Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Glosa: Zeman by to neměl přehnat s bonmoty, Drahoš zase nesmí moralizovat

    Prezidentský kandidát Jiří Drahoš vyzval krátce po vyhlášení výsledků prvního kola voleb Miloše Zemana k účasti ve společných televizních debatách. Prozíravý Zeman poděkoval za tuto nečekanou nabídku svého soupeře, k převzetí iniciativy v kampani pro druhé kolo, a výzvu přijal.

    Drahošův tým se dopustil přešlapu už tím, že nabídku na účasti vypustil do éteru ještě ve chvíli, kdy pomalu nestačilo zaschnout ani lepidlo na volebních obálkách. Bylo dost prostoru nechat Zemana „vycukat“, až si o účast v debatách nějakou formou řekne sám. Drahoš se svojí nabídkou totiž trefil přesně do toho, co Zeman před druhým kolem potřebuje a co mu může výrazně pomoci vyhrát.

    Druhé kolo v žádném případě nerozhodnou, ba ani příliš neovlivní výjezdy do regionů, jež plánuje právě Drahoš. Pozornost se upíná na digitální média a zejména televizi, kde se svojí neúčastí před prvním kolem prezident Zeman učinil vzácným.

    Prezident nejen že na výzvu reagoval s pochopitelným úsměvem a kladně, ale jeho úřad vzápětí kontroval, že se Miloš Zeman hodlá účastnit nikoli pouze dvou, ale celkově čtyř debat: na TV Nova, Prima, Barrandov a prezidentovi nepříliš nakloněné ČT.

    Zaměřeno bude na Zemana, Drahoše už všichni viděli

    A zde vzniká pro Drahoše další nepříjemnost: z plánovaných dvou duelů je dvojnásobek, což koliduje s Drahošovou původní představou. Rozhodující přitom je, že Zeman přijal účast ve všech debatách na základě pozvání jednotlivých televizí. Drahoš se může dostat do nemilosti jejich diváků, potažmo voličů, pokud bude nadále tvrdošíjně setrvávat na svém. Může to být nakonec on, komu částečná neochota ubere procenta.

    Zeman naproti tomu může tvrdit, že účast přijal přece na podnět Drahoše, a doplnit, že situace je zcela jiná oproti prvnímu kolu, kdy debaty připomínaly skutečně spíše jakési nepřehledné diskusní seance než záživnou výměnu názorů a argumentů.

    Je zbytečné a předčasné spekulovat o předpokládaném dojmu a vítězích debat. Stejně jako ve vrcholovém sportu dojde na nepředvídané situace a vynucené i nevynucené chyby. Zeman by to neměl přehnat s bonmoty, vtipem a slovními útoky, Drahoš si zase nepřidá, pokud bude příliš moralizovat a působit strojeně jako Mirek Dušín a Guth-Jarkovský v jedné osobě.

    Určité body si však Miloš Zeman může připsat předem. Téma rezonuje opět kvůli jeho osobě. Bude to Zeman, na koho bude upírána hlavní pozornost – Drahoše před prvním kolem v mnoha debatách již všichni viděli.

    Pokud se Jiří Drahoš nakonec skutečně rozhodne účastnit pouze dvou ze čtyř možných debat, již teď může počítat s tím, že toho Miloš Zeman obratně využije. A jestli některá ze dvou dalších televizí vyjde Zemanovi vstříc, třeba si s moderátorem bude vyprávět sám. Jeho diskusní půst před prvním kolem bude u valné části voličů rázem zapomenut.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:53 pátek 18. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      19
    • Trapas
      8
    • Haha
      6
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6
    • Cože
      5
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...