Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pirátka Richterová couvla před Ferrari. Chlubící se video o zdanění luxusních aut stáhla

    Video o zdanění luxusních aut pirátka Olga Richterová smazala. Nelíbilo se automobilce Ferrari. Klíčová slova: Olga Richterová | foto: koláž Expresu

    Díky Pirátům získají české děti více než milion korun na jednom Ferrari, chlubila se pirátská poslankyně Olga Richterová koncem roku. Informovala tím o zdanění luxusních aut tak, aby nebyla daňově odečitatelná. Jenže video s jejím energickým projevem ze všech sociálních sítí zmizelo. Ferrari si totiž na Richterovou došláplo.

    „Víte co? Děláme spoustu věcí i tady. Třeba jsme zdanili luxusní auta, aby nebyla daňově odečitatelná. Na jednom Ferrari tak získá český stát, tedy i české děti, více než jeden milion korun na daních. Od příštího roku, díky Pirátům,“ říká vítězoslavně Olga Richterová na videu.

    Dnes již neexistujícím videu, přesněji řečeno. Samotná automobilka měla totiž podle podnikatele a milovníka aut Richarda Chlada poslankyni a vášnivé cyklistce pohrozit, že na používání její značky včetně fotografií pro svoje propagační účely nemá žádné právo. A Richterová tak video smazala.

    Zástupců automobilky se Expres ptal, co je pravdy na tom, že ve vzduchu visí trestní oznámení či dokonce, že bylo na Richterovou podáno. Jeden z nich nám sice nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, že se Ferrari proti političce ohradilo oficiální cestou. Odkázal nás ale raději na generálního manažera Richarda Vegeru.

    Ten nás ve středu odpoledne poprosil, abychom se ozvali další den. Jeho vyjádření se nám ale stále získat nepodařilo a případně ho do článku doplníme.

    Ve stejný čas jsme kontaktovali také samotnou Olgu Richterovou. Telefon uvedený na pirátských stránkách ovšem nezvedala, na SMS nezareagovala a na e-mail do vydání článku neodpověděla.

    Olga Richterová je nadšená cyklistka.

    Expres hovořil i s bývalým automobilovým závodníkem Richardem Chladem. Ten mimo jiné říká, že nový zákon se ve skutečnosti majitelů luxusních aut příliš nedotkne.

    „Ferrari si nechá máloco líbit. Druhá věc ale je, že ten efekt bude pro letošní a možná i příští rok úplně minimální. Pokud si někdo zaplatil zálohy na auta ještě v minulém roce, tak když už člověk to auto nedostane celé do nákladů, respektive tu část do dvou milionů korun, tak si každopádně vynárokuje celé DPH,“ říká Chlad pro Expres.

    Jeho přítel a další automobilová ikona Filip Turek zase říká, že podnikatelé jednoduše nejsou negramotní a auta si budou logicky kupovat v zahraničí.

    Fotogalerie