Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Turek zabodoval v debatě: Všichni se na chodbě bratříčkovali, pak na sebe jakože útočí. K smíchu

    Filip Turek v superdebatě na CNN Prima News | foto: CNN Prima News

    Čistého času měl na kameře nejméně ze všech, ale využil ho bravurně. Filip Turek mluvil v superdebatě na CNN Prima News stručně a úderně, neútočil na ostatní za každou cenu, neskákal do řeči. A mnozí, dokonce i jeho odpůrci teď na sociálních sítích uznávají, že patřil k vítězům večera a že koalice Motoristů sobě a Přísahy si superlídra zvolila dobře.

    Máte za sebou svou první superdebatu. Povídejte, jaké jsou dojmy?

    První hodinu debaty jsem byl stále v šoku z hrozivé atmosféry v budově Evropského parlamentu. Hlavně z toho, jak se všichni „oponenti“ mezi sebou přátelí a po zapnutí kamer se začnou hraně nepřátelsky hádat. Navíc ve studiu první hodinu z údajně technických důvodů nebyla zapnuta klimatizace a bylo tam nesnesitelné vedro. Další hodinu se zlepšila „klimatická úzkost“ nás všech a tento neekologický vynález byl zapnut. Navíc jsem pochopil, že bez skákání do řeči a nedodržování předem určených pravidel debaty nikam nedojdu a začal jsem být průbojnější. Dalším šokem pro mě bylo, že 450 milionům lidí „vládnou“ osoby, které se pohybují po budově tohoto parlamentu tak suverénně a arogantně a chovají se s takovou bohorovností, že jsem od nich čekal aspoň erudovanost. Ta ovšem byla v některých případech spíše záporná a škodlivá, než nulová.

    Jako podporu v hledišti jste měl šéfy koalice a své dobré kamarády Petra Macinku a Roberta Šlachtu. Jsou jste od nich po debatě měl zpětnou vazbu?

    Jak Petr Macinka, tak Robert Šlachta byli z debaty nadšení a samozřejmě sledovali a řešili reakce naších příznivců a následné komentáře médií a politologů. Tento formát debaty mi byl premiérou, chvilku mi trvalo se adaptovat, ale pak jsem útočil na pokrytectví pana Vondry a jeho protikladné kandidátky i ostatních a strhla se lavina nadšených reakcí. Profesionálové hodnotili můj výkon ve směs velmi pozitivně.

    Ze všech lídrů jste měl nejnižší čistý čas projevu, Danuše Nerudová ho měla vyšší dokonce více než dvakrát. Všiml jsem si správně, že to byla taktika - mluvit stručně a úderně? Nebo zazlíváte produkci, že jste nedostal více prostoru?

    V této debatě platilo, že ti, kteří mluvili nejméně, se chovali nejslušněji a mluvili k věci, autenticky reagovali. Hodinu jsem opravdu nevěděl, že když se určí jasná pravidla diskuze, mají se očividně od počátku porušovat. Dělali to úplně všichni. Paní Danuše Nerudová a pan Alexandr Vondra mluvili v podstatě dvojnásobek času, co já, a myslím, že úsudek si udělal každý sám. Jejich taktika je říkat cokoliv, i to, čemu vůbec nerozumí, a překřikovat ty, kteří tato témata chápou.

    Filip Turek a Robert Šlachta

    Suverénně nejpropíranější je Danuše Nerudová, mnozí ji za výkon kritizují. Co si o ní myslíte vy?

    Umíte si po této veřejné mediální sebevraždě, kterou spáchala paní Nerudová, představit, že by se stala prezidentkou a předvedla něco takového ve funkci? Tato debata ukázala, že nemůže být ani evropskou komisařkou, a to je dobře. Byla by to po působení paní Jourové pro Českou republiku a EU další tragédie. Stejně tak si neumím představit kohokoliv, kdo jí po tomto debaklu dá hlas do europarlamentu. Dozimetrické hnutí STAN produkuje ten nejtragičtější politický kompars, který jsme kdy měli tu možnost sledovat. Krom trapnosti a falešnosti se pyšní schopností veřejně opakovaně a různorodě lhát a zcela ostře popřít něco, co sama říkala pár minut před tím. Byl jsem v šoku a věřím, že nejenom já.

    Kdybyste měl naopak vybrat lídra, který vám v superdebatě byl nejbližší - ať už názorově nebo vystupováním, kdo by to byl?

    Paradoxní bylo, že rozumně v debatě zněly dvě dámy, které jsou z jiného politického spektra, jinak to byla přehlídka špatných divadelních výstupů. U vážných témat mi chyběla realistická řešení ale zcela u všech.

    Zeptám se konkrétně i na Kateřinu Konečnou. Pokud vím, tak komunisty v oblibě nemáte. Na tři klíčová témata, které se v debatě probíraly, ovšem máte podobný názor. Nijak jste na sebe ani neútočili.

    Ohledně války na Ukrajině jsem jako jediný připomněl realistické pozice z teorie mezinárodních vztahů, což je i předmět mého studia. Pan Vondra a pan Kolaja mi odmítli odpovědět na to, zda věří, že Ukrajina může získat Krym zpět. Myslím, že pan Vondra moc dobře ví, jak to je, ale má své notičky. Paní Konečná je v politice přibližně od jejích sedmnácti let a myslím, že lidé mají ostatním lidem říkat, jak mají žít, až v době, kdy něco dokážou mimo politiku. Má skvělé rétorické schopnosti a často argumentaci, ale uvědomme si, že stále hájí komunistickou a tedy zločinnou ideologii. A to, že komunistka mluví občas nejrozumněji, je ukazatel především nekvality jejích dalších kandidátů do europarlamentu.

    Filip Turek, Nikola Bartůšek

    Jaká byla nálada v zákulisí? Před a zejména po debatě? Měl jste prostor prohodit s některými dalšími lídry pár slov? Co jste si případně řekli?

    Všichni se až nezdravě kamarádíčkují a nevraživost před kamerami byla hraná, z mé strany nikoliv. Tito lidé jsou z velké části zrádci. Zrádci svých ideálů, voličů a všech našich občanů. Před debatou se všichni přišli pozdravit, dokonce mi byla podána ruka paní Nerudovou, ale bylo vidět, že to byla nutnost, která se po šílené debatě už neopakovala.

    A bonusová otázka na závěr: Jak probíhal večer po debatě? Šli jste s Petrem Macinkou a Robertem Šlachtou pařit do Bruselu, nebo rovnou na hotel?

    Na náměstí přímo před parlamentem jsme si dali pár piv, pak samozřejmě zavřeli a v okolí našeho hotelu sice bylo otevřeno několik živých podniků, ovšem muslimských, tak naše další chuť na pivo, možná naštěstí, nebyla vyslyšena.

    Fotogalerie