Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pohlreich pálí do Pirátů: Praha je v rozkladu a vy řešíte zahrádky. Parta s bolševickými manýry

    Zdeněk Pohlreich se ostře pustil do Pirátů kvůli likvidačním pokutám pro restaurace, která nedodržují nová pravidla pro předzahrádky. | foto: koláž Expresu

    Takhle vypadalo centrum města se zahrádkami a takhle krásně vypadá bez nich. Pirátský radní Adam Zábranský se na sociálních sítích pochlubil, jaké ovoce nesou přísné kontroly i pokutování hospodských, kteří nedodržují pravidla o provozování zahrádek z roku 2021. Některým provozovatelům pokuty vyskákaly do milionových částek, což namíchlo i šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. „Praha je v totálním, zoufalém rozkladu, ale Piráti zakleknou na hospodské. Tak to dopadá, když je ve vedení takováhle parta s bolševickými manýry,“ říká pro Expres.cz

    Nad dodržováním pravidel pro předzahrádky bdí pirátský radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský s parťačkou Kristýnou Drápalovou z Prahy Sobě. Ta sice sedí v opozici, právě ona byla ovšem autorkou dokumentu Nový manuál pro Kultivovanou Prahu/Restaurační zahrádky v minulém volebním období, kdy obě strany Praze společně vládly.

    Když manuál začal před dvěma lety platit, řada hospodských ho odmítla, spojila se a podala hromadnou žalobu. Také se pokoušeli o jednání s příslušnou magistrátní komisí, obojí ale skončilo neúspěchem. Soud dal zapravdu Magistrátu.

    Někteří provozovatelé restaurací se podvolili, jiní ale restrikce dodržovat odmítli. Jenže právě proti rebelantům zakročil Zábranský hodně divokým způsobem. Všem začal plošně vyměřovat pokuty 10 tisíc korun za každý den, kdy měli předzahrádku otevřenou v rozporu s pravidly.

    Pokuty jsou pro mnoho hospodských likvidační. Adam Spousta, který provozuje malostranský Restaurant Pod Věží, dostal flastr v celkové výši 13 milionů korun.

    „Nemám a nechci je dát. Celou dobu jsme se snažili nějak domluvit a dopadlo to takhle. Výše pokuty mi přijde zcela amorální, nikdy se nezdůvodňovala plocha předzahrádek, jestli má člověk 10 nebo 100 metrů. 10 000 korun denně a hotovo,“ řekl Spousta webu NašePraha.cz.

    Monika Bubeníková, která provozuje restauraci U Patrona, musí Magistrátu zaplatit bezmála 8,5 milionu korun.

    Magistrát nekompromisně rozdává likvidační pokuty restauracím.

    „Vzali časové období, vynásobili x 10 000 korun a hotovo. Kromě toho není nikde řečeno, že když pokutu zaplatíme, nedají nám tři metry, na které postavíme tak jeden stolek. Je evidentní, že zaslání papíru představuje pro lidi z magistrátu formalitu a důsledky je nezajímají,“ říká Bubeníková.

    „V sezóně od dubna do října využívají turisté prakticky výhradně předzahrádky. Vzhledem k tomu, že v dalším průběhu roku provoz dotujeme z toho, co vyděláme během sezóny, se zákaz předzahrádek rovná likvidaci podnikání,“ dodává.

    Adam Zábranský se nijak netají tím, že pokuty jsou takto tvrdé, aby hospodské přinutily dodržovat pravidla. Netrestat je by podle něj bylo nefér k těm, kteří pravidla dodržují.

    Adam Zábranský, Zdeněk Hřib

    Zvláštní přitom je, že podle předsedy Hospodářské komory Prahy 1 Filipa Dvořáka nedostávají pokuty všechny „rebelující“ restaurace, ale pouze ty, které se s Magistrátem soudí. Jejich majitelům dokonce Zábranský otevřeně hrozí, že pokud žalobu nestáhnou, magistrát proti nim zakročí ještě tvrdším způsobem.

    „Pokud se tedy rychle neumravní, předzahrádku jim časem vyklidíme a přestanou mít možnost ji dále provozovat,“ řekl pro ČT24.

    Pohlreich: Praha je v zoufalém stavu a Piráti šlapou po nás

    Expres.cz oslovil nejznámějšího českého šéfkuchaře a provozovatele restaurací Zdeňka Pohlreicha. Zajímalo nás, jaký názor má na celou situaci on.

    „Mně to nepřekvapuje. Opravdu, nepřekvapuje mě to. Já myslím, že restaurace samozřejmě potřebují, aby je někdo pořádně kopal do zadku. Je nejvyšší čas, teď máme dva roky od covidu, tak potřebujeme, aby ve městě, které je tak krásně čisté a nezakopnete tu o pohozenou koloběžku nebo kolo, které se válejí všude po ulicích, někdo nastolil pořádek. Myslím, že se to moc povedlo. Geniální,“ spustil kat z oblíbeného pořadu Ano, šéfe!

    Z ironického úvodu ale rázem přešel k ostré kritice.

    „Jezdí tu bandy lidí na koloběžkách a kolech jako utržení ze řetězu, po chodníku, všude. Přijde mi, že to město je v totálním rozvratu, zoufalým způsobem stagnuje. A začít u hospodských, to je prima. Ale čemu se, dop*dele, divíte, když je ve vedení města takováhle parta,“ prohlásil Zdeněk Pohlreich.

    Zdeněk Pohlreich

    „Piráti tu řádí jako černá ruka. Je to od nich super podpora podnikání, opravdu. Co si o sobě vůbec tyhle lidi myslí? Jak si vůbec dovolují do takových věcí zasahovat? Co na to pan primátor, máme vůbec nějakého, nebo jak to je? Takhle to ale bylo vždy, to není nic nového. Napřed vadily plastové židličky, řeší se každý metr, hospodský musí každý rok potupně žádat o jednu a tu samou věc. Pokud budou město řídit lidé s takovými bolševickými tendencemi, tak to těžko bude lepší,“ krčí rameny šéfkuchař.

    Podle něj Zábranský a spol. válčí proti podnikatelům a vůbec neberou ohledy na to, že takové zásahy do podnikání jsou pro mnohé z nich likvidační.

    „Ta zahrádka stojí takových peněz a námahy. Tak co? Pojďme z Prahy udělat skanzen, kde budeme všichni jezdit na koloběžkách. Magistrát má mít nějaké vedení, které jednoznačně rozhodne, jaké bychom to město jako Pražané měli mít. Ale tohle je válka proti podnikatelům,“ nechápe Pohlreich.

    Jako pražský rodák má dění v hlavním městě z první ruky. A přijde mu směšné, že tažení proti předzahrádkám Piráti označují za boj s vizuálním smogem, což je jedno z jejich hlavních politických témat.

    „Nevím, jaká je podstata těch pokut, ale argumentace vizuálním smogem mi ve městě, jako je Praha, přijde naprosto směšná. To město je v takovém bordelu a v tak zoufalé situaci, jezdí sem hordy lidí dělat nepořádek, bydlí ve vysoce pochybném AirBnB a podobně. Začínat u hospodských, to je silný tabák. Že si něco takového dovolí někdo jako tahle strana (Piráti), která podporuje úchylné pochody za třicetikilometrovou rychlost na magistrále, to mi připadá neuvěřitelné,“ říká šéfkuchař.

    Zeptali jsme se ho i na slova Adama Zábranského, že Praha bude vypovídat smlouvy těm hospodským, kteří se s Magistrátem soudí.

    „V každém případě je to vyhrožování. Pán už má zřejmě pocit, že získal naprostou nedotknutelnost a chová se podle toho. Když mu šéf neřekne, že to je špatně, tak to je pak těžké,“ uzavírá Zdeněk Pohlreich, který má prý dojem, že politici testují, co vydržíme.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:51 sobota 10. února 2024. Anketa je uzavřena.

    • Super
      236
    • Trapas
      14
    • Sladký
      13
    • Tvl
      13
    • Haha
      11
    • Cože
      10