Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Útočník měl obrovskou výhodu. Šándor pro Expres o atentátu na Fica: Problém je v přístupu politiků

    Ve veřejném prostoru se čím dál tím více objevují zprávy, že během atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (59) selhala jeho ochranka. Bezpečnostní expert Andor Šándor poskytl Expresu detailní rozbor celé situace a vysvětlil, proč podle něj bodyguardi chybu neudělali. Šándor naopak poznamenal, že jsou to naopak politici, kteří většinou vůbec nerespektují bezpečnostní rizika a mnozí z nich špatně kooperují s lidmi, co se starají o jejich životy. „Politici by měli chápat, že jsou majetkem státu. Nechali se zvolit do ústavních funkcí a nemohou se chovat, že nemají povinnosti,“ uvádí mimo jiné Šándor.

    Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen ve středu odpoledne po výjezdním jednání vlády v Handlové. Atentátníkem je jednasedmdesátiletý spisovatel Juraj C. z Levic, který se náhle vyrojil z davu podporovatelů a na Fica pětkrát vystřelil ze své legálně držené zbraně.

    Objevují se názory, že celou situaci podcenila Ficova ochranka. S tím ale nesouhlasí bezpečnostní expert Andor Šándor, kterého redakce Expresu oslovila.

    „Byl to nečekaný útok. Díval jsem se na to opravdu pečlivě a skoro nic bych jim nevyčetl. Útočník měl obrovskou výhodu, protože věděl, co a jak chce udělat, byl odhodlaný k činu a navíc to uměl. Neselhal a neselhala mu zbraň. Když se podíváte na záběr, tak první dva výstřely jdou do oblasti břicha, třetí jde podle mě do ramene. Čtvrtý a pátý jsou už pod kontrolou ochranky, která útočníka pacifikuje. Představa, že někdo předskočí premiéra během jedné či dvou vteřin, je podle mě iluzorní a on navíc už padal k zemi. Není možné krýt někoho, kdo padá k zemi. Vrhli se na útočníka a měli problém v ohrazení, které bránilo v lepším přístupu,“ uvedl Šándor, podle kterého je mnohem větší problém, že politici obecně nerespektují bezpečnostní rizika a špatně kooperují se svými bodyguardy.

    „Já vidím jako problém, že není dobrá koordinace mezi politikem a ochrankou. Aby daný politik věděl, že musí počkat, nejít tak rychle a podobně. Mají ho chránit kvalitně a on nemůže dělat překvapivé věci, musí spolupracovat. Ten kontakt musí být lepší. Fico přišel například příliš blízko k bariéře. Chtěl se pozdravit s lidmi, to je logické, ale od útočníka byl na krok a půl, což je strašně blízko. Vyčítat něco ochrance mi přijde laciné. Střelce zpacifikovali a Fica odvezli. Pro příště by ale měl být v pohotovosti vrtulník, který bude moci přistát, kde to bude nejoptimálnější a transportovat postiženou osobu tam, kde bude možná pomoc. Policie měl vědět, že v Handlové budou omezené možnosti,“ tvrdí Šándor.

    „Co se týče členů ochranky, nebyl bych na ně tak příkrý. Vše se odehrálo velmi rychle, byl to nečekaný útok. I přestože se jedná o cvičené bodyguardy, tak byli jistě velmi překvapení. Střelec střílel velmi rychle a měl to nakrátko. Střílel z pravé strany z boku Fica. Nejsem ochránce, ale nevinil bych je. Když je někdo odhodlán a má všechny výhody, tak je to problém,“ dodává bezpečnostní expert.

    Politici nerespektují své povinnosti a špatně spolupracují s ochrankou, myslí si Šándor

    Podle Šándora je velmi pravděpodobné, že se v činu atentátníka Juraje C. vzhlédnou další jedinci a budou ho chtít napodobit.

    „Na takový útok se vždy nabalí kret*ni, kteří vyhrožují podobnými akcemi. Většina z nich to nemyslí vážně. Policie to ale musí prověřit a nesmí se na to vykašlat,“ poznamenává Šándor.

    „Vytvoření speciální jednotky může být řešením. Pokud tam ale nebude úzká kooperace a chránění si neuvědomí, že s tou ochrankou musí spolupracovat, tak to nepomůže. Vzpomeňte si na Chrastavu 2012, kdy to byl totální propadák ochranky. Nebyli pořádně vycvičení, nosili prezidentovi Klausovi sako, dárky či tašku. Od toho ochranka ale není. Umím si představit ze znalosti pana prezidenta, že on je silná osoba a ochránci si mu nedovolili říct, že tašku neponesou a že jejich úkolem je ho chránit,“ pokračuje Šándor, který tak dal vzpomenout na útok na Václava Klause, kdy na prezidenta útočil střelec z airsoftové pistole.

    „Politici by měli chápat, že jsou majetkem státu. Nechali se zvolit do ústavních funkcí a nemohou se chovat, že nemají povinnosti. Dám klasickou ukázku z Česka. Premiér Petr Fiala nebydlí v Kramářově vile. Markéta Pekarová Adamová nebydlí ve vile, která je určena pro předsedu Poslanecké sněmovny. To samé předseda Senátu Miloš Vystrčil. Dovedete si představit, že by americký prezident řekl, že nebude bydlet v Bílém domě? Ta místa jsou určená k tomu, aby v nich politici fungovali a jsou podle toho zabezpečená. Politici to nechtějí akceptovat, protože je to takzvaně omezuje a to je problém,“ dodal na závěr Andor Šándor.

    Fotogalerie