Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Svědectví Čecha z Rhodosu: Nebojte, vše je skoro uhašené! Za pár hodin utíkali v plavkách

    Krizovou situaci na ostrově Rhodos provází i některé kritické výroky Čechů, kteří se na ostrově nachází a evakuaci museli absolvovat. Jedním z nich je i turista Pavel, jemuž delegátka do poslední chvíle tvrdila, že je vše v naprostém pořádku a on i jeho rodina jsou v bezpečí. O pár hodin později už ale byli nuceni k útěku.

    Redakce Expres.cz obdržela svědectví turisty Pavla, který se v době evakuace na ostrově Rhodos nacházel i se svou rodinou. Delegátka cestovní kanceláře je do poslední chvíle ujišťovala, že je vše pod kontrolou a skoro celý požár je již uhašen. Za pár hodin už museli hotelový resort bez jakýchkoliv dokladů a věcí ihned opustit a utéct tak, že přes deset kilometrů doslova prchali před blížícím se ohněm do nejbližší vesnice.

    „Vše je pod kontrolou a nejste v ohrožení. Teď už je to skoro celé uhašené,“ ujišťovala Pavla delegátka CK Blue Style pár hodin před evakuací. Na Pavlovu odpověď, kdy jí zaslal video blížícího se požáru se slovy, že nemá pocit, že je oheň pod kontrolou, už ale nereagovala. Následně je z hotelu evakuovali zaměstnanci.

    Cestovní kancelář se brání, že se situace pochopitelně měnila velmi rychle a delegáti i zaměstnanci kanceláře pracovali pouze s informacemi, které měli od řeckých hasičů.

    „Situace se dynamicky měnila a vyvíjela a my jsme vždy pracovali s aktuálními informacemi, které jsme měli od řeckých hasičů. My nevíme, jestli se delegátka nacházela na místě, kde oheň vidět nebyl a nevšimla si toho, že se situace mění. Pracovala jen s tím, co v tu dobu měla k dispozici. Jen pro informaci, já jsem v e-mailu měla zprávu od místních hasičů, že oheň bude do sobotního rána pod kontrolou, v tu chvíli to vypadalo příznivě,“ sdělila nám tisková mluvčí cestovní kanceláře Lucie Bukovanská.

    Na otázku, zda nedošlo ze strany delegátky k lidskému pochybení, když všechny řecké zpravodajské servery tou dobu již uváděly, že se situace na ostrově rapidně zhoršuje, reagovala tisková mluvčí se slovy: „Určitě je možné, že komunikace nebyla tak rychlá, jak by to možná chtělo, ale otázka je, zda by bylo v lidských silách rychle informovat všechny klienty, kteří se na ostrově nacházeli. Všechny jsme obvolávali jednotlivě.“

    Zároveň na zasažená místa zaslala cestovní kancelář evakuační autobusy, jimž však řecká policie neumožnila vjezd. „My jsme tam posílali evakuační autobusy, možná by i dorazily včas, ale řecká policie jim neumožnila vjezd a koordinovala si situaci sama,“ popsala Bukovanská.

    Nebyl chybou již samotný počet delegátů, kteří se v ten okamžik nacházeli na místě a měli na starost komunikaci a bezpečnost klientů cestovní kanceláře?

    „Delegátů máme na místě více, ale měli jsme i krizovou linku a call centrum. Všechny jsme telefonicky informovali. Můžete se zeptat řeckých úřadů, jestli i ony nepochybily, přece jen cestovní kancelář má v této situaci omezenou pravomoc,“ dodala mluvčí.

    Turisté na letišti spí dokonce i na dopravním pásu na kufry.

    „Je možné, že se nám s klientem Pavlem nepodařilo spojit první dva dny. Také tam byly výpadky v elektrických dodávkách, nedalo se se všemi plně komunikovat. S klientem komunikujeme, nabídli jsme mu repatriační let a podle mě už v tuto chvíli letí. Prioritně jsme na ranní repatriační let dávali rodiny s dětmi,“ zakončila Bukovanská.

    Cestovní kancelář Blue Style začala z ostrova vypravovat repatriační lety a klientům, kteří měli na ostrov v nejbližších dnech zakoupený zájezd, nabízí bezplatné storno či změnu destinace a termínu. Ohledně ostrova Korfu, který se po evakuaci na Rhodosu začal také potýkat s požáry, žádné opatření zatím nedělají. Jsou v kontaktu s místními úřady, situaci pečlivě monitorují a zatím nemají informaci, že by se situace na Korfu týkala i jejich klientů.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 1:34 středa 22. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      14
    • Haha
      8
    • Super
      7
    • Cože
      7
    • Trapas
      6
    • Sladký
      6