Středa 29. května 2024, svátek má Maxmilián, Maxim
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Střelec potvrdil politický motiv atentátu na Roberta Fica: Nesouhlasím s vládou, prohlásil

    Pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica (59) vyvolal šok po celém světě. Incident se odehrál těsně po vládním jednání, kdy premiér opouštěl kulturní dům. Útočník, který byl následně zadržen, veřejně kritizoval politiku vlády a poukázal na údajné útlaky veřejných médií a neopodstatněné propouštění státních úředníků.

    Na videu, které pravděpodobně pochází z policejní stanice, útočník prohlašuje: „Nesouhlasím s politikou vlády. Proč jsou likvidovány masmédia, proč je RTVS napadána, proč byl Mazák vyhozen z funkce?“ Tyto slova vyvolávají mnoho otázek o motivaci atentátu.

    Slovenská policie muže, který postřelil předsedu vlády Fica, bezprostředně po útoku v Handlové zadržela. Krátce po atentátu se v médiích a také na sociálních sítích objevilo jméno podezřelého. Mělo by jít o amatérského spisovatele z města Levic s iniciálami Juraj C.

    Podle svých facebookových stránek je autorem básnických sbírek Sen rebela, Diptych a Vosy. Vydal i román Poselství oběti a knihu Efata.Na sítích uvádí, že je spisovatel, básník a nespokojenec.

    Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok na tiskové konferenci potvrdil, že motivy atentátníka byly politické. Plán zabít premiéra vznikl po prezidentských volbách, které vyhrál Peter Pellegrini.

    Fico v kritickém stavu

    Úřad vlády uvedl, že Robert Fico je v život ohrožujícím stavu a vrtulníkem ho transportovali do nemocnice v Banské Bystrici, kam dorazil zhruba v 16 hodin. Fico měl být při vědomí, jeho životní funkce lékaři stabilizovali, uvedla podle Reuters mluvčí nemocnice.

    Na průběh operace je vyhlášeno embargo. Podle televize Markíza zabavili zdravotnickému personálu na urgentním příjmu mobily. Podle slovenské vlády, je premiér stále na operačním sále a v kritickém stavu.

    Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák (Smer) uvedl, že zdravotní stav Roberta Fica je mimořádně vážný a předseda vlády je přes tři a půl hodiny na operačním sále.

    Selhání ochranky

    Bývalý šéf slovenské ochranky Juraj Zábojník poukázal na chyby při úterním atentátu na Fica. „Když vyjde čtyři nebo pět ran, tak někdo je vinen. Ochranka asi v pořádku není. Neviděl jsem, že by někdo skočil před premiéra,“ komentoval Zábojník v televizi TA3 zveřejněné záběry z útoku.

    Dramatický záběr, cohranka se snaží rychle evakuovat postřeleného Roberta Fice z místa střelby.

    Politický chaos

    Americký prezident Joe Biden ve svém vyjádření tento čin ostře odsoudil a vyjádřil znepokojení nad útokem na premiéra Fica. Ruský prezident Vladimír Putin útok také odsoudil a vyjádřil naději, že Ficovy vlastnosti odvahy a odhodlání mu pomohou tuto krizi překonat.

    Po střelbě slovenský parlament přerušil jednání. Neobešlo se to bez velmi emotivních vystoupení. Poslanec Richard Glück (Směr) začal křičet na poslance opozice, že jsou za to zodpovědní. Andrej Danko (SNS) obvinil novináře, že jsou za to zodpovědní.

    Politici ze slovenské vládní koalice společně vystoupili na tiskové konferenci. Na ní popřáli Robertu Ficovi, aby útok přežil. Zároveň ale zaútočili na opozici a „liberální média“, které z útoku na slovenského premiéra obvinili.

    Fotogalerie