Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Witowská a Řezníček poprvé v Událostech: Je tohle nová hvězdná dvojka ČT?

    Ona si tohle místo vysloužila hlavně prezidentskou debatou, on tím, že dorostl do skromných šedin na skráních. Světlana Witowská (45) a Martin Řezníček (42) se po mnoha týdnech příprav v neděli 24. června poprvé představili divákům jako nová moderátorská dvojice Událostí.

    Česká televize už delší dobu anoncovala, že v jejím hlavním zpravodajském pořadu dojde k zásadní změně, k Jakubovi Železnému, Michalovi Kubalovi, Daniele Písařovicové a Marcele Augustové přibude nová moderátorská dvojice.

    Změna má nejspíše také co do činění se škatulaty zahraničních zpravodajů, kteří si odsloužili svoje povinné kolečko. Z Izraele se například vrací Jakub Szántó (jeho vstupy s rozevlátou palmou v pozadí jsou už na dobré cestě stát se internetovým meme), ve Francii (a občas Španělsku, Portugalsku a Itálii) končí Petr Zavadil, před pár měsíci proběhl návrat Martina Řezníčka, zpravodajce ve Washingtonu, a na jeho místo přešel dosavadní „Moskvan“ David Miřejovský. Vždycky když nastane taková hromadná rošáda, dají se čekat změny i v samotných Událostech, nejprestižnějším zpravodajském postu v České televizi.

    Naposledy je máme v paměti s návratem Michala Kubala z pozice zpravodaje ve Washingtonu. Pravidelní diváci Událostí jeho kariérní cestu samozřejmě znají, začínal v terénu na těch nejhorších místech světa, pak se přesunul před Bílý dům a nakonec se přesunul až před hlavní plazmu zpravodajského studia.

    Tehdy jeho nástupu údajně napomohlo to, že Aneta Savarová bez vysvětlení ze svého místa moderátorky odešla ze dne na den, ale my si tajně myslíme, že Kubalovi by místo v hlavních zprávách vedení dalo i bez jejího odchodu. Možná právě i díky jeho slavnému interview s Bašárem Asadem, které vzbudilo velké reakce, a bylo jasné, že bude škoda nechat Kubala zapadnout mimo oči diváka.

    Podobnou vlnu zájmu jako tehdy Kubal s Asadem vyvolala letos v lednu upozaděná moderátorka Interview ČT24 Světlana Witowská během prezidentské debaty. Přestože „jen“ plnila svou práci, akorát v hezčích šatech a v hezčím prostředí, veřejnost se do ní zamilovala a s ní i samotný prezident Zeman, který Witowskou na konci debaty pochválil. Těchto pár jeho slov a reakce veřejnosti jsou věci, které ani veřejnoprávní televize nemůže přehlížet, proto její nasazení do hlavní zpravodajské relace, vlastně její „povýšení“, není vůbec žádným překvapením.

    Už jen zbývala otázka, koho k ní.

    Martin Řezníček se po svém návratu z Washingtonu ujal hlavně zpravodajských relací na ČT24, ale mohli jsme ho vidět například i jako moderátora svatebního speciálu ku příležitosti sňatku prince Harryho a Meghan Markle, tedy divácky se osvědčil, že zvládne kromě mezinárodně politických diskuzí i typicky společenská témata „pro holky“, aniž by to jakkoliv narušovalo výsledný dojem, a speciální studio i díky němu působilo na nejvyšší úrovni.

    Jakub Szántó a jeho vlající palma za zády jsou už oba legendou Událostí, nyní se bude vracet zpět do Čech. Je to jeden z hromadných přesunů zahraničních zpravodajů.

    Nyní se tito dva sešli jako dva noví moderátoři Událostí a jejich nedělní moderace nepřinesla vůbec žádné překvapení, chtělo by se dokonce říct ani žádné emoce, ale to je v tomto případě v pořádku. Zatímco Michal Kubal byl během své premiéry na Nový rok 2016 viditelně v (pochopitelné) trémě, Witowská s Řezníčkem, respektive sám Řezníček působil, jako by to pro něj nebyl žádný velký krok a jaksi mimochodem bez většího vědomí přešel do primetimu Jedničky.

    Pokud nervózní byl, nebylo to na něm poznat. Snad si ani sám nepřipouštěl, že o jeho první výstupy v Událostech bude zájem, protože Martin Řezníček na sebe, musíme připomenout, upoutal velkou pozornost během prezidentských voleb v USA, odkud živě spolukomentoval volební studio.

    To, co se tam tehdy stalo, zvedlo nejedno obočí a je i dodnes předmětem diskuzí.

    Řezníček byl zahraničním zpravodajem ve Washingtonu, tam na sebe bohužel hodně upozornil diskutabilními vstupy k vítězství Donalda Trumpa.

    Česká televize oficiálně dostala „za uši“ od RRTV, která uznala, že volební studio nadržovalo kandidátce Hillary Clinton (více ZDE) a divák i s oběma zavřenýma očima a zacpanýma ušima si nemohl nevšimnout a neslyšet viditelně emotivního Řezníčka, který do svých vstupů vnášel náznaky averze vůči Trumpovi.

    Vzhledem k tomu, že u České televize je veřejným tajemstvím, jak to má se současnou vládou a hlavně s prezidentem Zemanem, který si ale také nedá pokoj, abychom byli spravedliví, někdo by možná čekal, že moderátor Událostí, a obzvláště ten, jenž to už jednou udělal, může dát i mimoděk řečí těla nebo tónem hlasu najevo osobní antipatii, ale Martin Řezníček působil přesně tak, jak by měl – odosobněný, neurčující a přísně profesionální.

    Martin Řezníček došel do věku, kdy je obvyklé v zahraničních zprávách nasazovat moderátory. Šediny jsou u nich žádoucí, dodávají potřebnou autoritu a říkají, že moderátor hlavní relace si své místo "odkroutil" novinářskými zkušenostmi.

    Zbytečně toho moc nenachodil, s mírnou gestikulací, příjemným projevem a bez jediného zaškobrtnutí v řeči provedl diváky živě celým pořadem s podporou stejně tak (alespoň naoko) sebejisté Witowské, jež měla na starosti blok Naše téma.

    Witowská se v nedávném rozhovoru pro Magazín MF DNES svěřila, že její úspěšný vzestup po prezidentské debatě může ležet v žaludku některým kolegům z televize, kteří se ještě budou muset snažit.

    Není lepšího léku na pomluvy než vlastní úspěch, a to se roztomilé Světlaně ve fuchsiových šatech povedlo.

    Česká televize vybrala opravdu sympatickou dvojici, zda si tito dva sedí i v soukromí a budou takovými kamarády jako například Železný s Písařovicovou, to nás nemusí zajímat, ale na obrazovce vedle sebe působili tak, jako by tam byli již delší čas a divák ani nesledoval nováčky, na nichž leží tlak živého vysílání v hlavním zpravodajském pořadu.

    Ani na jednom z nich nebyla znát tréma. Nepřeřekli se a neudělali nic navíc, co by se do vysílání nehodilo nebo by tam působilo rušivě.

    Je otázkou, zda se budou v Událostech potkávat jen spolu, protože v Událostech, komentářích ano, nebo se (pravděpodobněji) protočí ve dvojicích i se svými čtyřmi kolegy, ale pro pravidelné diváky relace je to změna, která navnadí. Toho teď totiž mimo zpráv bude zajímat i to, jak si povede šestice moderátorů v různých kombinacích dvojic a jak se Witowské bude dařit, až se ukazatel zprávařské šipky „dnes má hlavní službu“ posune na její jméno.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 1:43 úterý 23. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      221
    • Trapas
      48
    • Haha
      32
    • Tvl
      26
    • Cože
      19
    • Sladký
      16
    Vezmeme vás na titulní stranu
    Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz