Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Členka televizní rady hájí šaría a chalífát, v Německu vypuklo pobouření!

    Členka vysílací rady ARD Khola Maryam Hübschová v hijábu. | foto: EPA

    Německo je v šoku po nečekaných vyjádřeních Kholy Maryam Hübschové, členky vysílací rady veřejnoprávních stanic, která v pořadu národní televize ARD otevřeně podpořila myšlenku chalífátu a práva šaría. Její komentáře přišly v době narůstajících napětí po proislámské demonstraci v Hamburku, která volala po zavedení chalífátu jako řešení údajných problémů informování o islámu v médiích.

    Hübschová, která je také dcerou známého německého spisovatele a konvertity k islámu, zdůraznila, že právo šaría by mělo být integrální součástí německé společnosti. „Pokud je muslim dobrý ke svým bližním, pokud se angažuje pro společné dobro, pak se řídí právem šaría,“ uvedla ve vysílání, což vyvolalo okamžitou vlnu kritiky.

    Politici a veřejnost jsou rozhořčeni, že osoba s takovými názory může mít vliv na obsah, který veřejnoprávní stanice prezentují. „Je nepřijatelné, aby zastánce chalífátu měl místo ve vysílací radě stanice financované daňovými poplatníky,“ prohlásil jeden z politických představitelů. Kritici argumentují, že takové postoje jsou v přímém rozporu s demokratickými a sekulárními hodnotami, na kterých je Německo postaveno.

    Debata o odvolání Hübschové z vysílací rady nabírá na intenzitě, ale Hessischer Rundfunk zatím stojí za svým rozhodnutím nezasahovat. Podle zákona je složení rady stanoveno hesenským zemským parlamentem, a zástupci různých náboženských komunit v ní mají své místo. Toto ustanovení však čelí stále většímu tlaku a volání po revizi, jak veřejnost, tak politici požadují, aby byly do vysílacích rad nominovány osoby, které reprezentují univerzální hodnoty a zásady.

    Právo šaría je islámský právní systém založený na Koránu a hadísech, tedy vyprávěních o činech a výrocích proroka Mohameda. Tento systém pokrývá širokou škálu aspektů každodenního života, od osobních a rodinných záležitostí, jako jsou manželství a dědictví, až po trestní právo. V některých muslimských zemích je šaría základem státního práva a může zahrnovat přísné tresty včetně bičování, amputací nebo trestu smrti za určité zločiny. Kritici šaría práva často argumentují, že některé jeho aspekty jsou v rozporu s mezinárodně uznávanými lidskými právy.

    Chalífát je forma islámské vlády vedená chalífou, což je náboženský a politický vůdce, který je považován za Mohamedova nástupce. Ideál chalífátu je obnovit jednotu muslimského světa pod jednou vládou, která by spravovala podle zásad islámského práva. Historicky byly chalífáty zřizovány po smrti proroka Mohameda, avšak moderní snahy o obnovu chalífátu, jako je například samozvaný Islámský stát, vyvolávají mezinárodní kontroverze a obavy z extremismu.

    Khola Maryam Hübschová ve svém vystoupení v ARD naznačila, že by oba tyto koncepty mohly být integrovány do německé společnosti, což vyvolalo širokou veřejnou a politickou debatu. Zatímco někteří obhajují šaría jako součást náboženské svobody, jiní poukazují na potenciální konflikty s liberálními demokratickými hodnotami západních společností.