Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pražané udeřili na piráta Zábranského: Trestní oznámení kvůli nepřizpůsobivým v městských bytech

    Na Adama Zábranského míří trestní oznámení kvůli nepřizpůsobivým v magistrátních bytech. On tomu velkou váhu nepřikládá. | foto: koláž Expresu

    Experiment minulé vlády pražského magistrátu, která do městských bytů hojně stěhovala nepřizpůsobivé a další sociální případy, skončil fiaskem. Pražané, kteří kvůli novým sousedům zažívají peklo, dosud hromadně sepisovali stížnosti a petice, jenže teď část z nich práskla do stolu. Na radního Adama Zábranského (Piráti) míří trestní oznámení!

    Právě současný radní pro majetek a tehdejší radní pro bydlení je všeobecně považován za otce projektu, kdy magistrát ve velkém začal přidělovat městské byty sociálně slabým s cílem začlenit je do společnosti.

    Jenže výsledkem je, že nepřizpůsobiví nájemníci celou řadu nově zrekonstruovaných bytů vybydleli a především udělali ze života peklo sousedům, kteří tam poklidně žili třeba i desítky let.

    Expres zmapoval celou řadu takových případů ve všech koutech Prahy. Například na desítce do bytu, který dostal narkoman, proudily davy neznámých a pochybných existencí, velmi pravděpodobně pro dávku. Došlo tam dokonce i k fyzickému napadení.

    Aktuálně je redakce v kontaktu s nájemníky domu v Miškovicích v Praze 9, kam magistrát před časem nastěhoval agresivního muže, který si domů tahá bezdomovce a rozšířili se u něj švábi, jichž se obyvatelé domu nemohou zbavit ani po čtvrté deratizaci.

    Deratizátoři v bytě našli červy a štěnice.

    Až dosud Pražané psali petice a stížnosti, některým se „zadařilo“ a magistrát problémovým nájemníkům neprodloužil smlouvu, spousta jich ale odmítla byt opustit a několik dalších měsíců je musel vystěhovávat soud. Teprve teď se podle webu TN.cz několik lidí rozhodlo prásknout do stolu.

    Jednat se má o nájemníky ze Stodůlek. Ti právě na Zábranského podali trestní oznámení.

    „Z aktivit radního Zábranského je zřejmé, že nesleduje dosažení všeobecného prospěchu, ale je naopak zaměřen na způsobování škody na majetku hlavního města Prahy, zneužívání svého politického postavení k cílené šikaně obyvatelů jím vybraných lokalit,“ stojí v trestním oznámení.

    Sám Zábranský ale oznámení bere na lehkou váhu. Podle svých slov ani nevěří, že skutečně přišlo od Pražanů.

    „Trestní oznámení může podat kdokoliv na kohokoliv. Toto konkrétní oznámení spadá do kategorie irelevantních blábolů. Píšete, že ho podávala skupina občanů, je nicméně nepodepsané. Já bych si tipl, že za ním stojí dezinformátor Jan Čížek. Z mého pohledu to hraničí se šířením zavádějících poplašných zpráv a zbytečného strachu ve společnosti,“ cituje Zábranského web TN.cz.

    Adam Zábranský

    Podnikatele Jana Čížka, který v minulosti kandidoval za SPD do Poslanecké sněmovny a pražské politice se věnuje, Expres oslovil s žádostí o vyjádření. Nejprve se nad slovy Zábranského zasmál a pirátského radního označil za zoufalce a pak spustil.

    „Samozřejmě s tím nemám nic společného. Kolik tady za celou dobu bylo petic? Chodily z desítky, čtrnáctky i dalších částí, Zábranský házel všechno automaticky do koše, měl z těch lidí legraci, takže já se nedivím, že někdo podal trestní oznámení,“ krčí rameny Čížek, který promluvil o aktuálním dění na magistrátu.

    „Probíhá tam souboj mezi ODS a Piráty. ODS, konkrétně paní Udženija, navrhla nový systém místo toho jejich obludného, který preferuje nepřizpůsobivé před normálními lidmi, jenže Piráti do toho na poslední radě hodili vidle a hrozí, že shodí koalici, pokud by to prošlo,“ dodal s tím, že podle něj „kouzlo“ Pirátů tkví ve vytváření sociálních problémů, které pak mohou řešit skrze svoje neziskovky a získávat z toho peníze.

    Souhlasí s ním i lídr pražské SPD Milan Urban.

    „Je to logické vyústění problematiky přidělování městských bytů, jak ho praktikovala minulá koalice Pirátů a Prahy sobě. Bylo jasné, že to povede k velkým problémům stávajících obyvatel, má to dopad sociální, bezpečnostní, ale i finanční, protože ty problémy pak maří investice. (...) Dlouhodobě jsme na to upozorňovali, dlouhodobě tu jedou různé petice občanů, takže byla jen otázka času, kdy to vyústí k trestnímu oznámení. Protože tohle si Pražané nemohou nechat líbit,“ řekl Urban.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 20. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      77
    • Sladký
      12
    • Trapas
      10
    • Tvl
      10
    • Haha
      8
    • Cože
      7