Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nerudová neoslnila diváky a zřejmě ani Rakušana. Slova o migrantech rozesmála ostatní

    Danuše Nerudová diváky v superdebatě na CNN Prima News příliš neoslnila. | foto: CNN Prima News

    Byla pod jednoznačně největším drobnohledem, diváky zajímalo, jak dokáže z fleku reagovat na ožehavá evropská témata v konfrontaci s ostatními lídry. A podle mnohých Danuše Nerudová, kandidující za hnutí STAN, v superdebatě na CNN Prima News neobstála. Poměrně šokující pro všechny byla zejména slova o tom, že populisté straší migrací, přitom tu žádní migranti nejsou. Ve studiu propukl smích. Diváci naopak chválí lídra Motoristů a Přísahy Filipa Turka.

    Danuše Nerudová patřila k lídrům, kteří měli nejvyšší čistý čas projevu na obrazovce. Což bylo dáno i tím, že často reagovala na silnou kritiku ostatních.

    Tu si lídryně kandidátky hnutí STAN vysloužila hned zkraje vysílání, když přišla na přetřes migrace. Nerudová ji v jedné větě označila za problém, který je potřeba řešit, v další větě zase za oblíbeného strašáka populistů, který ve skutečnosti neexistuje, ovšem následně zase hrozila, že klimatická krize může způsobit, že se migrace ještě rapidně zhorší.

    „Evropa migraci řešit potřebuje. Jsem vděčná za to málo, co prošlo, ale sdílím pohled to, že není řešeno vše dostatečně. Myslím si, že je to první výkop, je to začátek. Populistické strany straší, žádní migranti tady nejsou,“ prohlásila Nerudová, načež ve studiu vypukl smích.

    „Pokud tady někdo popírá, že jsou migranti v Evropě. Pokud tady někdo schválí migrační pakt a varuje před klimatickou hrozbou, tak je to obrovské nebezpečí pro Evropu, které se tady schválilo,“ reagovala lídryně hnutí ANO Klára Dostálová.

    „Říct, že tady nejsou žádní migranti, je stejná lež jako to, když řekl pan Rakušan, že migrační pakt neobsahuje kvóty,“ přidal se Filip Turek, zatímco Petr Mach se Nerudové zeptal, kudy přijela do Bruselu.

    V průběhu debaty si pak Danuši Nerudovou brala na paškál především lídryně komunistů a iniciativy Stačilo! Kateřina Konečná. Dokonce se jí vysmála a označila ji za „naivku“.

    Humbuk pak bývalá rektorka a neúspěšná kandidátka na prezidentku způsobila například i tím, když mluvila o potřebě zrušit právo veta jednotlivých členských států Evropské unie. Když se probírala válka a pomoc Ukrajině, demonstrovala to na příkladu třídy, kde chce šestadvacet žáků jet na školu v přírodě na Šumavu a jeden do Tater.

    Za nepovedenou účast Danuše Nerudové dost možná považuje i sám předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Zatímco ostatní šéfové jednotlivých stran či koalicí sdílejí výstupy lídrů kandidátek na sociálních sítích, on nechal superdebatu CNN Prima News zcela bez odezvy. A to i přesto, že materiálu by bylo hodně – čistý čas Nerudové na obrazovce (13:40) byl téměř dvakrát vyšší než v případě Filipa Turka (7:25).

    Naopak právě na lídra koalice Motoristů sobě a Přísahy se snáší chvála. Zdá se, že mluvit krátce, stručně a úderně bylo jeho strategií. A ta se povedla. Zabodoval například svým názorem na Green Deal, který dlouhodobě velice ostře kritizuje.

    „Samozřejmě Green Deal je potřeba rušit, rušit, rušit. Všechna možná nařízení Green Dealu jsou nesmysly. V životě jsem neviděl tolik blbostí, mám pocit, že to vymýšleli filozofové typu Timmermans, Von der Leyenová, kteří si myslí, že elektřina vzniká v zásuvce a peníze vznikají v tiskárně tady někde. Obávám se, že Green Deal je jeden z největších podvodů v naší historii, protože je postaven a vlastně právně závazný na něčem, co ještě neexistuje, na technologiích, které nefungují, na nesmyslech jako syntetická paliva, o kterých mluví lidé, kteří vůbec neví, jak fungují,“ prohlásil.

    Fotogalerie