Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zdechovský: Třikrát nás hlídala policie, nejhorší je strach o děti. Romové mi dělali ochranku

    Europoslancem je deset let a za tu dobu si zažil svoje. Tomáš Zdechovský měl už několikrát co do činění s odpůrci, kteří mu vyhrožovali fyzickou likvidací. A nejen jemu. „Já si poradit dokážu, ale nejhorší je strach o děti. Byla doba, kdy jsem i na policistech viděl, jak jim ztuhl úsměv na rtech,“ popsal známý lidovce v pořadu PoliTikTok a prozradil také, že mu v jednu chvíli dělali ochranku Romové a střídali se před jeho domem.

    Patří k nejaktivnějším politikům na sociálních sítích, ze svého soukromí toho sdílí spoustu. Tomáš Zdechovský je ovšem mnohem opatrnější než dříve a například rodinu se snaží vynechávat. V pořadu PoliTikTok vysvětlil, že to není náhodou.

    „Měli jsme třikrát policejní ochranu, teď řešíme další vyhrožování smrtí, takže jsem děti a rodinu na sítích omezil. Je to na doporučení policie. Manželka vozí děti do školy a nechceme, aby nás někdo konfrontoval. Nedávno při jednom soudním sporu jeden advokát zveřejnil mou adresu a začaly chodit výhrůžky,“ prozradil Zdechovský s tím, že jednoho konkrétního člověka vyšetřuje i protiteroristická jednotka.

    „Běžně se těm věcem směju, ale byla doba, kdy jsem viděl i na policistech, že jim ztuhl úsměv a opravdu kolem nás běhali a říkali mi spoustu věcí, které dělat a nedělat. Museli jsme například měnit plány s dětmi, omezit sociální sítě, nebo jsme to s týmem dělali tak, že se něco konalo v pondělí a dávali jsme to na sítě až ve čtvrtek nebo v pátek,“ dodává.

    Právě toho, že by někdo mohl ublížit dětem, se Tomáš Zdechovský bojí více, než že by se do konfrontace s nějakým agresorem dostal on sám.

    „O sebe strach nemám, jsem chlap, a kdybych někoho potkal, tak si asi dokážu poradit. Ale bojím se o děti, to není legrace. Nedávno můj syn zase obdržel telefon z neznámého čísla, které se teď prověřuje, a někdo se ho ptal, kde bydlí. Není to jednoduché. Spousta těch lidí jsou zbabělci, vůči tomu politikovi si nic nedovolí, ale když třeba někdo přijde ke školce, kam chodila moje dcera, a obhlíží si to tam... To mi přijde za hranou. Já odjedu, od pondělí do čtvrtka jsem většinou v Bruselu, ale oni tu zůstanou,“ řekl europoslanec a popsal nám i jednu konkrétní situaci, kdy si na něj odpůrce čekal před domem.

    Tomáš Zdechovský byl hostem pořadu PoliTikTok.

    „Počkal si na mě kousek od našeho baráku, postával tam s kapucí. Vyšel jsem, přišel za mnou a řekl, že mně po volbách oběsí za to, že jsem údajně hlasoval pro kvóty. Prvně jsem byl v šoku, nechápal jsem to, šel jsem do obchodu, vrátil se a teprve pak vám to všechno dojde,“ vzpomíná.

    Romové se domluvili a dělali mi ochranku

    Tomáš Zdechovský má nicméně i spoustu podporovatelů, kteří se za něj neváhají postavit. Expresu popsal úsměvnou historku, kdy se za něj postavili Romové, jejichž komunitě se dlouhodobě snaží pomáhat a setkává se s jejími představiteli.

    „Když tehdy Babiš řekl, že jsem vlastizrádce, a měl jsem policejní ochranu, tak Romové, taková skupinka, boxeři a několikanásobní mistři Česka, mi zavolali a pak se několik dní střídali v autech před naším barákem. Ve čtyřech lidech tam seděli a hlídali, aby se mi něco nestalo. Běžný člověk by to asi neudělal, ale oni jsou emociální a prožívají to jinak. Několikrát jsem se jich například zastal nebo jim několikrát pomohl v Anglii řešit nějaké problémy s odebíráním dětí, když se do něčeho zapletly. Oni jsou v tomhle jiní tím srdcem a náturou. Prostě se seberou a jdou vám pomoct,“ prozradil Zdechovský.

    Více než 26 let se pohybuji mezi Romy a zabývám se jejich problémy spojenými s diskriminací a usiluji o to, aby získali v naší společnosti rovné podmínky. Mohli se postavit na vlastní nohy, naučili se disciplíně a nečekali pouze s nastavenou rukou na dávky. Samozřejmě ne zadarmo!

    A jsem rád, že i Romové si mezi sebou podávají pomocnou ruku a makají na sobě. Jedním z inspirativních příkladů je @tomas.pollak1988 , zakladatel organizace bojových sportů @ocelovepesti2 . Organizace se snaží šířit myšlenku fair play ve světě a je to skvělá příležitost pro romské boxery a zápasníky v MMA, aby ukázali, co v nich je, ale také je přivést ke sportu a disciplíně. Proto jsem s radostí přijal záštitu nad jeho včerejší akcí, která se mimochodem velmi povedla. Klobouk dolů!

    10. března 2024 v 18:01, příspěvek archivován: 29. dubna 2024 v 11:55

    „Nic jsem neplatil, prostě spontánně přišli a několik dní hlídali. Měli pocit, že to musí udělat, když viděli, že jde o nějaké ohrožení rodiny. U Romů to platí obzvlášť: Můžeme se zmlátit, ale na rodinu se nesahá,“ dodal.

    Fotogalerie