Neděle 16. června 2024, svátek má Zbyněk
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zábranský chce zpečetit likvidační pokuty pro hospodské: Kauza plná prapodivností, říká Dvořák z ODS

    Adam Zábranský, Zdeněk Hřib | foto: Profimedia.cz

    Ještě za minulé vlády magistrátu se pražští radní rozhodli, že v boji s tolik nenáviděným vizuálním smogem provedou radikální krok. A výrazně omezili podmínky, za kterých mohou pražští hospodští provozovat předzahrádky. Ne všichni na to přistoupili a novou vyhlášku se rozhodli ignorovat, protože by výrazně negativně ovlivnila jejich podnikání. Jenže proti nim tvrdě zasáhl pirátský radní Adam Zábranský a Kristýna Drápalová z Prahy Sobě. Rebelujícím restauratérům vyměřili likvidační pokuty 10 tisíc korun za den porušování pravidel, jednomu z hospodských tak flastr celkově vystoupal na 13 milionů korun. Po dlouhých tahanicích, mimo jiné soudních, se spor blíží do finále. A vypadá to, že hospodští budou muset platit.

    „Nový manuál pro Kultivovanou Prahu/Restaurační zahrádky“ z pera Zábranského a Drápalové se rozhodly ignorovat i známé hospody v centru Prahy, které právě na předzahrádky plné turistů vsázejí. Mezi nimi například malostranský Restaurant Pod Věží nebo Restaurace u Prince, která stojí naproti Orloji, a další.

    Řada provozovatelů se spojila, podala hromadnou žalobu a snažila se o jednání s příslušnou magistrátní komisí. Nic z toho neklaplo, soud dal zapravdu magistrátu. Část hospodských se poté raději rozhodla na nová pravidla přistoupit, část ale nikoliv a nadále provozovala předzahrádky podle sebe.

    Do stolu se oba autoři rozhodli bouchnout loni v září. Tehdy „rebelujícím“ hospodám rozeslali pokuty, které vyměřili na deset tisíc korun za každý den nedodržování nových pravidel. Finální částky jsou likvidační. Například Adam Spousta, který provozuje malostranský Restaurant Pod Věží, dostal flastr v celkové výši 13 milionů korun.

    „Nemám a nechci je dát. Celou dobu jsme se snažili nějak domluvit a dopadlo to takhle. Výše pokuty mi přijde zcela amorální, nikdy se nezdůvodňovala plocha předzahrádek, jestli má člověk 10 nebo 100 metrů. 10 000 korun denně a hotovo,“ řekl Spousta webu NašePraha.cz.

    Monika Bubeníková, která provozuje restauraci U Patrona, musí Magistrátu zaplatit bezmála 8,5 milionu korun.

    „Vzali časové období, vynásobili x 10 000 korun a hotovo. Kromě toho není nikde řečeno, že když pokutu zaplatíme, nedají nám tři metry, na které postavíme tak jeden stolek. Je evidentní, že zaslání papíru představuje pro lidi z magistrátu formalitu a důsledky je nezajímají,“ říká Bubeníková.

    „V sezóně od dubna do října využívají turisté prakticky výhradně předzahrádky. Vzhledem k tomu, že v dalším průběhu roku provoz dotujeme z toho, co vyděláme během sezóny, se zákaz předzahrádek rovná likvidaci podnikání,“ dodává.

    Magistrát nekompromisně rozdává likvidační pokuty restauracím.

    Likvidační pokuty pro hospodské loni v říjnu pro Expres.cz zkritizoval i nejslavnější český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

    „Nevím, jaká je podstata těch pokut, ale argumentace vizuálním smogem mi ve městě, jako je Praha, přijde naprosto směšná. To město je v takovém bordelu a v tak zoufalé situaci, jezdí sem hordy lidí dělat nepořádek, bydlí ve vysoce pochybném AirBnB a podobně. Začínat u hospodských, to je silný tabák. Že si něco takového dovolí někdo jako tahle strana (Piráti), která podporuje úchylné pochody za třicetikilometrovou rychlost na magistrále, to mi připadá neuvěřitelné,“ řekl kromě dalšího.

    Celé vyjádření Zdeňka Pohlreicha si můžete přečíst ZDE.

    Pirátovi Zábranskému ale silná kritika ze všech stran nikterak nevadila. Netajil se tím, že pokuty jsou tvrdé proto, aby hospodské přinutily dodržovat pravidla. A pohrozil, že pokud se brzy neumravní, budou jim předzahrádky prostě vyklizeny.

    Zarážející ovšem na celé věci bylo to, že podle šéfa Hospodářské komory Prahy 1 Filipa Dvořáka nebyly pokuty vyměřeny všem „rebelujícím“ restauracím, ale pouze těm, které se s Magistrátem rozhodly soudit.

    Zatížili Magistrát a zkoušeli uplácet

    Pokutovaní provozovatelé pražských restaurací se pokusili chytnout posledního stébla. Začali se na Magistrát obracet s žádostmi o odpuštění smluvních pokut.

    Definitivní rozhodnutí by mělo padnout na zítřejším zasedání pražského zastupitelstva. Nezdá se ovšem, že by hospodští měli velkou naději na to, že se likvidačním pokutám nakonec vyhnou. Právě Adam Zábranský coby radní pro majetek se chystá předložit návrh na nesouhlas s prominutím dluhů.

    Adam Zábranský

    Návrh zdůvodňuje tím, že žadatelé o prominutí do poslední chvíle šli proti nové koncepci předzahrádek, a to v jednom případě dokonce velmi nekalým způsobem.

    „Žadatelé zbytečně zatížili českou justici i hlavní město Prahu tím, že vyvolali soudní spory o neplatnost výpovědí, přičemž předem museli vědět, že v této snaze nebudou úspěšní. Dále museli vědět, že z jimi uzavřených smluv vyplývá smluvní pokuta ve výši 10 tisíc korun za každý den prodlení s vyklizením pronajímaného pozemku a jeho předáním Praze po skončení nájemní smlouvy,“ uvádí Zábranský.

    Dodává také, že se žadatelé na rozdíl od ostatních provozovatelů restaurací, kteří na nové podmínky přistoupili, rozhodli hrát zdržovací taktiku a snažili se „předem prohranými“ soudními spory co nejvíce oddálit moment, kdy budou novou koncepci muset začít dodržovat.

    Zábranský pak připomíná také případ, kdy majitel dvou pražských restaurací byl pravomocně odsouzen za to, že se pomocí úplatků snažil dosáhnout odvolání tehdejšího primátora Zdeňka Hřiba a zastavit aktivity Magistrátu v kultivaci předzahrádek.

    „Považoval bych za absurdní, kdyby zastupitelstvo odpustilo řádně vyměřené smluvní pokuty za bezesmluvní užívání městských pozemků společnostem, jejich majitel se snažil uplácet členy zastupitelstva, a to navíc ve stejné souvislosti,“ uvádí Zábranský.

    Expres Adama Zábranského poprosil o vyjádření. Uvádíme ho zde:

    „Důvod, proč navrhuji neodpouštět pokuty, je jednoduchý. Pokuty byly řádně vyčísleny těm pár provozovatelům, kteří před několika lety namísto podepsání nových smluv na nájem pozemků za účelem provozování restauračních zahrádek, které zohledňují schválenou Koncepci umístění restauračních zahrádek a Manuálu pro restaurační zahrádky, vyvolali soudní spory, o kterých museli předem vědět, že je prohrají (jak se také stalo), a to s jediným cílem: co nejvíce oddálit dobu, kdy stejně jako ostatní provozovatelé budou muset přistoupit na nové podmínky stanovené městem. Tito provozovatelé nevyklidili pozemky po skončení nájemní smlouvy (kdy kvůli neochotě provozovatelů přistoupit na nové podmínky město původní smlouvy vypovědělo) a užívali tak za účelem podnikání pozemky ve vlastnictví města bez platné smlouvy. To považuji za závažné pochybení. Kdyby Praha pokuty odpustila, vyslala by tím signál podnikatelům, aby v případě, kdy jim Praha vypoví nájemní smlouvu, nevyklízeli dříve pronajatou nemovitost a namísto toho podávali nesmyslné žaloby, aby se co nejdéle udrželi na místě. Každý má samozřejmě právo podat žalobu na soud, ale taky musí počítat s následky za porušování uzavřených smluv.

    Za podstatnou také považuji skutečnost, že mezi společnostmi, které si žádají o odpuštění pokut, jsou i společnosti vlastněné Petrem Bauerem st., který byl pravomocně odsouzen za pokus v minulém volebním období uplatit 2 zastupitele za TOP 09 za tím účelem, aby pomohli zvrátit snahy tehdejšího vedení města o kultivaci restauračních zahrádek (a pomohli odvolat tehdejšího primátora Zdeňka Hřiba). Petr Bauer st. si zřejmě podanými nesmyslnými žalobami chtěl koupit čas na uplacení zastupitelů a následné zvrácení procesu kultivace restauračních zahrádek. Považoval bych za absurdní, aby takovým společnostem Praha odpouštěla smluvní pokuty související s trestnou činností Petra Bauera st. spočívající v nabourávání demokratických principů.“

    Dvořák: Stovky prapodivností

    Expres.cz kontaktovat také již zmíněného předsedu Hospodářské komory Prahy 1 Filipa Dvořáka. Podle něj celý případ provázejí prapodivnosti. Znovu připomněl, že město nepřistupuje ke všem hospodským stejně.

    „Opakovaně vytýkáme městu, že není schopno k provozovatelům restauračních zahrádek přistupovat totožně. Ve stejné lokalitě platí rozdílné podmínky pro provoz zahrádek. Jednomu provozovateli jsou účtovány pokuty za každý den, kdy porušoval podmínky smlouvy, jinému je namísto stovek dnů porušování naúčtována jen pokuta za jeden jediný den. V ulicích stojí mnoho zahrádek bez smluv i povolení,“ uvedl Dvořák.

    „Celá agenda restauračních zahrádek trpí stovkami prapodivností. Navrhujeme proto pro všechny provozovatele zahrádek na území Pražské památkové rezervace amnestii, která však zásadně uleví městu v jeho úřadování. Pokuty za porušování smluv jsou v podstatě naprosto nesmyslné, protože nejsou pro všechny uplatňovány stejné podmínky. Všechny platby za nájemné i místní poplatek však musí být všemi řádně zaplaceny,“ dodal.

    Fotogalerie

    Slovenského premiéra postřelili po výjezdním zasedání tamní vlády