Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Obor v plenkách, věneček za dvacku je holý nesmysl, říká cukrářka Fabešová

    Iveta Fabešová má za to, že v cukrářském řemeslu má Česko ještě rezervy. | foto: Profimedia.cz

    Známá cukrářka Iveta Fabešová, kterou pomohla proslavit show Na nože a pak hlavně skvělé dezerty a zákusky, se rozhovořila o zavedené praxi v Česku. Zapomeňte na čerstvost, hlavní roli dnes hrají polotovary a to, jak si co nejvíc ulehčit práci a stlačit cenu na minimum. Co na tom, že výsledný efekt pokulhává a věneček za dvacku je jen kusem sladké hmoty, která vás „zaplácne“.

    „Ve velké části cukráren je to o kyblících, a ne o výrobě z jednotlivých surovin. Jakýkoli krém, korpus nebo třeba polevu můžete vyrobit tak, že smícháte obsah kyblíku. To není ono,“ uvedla Iveta Fabešová v rozhovoru s Martinem Veselovským v DVTV. Má za to, že je to v mnoha případech o rutině a lenosti, do zavedené praxe se podle ní může promítat i tlak dodavatelů. 

    „Tím bych se nerada dotkla těch, kdo to dělají poctivě,“ řekla vzápětí.

    „Ráda bych se vrátila k cukrařině 1. republiky, kdy byla na vrcholné úrovni. Od té doby jsme hodně zaspali. Cukrařina je tu pořád v plenkách,“ doplnila známá cukrářka. 

    „Za těch 30 let od revoluce jsme se moc neposunuli, velká část podniků je zaseklá v 80. letech,“ míní Fabešová, která otevřela několik cukráren a kromě toho vede cukrářskou akademii.

    „Zákazník musí pochopit, že poctivý a dobrý žloutkový věneček, který bude hvězdou každé oslavy, prostě nemůže stát 20 korun. I přemýšlení zákazníků se musí změnit,“ vysvětlila s tím, že za dobrý a kvalitní zákusek si musí mlsný zákazník připlatit.

    „Posledním trendem v oblasti výroby dezertů je bezesporu  odlehčování. Bílky nahrazují smetanu, využívají se i jiné druhy cukru, třeba inulin místo sacharózy,“ uvedla Fabešová, kterou pomohl proslavit pořad Na nože.

    Promluvila i o tom, co si myslí o současném tažení proti cukru coby bílému zabijáku, který je často drogou. „Do určité míry je to asi pravda, můj názor je, že záleží hlavně na míře. Taky si ho nedávám každý den,“ dodala úspěšná cukrářka.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 24. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      29
    • Trapas
      26
    • Haha
      15
    • Cože
      15
    • Sladký
      13
    • Tvl
      11