„Ve velké části cukráren je to o kyblících, a ne o výrobě z jednotlivých surovin. Jakýkoli krém, korpus nebo třeba polevu můžete vyrobit tak, že smícháte obsah kyblíku. To není ono,“ uvedla Iveta Fabešová v rozhovoru s Martinem Veselovským v DVTV. Má za to, že je to v mnoha případech o rutině a lenosti, do zavedené praxe se podle ní může promítat i tlak dodavatelů.
„Tím bych se nerada dotkla těch, kdo to dělají poctivě,“ řekla vzápětí.
„Ráda bych se vrátila k cukrařině 1. republiky, kdy byla na vrcholné úrovni. Od té doby jsme hodně zaspali. Cukrařina je tu pořád v plenkách,“ doplnila známá cukrářka.
„Za těch 30 let od revoluce jsme se moc neposunuli, velká část podniků je zaseklá v 80. letech,“ míní Fabešová, která otevřela několik cukráren a kromě toho vede cukrářskou akademii.
„Zákazník musí pochopit, že poctivý a dobrý žloutkový věneček, který bude hvězdou každé oslavy, prostě nemůže stát 20 korun. I přemýšlení zákazníků se musí změnit,“ vysvětlila s tím, že za dobrý a kvalitní zákusek si musí mlsný zákazník připlatit.
„Posledním trendem v oblasti výroby dezertů je bezesporu odlehčování. Bílky nahrazují smetanu, využívají se i jiné druhy cukru, třeba inulin místo sacharózy,“ uvedla Fabešová, kterou pomohl proslavit pořad Na nože.
Promluvila i o tom, co si myslí o současném tažení proti cukru coby bílému zabijáku, který je často drogou. „Do určité míry je to asi pravda, můj názor je, že záleží hlavně na míře. Taky si ho nedávám každý den,“ dodala úspěšná cukrářka.
Fotogalerie |