Sobota 15. června 2024, svátek má Vít
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Turek o Šlachtovi: Zná řešení migrace, na rozdíl od SPD. Ani se neptejte, kolik jsme dali panáků!

    Jejich spojení spoustu voličů překvapilo. A někteří se netajili tím, že neblaze. Motoristé sobě Petra Macinky si plácli s Přísahou Roberta Šlachty, jejich společnou kandidátku do Evropských voleb povede podnikatel a někdejší automobilový závodník Filip Turek. Ten si ale spolupráci nemůže vynachválit! „Robert je kamarád, jeho partií je bezpečnost a na rozdíl od populistů typu SPD má strategii, jak bojovat s migrací,“ pochvaluje si. A přidal také divokou historku z plesu Přísahy.

    Na první pohled možná jde o lehce kontroverzní spojení. „Uličníci“ od Motoristů a nejznámější český policista, někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

    Jenže to funguje. Petr Macinka, Robert Šlachta a superlídr jejich koalice Filip Turek si náramně sedli. Znát to bylo už na Turkově fundraisingové párty, kde nechyběla redakce Expresu. Víno, pivo, vtípky... Právě na Šlachtu jsme se tak Filipa Turka zeptali i v pořadu PoliTikTok, kde byl nedávno hostem.

    „S Robertem jsme kamarádi. On představuje spíše takové středové politické pozice, protože doménou Přísahy jsou bezpečnostní témata, která nejsou úplně o pravici nebo levici. Například komplexní řešení migrační krize. Když populistické strany typu SPD řeknou, že zastavíme migraci tím, že uzavřeme hranice, což technicky nejde, tak je zkrátka vidět, že na to nemají žádnou strategii. Jenže Robert Šlachta a hnutí Přísaha ji mají. Absolutní většina členů se pohybuje kolem bezpečnosti, Přesně vám řeknou, jak má fungovat cizinecká policie, azylové řízení, deportace do třetích zemí, bilaterální dohody a podobně,“ říká.

    „Stejně tak u nich vnímám velice konstruktivní kritiku Green Dealu, což není ochrana přírody, ale je to klimatismus a zdanění úplně všeho a ničení našeho průmyslu. Jsou to pro mě dvě zásadní témata a setkávám se v nich s Petrem Macinkou i Robertem Šlachtou a všemi členy, kteří jsou okolo,“ dodává.

    Václav Klaus, Robert Šlachta, Filip Turek

    Filip Turek si ale s šéfem hnutí Přísaha nerozumí pouze v politických otázkách. Dobře si spolu popovídají také o mimopolitických tématech. Třeba nad sklenkou dobrého vína...

    „Byl jsem dokonce pozván na ples Přísahy, abych se tam lépe seznámil s některými členy. A velmi dobrovolně jsem na sebe vzal tu pozici, že si dám mnoho panáků s mnoha lidmi. Bylo to na jižní Moravě, což samozřejmě není úplně jednoduché, a nebudu machrovat, protože kdybych to finální číslo řekl, vypadalo by to jako dezinformace,“ říká se smíchem.

    „A s Robertem si rádi dáme i pivo, ale přiznám se, že k tomu teď není prostor ani čas. Pořád máme besedy, rozhovory, kontaktní kampaň,“ vysvětluje Filip Turek.

    Fotogalerie

    Jsem šokovaná, řekla Čaputová k postřelení Fica