Pondělí 17. června 2024, svátek má Adolf
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proč Švédy nekomentovali Záruba s Voráčkem? Někteří se diví, jiní to zase chválí

    Voras a Záruba, to je letošní komentátorské duo, které baví diváky Mistrovství světa v hokeji, kdy jedni kvitují Zárubovy klasické hlášky a Voráčkovy postřehy o hráčích z NHL a zákulisí hokeje. Očekávané semifinále ale „odseděli“ ve studiu a někteří to ale proti očekávaní chválili.

    Švédsko je tradičně těžký soupeř a diváci se těšili nejen na silný hokej, kdy nakonec dostali přímo nebeskou výhru 7:3, ale i na komentář nové dvojice mistrovství v podání tradičního Roberta Záruby (56) a učně Jakuba Voráčka (34).

    Ten do komentátorského stanoviště vplul v kraťasích, saku a se žabkami na nohou a hned se stal nehrající hvězdou mistrovství, kdy diváky těšily zejména jeho postřehy o bývalých spoluhráčích a vhledy z pozice hráče NHL. Není proto s podivem, že když se během těžkého zápasu Česko – Švédsko objevili ve studiu a místo nich nastoupili Tomáš Jílek a Martin Hosták, mnoho lidí projevovalo celkově zklamání.

    Na druhou stranu se ozvaly ale i hlasy, které tuto výměnu kvitovaly, jelikož Švédi hrají technicky náročný hokej a odbornější komentování přišlo některým při této příležitosti vhod. Voráček je sice velký sympaťák a nadšenec, ale v komentování hokeje je stále nový a je těžko si nevšimnout, že ho musí zkušenější Robert Záruba někdy umravňovat či dokonce až mentorovat. Voráček ještě pořád dělá chyby nebo mu někdy něco unikne a když chce okomentovat situaci, má co dělat, aby se vmezeřil Zárubovi do toku řeči a někdy je dokonce zkušeným komentátorem opraven.

    Žádný učený ale z nebe nespadl a je tak jasné, že i sám Voráček nechává Zárubovi větší prostor a nechává se provázet tak těžkou disciplínou, jakou je komentování mistrovství, neboť speciálně na hokej jsou Češi citliví.

    Někteří tak, přestože Voráček baví všechny, dnešní výměnu uvítali. Jílek a Hosták to oba dělají už dlouho a bylo to na jejich výstupu poznat. Oba se doplňovali rovným dílem a každý přinesl rovný díl informací, zejména právě tehdy, kdy naprosto selhávala švédská obrana a silný soupeř Česka začal dělat technické chyby. Bylo také poznat, že Jílek s Hostákem oba svorně poznají fauly, u Voráčka se někdy stane, že je (ne)vidí dříve než rozhodčí. Je to dílem nadšením ze hry a dílem i dlouholetým hraním na ledě, že slyší kolikrát „trávu růst“, možná i proto některé komentáře na sociálních sítích jdou proti proudu a oceňují „technický a vyvážený komentář obou speakerů, kdy se oba dělili o slovo rovným dílem a přesně věděli, co se děje na ledě“.

    Tak jako tak, Voráček je dalším hitem mistrovství a diváci jsou z této dvojice nadšení, Voráčkovo „řezání“ už teď vešlo do dějin a téměř všichni oceňují nápad dát tyto dva dohromady. Jakub Voráček ještě musí trochu získat na sebejistotě a mít stejný prostor jako Robert Záruba, ovšem když ho Česká televize nasadí i příště, bude už zase o něco jistější a s každou další postupující zkušeností se nebude obávat buď si vzít slovo, nebo mu ho Robert Záruba parťácky přenechá půl na půl.

    Fotogalerie

    Uložení do hrobu Simony Postlerové proběhlo v úzkém rodinném kruhu