se snažíte o jejich vrácení? Napište nám na tip@expres.cz.

    Fotogalerie