Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Znamená odmítnutá debata předzvěst konce Moravce? Tihle ho mohou nahradit

    Václav Moravec zcela bezpochyby patří mezi moderátorská esa naší veřejnoprávní televize, a co se týče politiky, jen těžko byste hledali někoho „áčkovějšího“. Poslední dobou se ale na hlavní hvězdu publicistiky snáší kritika zejména za zjevnou antipatii (nejen) vůči prezidentovi Zemanovi, což celé vyvrcholilo tím, že Moravec odmítl moderovat poslední chystanou debatu Miloše Zemana a Jiřího Drahoše na České televizi. A z televize zaznělo, že „plán B“ nemají. Opravdu? A není to dost nefér vůči dalším profesionálům, kteří stojí za Moravcem v řadě, a dost možná že zbytečně?
    Barbora Koukalová   23:20
    1/7

    Prvně je třeba si říci, že moderovat superdebaty prezidentských kandidátů a duely těch dvou zbývajících uchazečů je opravdu velmi náročná práce, na kterou je kromě důkladné znalostní přípravy mít ještě mnoho dalších věcí v rukávě kromě odborné způsobilosti. Například psychickou odolnost, samozřejmě vysokou inteligenci, drzou pohotovost a absenci trémy a strachu.

    Tyto všechny kvality samozřejmě Václav Moravec má, proto není divu, že se již tak dlouho drží na samotném vrcholu a tyto prestižní diskuse s léty praxe zvládá lehce. Bohužel se v poslední době vyrojila mohutná kritika jeho zaujatosti vůči prezidentovi Zemanovi a některým politikům. Ta začíná být zjevná a u moderátora veřejnoprávní televize, která staví hlavně na objektivitě, pochopitelně nepřípustná.

    „V neděli večer jsme se s generálním ředitelem ČT dohodli na tom, že závěrečnou TV debatu nemoderuji,“ napsal na Twitter Moravec a odůvodnil to tím, že nechce být hromosvodem kritiky zejména prezidenta Zemana. Když Moravec moderoval volební studio, nešlo si nevšimnout, že vůči Zemanovi používá pejorativa a nuance v řeči, které divákovi podsouvají, že jejich hlas pro Zemana by byl špatný.

    Plán B nemáme. Znamená to snad, že ostatní nemají šanci?

    Všiml si toho i sám Zeman a svou povolební řeč začal dnes již legendární větou: Když jsem se díval na televizi Václava Moravce...“ A že se Česká televize opravdu stala televizí Václava Moravce dokazuje vyjádření Víta Koláře, ředitele komunikace a vnějších vztahů. Do médií uvedl, že vedení televize „nemá žádný náhradní plán B“, pokud by si to Moravec nerozmyslel, a že „s Václavem to tak občas bývá, kdy mu po vypjatém období, jakým prezidentská volba bezpochyby je, na finální slovo dáváme čas.“

    Přeloženo do obyčejné nekorektní češtiny: Vedení tancuje, jak si Moravec usmyslí, a ještě ke všemu všem dalším moderátorům z ČT dali najevo, že podle nich nejsou tak kvalitní, aby si někdy mohli myslet na tak prestižní věc, jakou je prezidentská debata. 

    Podle posledních, ale stále ještě neoficiálních informací by měl tuto debatu za Moravce převzít jeho kolega Jakub Železný, jedna z hlavních tváří Událostí. Pokud se tak ale stane, může to znamenat předzvěst konce „televize Václava Moravce“. Že jeden záskok v této branži někdy znamená definitivní sebrání místa, o tom nás už přesvědčil Michal Kubal, když nastoupil „dočasně“ do Událostí za Anetu Savarovou, a Aneta Savarová se už na obrazovky nikdy nevrátila.

    Když na tyto moderátory ve svém prohlášení nemyslí jejich vedení, jistě na ně myslí v duchu jejich diváci. Pojďme se tedy podívat na další profesionály veřejnoprávní ČT, kteří by mohli Václava Moravce nahradit (možná nejen) v debatě, kterou odmítl.

    EDIT 18. ledna 11:56 – Česká televize právě oznámila, že prezidentskou debatu bude moderovat Světlana Witowská.

    Co ty na to?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:20 čtvrtek 17. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      69
    • Trapas
      25
    • Haha
      14
    • Tvl
      13
    • Cože
      11
    • Sladký
      11