Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zákulisí Turkova štábu: Šlachta slavil, plácl si i s Chladem. Na Nerudovou se zapomnělo

    Pevně věřili v jeden mandát, nakonec mnoho nechybělo hned ke třem. Ale i dvě křesla v Evropském parlamentu spustily ve štábu koalice Motoristů sobě a Přísahy obrovskou euforii. Skandovalo se, nejvíce bouřil Robert Šlachta, teklo šampaňské a na skleničku dorazil také bývalý prezident. Leckdo by čekal, že se strhne lavina posměchu směrem k Danuši Nerudové, jenže na tu se v euforické náladě vlastně spíše zapomnělo.

    Ačkoliv občerstvení bylo v pavilonu Bohemia na pražském Výstavišti skvělé, informační servis možná Motoristé a Přísaha lehce podcenili. K malé televizi s nízkou hlasitostí se sešikovali desítky příznivců i novinářů, někteří museli postával na stolech. Napjatí byli všichni.

    Jakmile se na obrazovce České televize objevila tvář Filipa Turka na třetím místě hned za hnutím ANO a Koalicí Spolu, navíc s neuvěřitelnými 10,26 procenty, strhla se bouře.

    Robert Šlachta řádil ve štábu.

    Řev a potlesk vystřídalo oblíbené sportovní „tak jsme třetí, no a co?“, všichni napříč koalicí si padali kolem ramen. Centrem dění byl samozřejmě Filip Turek, následovaný druhou budoucí europoslankyní Nikolou Bartůšek, kterým chtěli všichni pogratulovat.

    Úsměvný pohled byl zejména na šéfa Přísahy Roberta Šlachtu, který v euforii křičel na celý štáb. Později si téměř padl kolem ramen i s Richardem Chladem, Turkovým kamarádem a jedním z finančních podporovatelů koalice.

    Robert Šlachta řádil ve štábu. Přidal se i Richard Chlad.

    Kdysi těžko představitelné spojení. Vlivný miliardář se spoustou známostí a šéf ÚOOZ. Nadšení z úspěchu ale všechny rozdíly smylo. Poznali se ostatně už na fundraisingové párty Filipa Turka v polovině dubna.

    „Lidé se mě hodně ptali: Proč Přísaha? Možná je to svým způsobem kontroverzní osoba, stejně jako já, byť pan Šlachta byl na straně zákona, ale já říkám, že to je sňatek z rozumu, to je prostě politika. Jsou to věci, které se dějí a já věřím tomu, že ve finále budou k dobru. Mně pan Šlachta není nesympatický a nikdy jsme si nic neudělali,“ popsal tehdy Expresu známý byznysmen.

    Robert Šlachta řádil ve štábu. Přidal se i Richard Chlad.

    Velkou událostí pak bylo, když nedlouho po oznámení výsledků do štábu přijel exprezident Václav Klaus s gratulací. Hned si s Filipem Turkem, kterého podpořil už během kampaně, připil.

    Euforie ve štábu koalice Motoristů a Přísahy.

    Na „jedno“ dorazil i dosluhující europoslanec za ODS Jan Zahradil. A šlo o překvapivou návštěvu, Turek působil zaskočeně. Společně s šéfem Motoristů Petrem Macinkou pak zabředli do několik minut trvající debaty. Zdá se, že by Zahradil mohl Motoristům a Přísaze přinejmenším předat svoje dvacetileté zkušenosti z Evropského parlamentu.

    Jan Zahradil překvapil návštěvou ve štábu koalice Motoristů a Přísahy.

    Ačkoliv Turka před volbami podpořila řada známých tváří, do štábu přišel pouze nejužší okruh. Vedle Richarda Chlada to byl třeba slovenský influencer Koza Bobkov či moderátor a šéf Vox TV Petr Kubelík.

    Vítěznou fotku s lídrem kandidátky či dvojkou Nikolou Bartůšek si chtěli ulovit všichni. Turek tak měl napilno, snažil se vyjít vstříc všem. Bylo každopádně znát, že si vítěznou náladu užíval.

    Ve štábu koalice Motoristů a Přísahy propukly bujaré oslavy.

    Leckdo by čekal, že budou ve štábu padat sarkastické žertíky na adresu Danuše Nerudové a hnutí STAN. Jenže to se vlastně nakonec ani nestalo. Euforie pachuť z posledních dní a antikampaně vůči Turkovi naprosto přebila, řešit výsledky ostatních nebyl čas.

    Fotogalerie