Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Filip Turek bude závodit v eurovolbách! Macinka a Šlachta ho představili jako superlídra

    Filip Turek a Petr Macinka | foto: Tilen Vajt, Pavel Dvořák

    Když si spolu před nedávnem plácli, voliče to překvapilo. Některé mile, jiné naopak. Petr Macinka a Robert Šlachta si však pochvalovali, že jejich představy o budoucím fungování Česka se v mnohém protínají. A teď přichází další překvapení: Společnou kandidátku strany Motoristé Sobě a hnutí Přísaha povede jako superlídr bývalý závodník, byznysman a politický komentátor Filip Turek!

    Ten je s Motoristy spojován dlouhodobě, během sčítání pražských volebních výsledků byl předloni jednou z hlavních postav v jejich štábu, přestože tehdy na kandidátce nefiguroval.

    O tom, že se to před eurovolbami změní a Filip Turek do politiky aktivně vstoupí, měl Expres informace dopředu. Vše se potvrdilo na dnešní společné tiskovce Motoristů a Přísahy.

    „Dnes se budou dít ve veřejném prostoru díky vašim výzvám a podpoře zásadní věci,“ naznačil Turek už krátce před tiskovkou.

    Majitele záviděníhodné sbírky automobilů britské výroby, kterou Filip Turek před časem Expresu představil, totiž řada lidí ke kandidatuře vyzývala. Pro něj samotného se politika v poslední době stala velkým koníčkem, komentoval ji na sociálních sítích a v nejrůznějších pořadech.

    „Důvodem bylo právě spojení těchto dvou lídrů a stran. Máme společné myšlenky, ve všem se v podstatě shodujeme a všechny body memoranda mi přijdou správné. Mnoho let mě přemlouvalo spoustu fanoušků a dostával jsem i nabídky od politických stran. Právě toto memorandum mě ale přesvědčilo, abych do evropských voleb kandidoval,“ uvedl na konferenci.

    Filip Turek má ale i řadu odpůrců, například uvnitř české twitterové bubliny. Platí totiž za velkého konzervativce, také je jedním z nejtvrdších kritiků levice a aktivismu, především toho klimatického.

    Šéf Motoristů Petr Macinka před časem Expresu prozradil, že jít do voleb na vlastní pěst by se pro novou stranu rovnalo sebevraždě. Proto si plál právě s Robertem Šlachtou.

    „Stejně jako já i on je silně proti masové migraci, proti rušení české koruny, proti přesunu dalších pravomocí a suverenity z národních vlád na nadnárodní instituce Evropské unie i proti šílenému zelenému údělu známému pod označením Green Deal. To není málo,“ vyjmenoval Macinka body, ve kterých se programy obou subjektů shodují.

    Na konferenci zaznělo, že cílem pro eurovolby jsou minimálně dva mandáty.

    Fotogalerie