Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Svědek z Rhodosu: Luxusní hotely mají přednost? Neposílejte turisty, vzkazuje Rakušan cestovkám

    Situace na ostrově Rhodos se nelepší a kvůli obrovským požárům musely nastat evakuace, které se nevyhnuly ani tisícovkám Čechů. Zároveň se jedná o největší evakuaci v historii Řecka. Cestovní kanceláře vypravují speciální repatriační lety a snaží se svým klientům navrátit věci, které museli zanechat v evakuovaných hotelech. K celé situaci se nově vyjádřil i Vít Rakušan, jenž prosí cestovní kanceláře, aby na ostrov další klienty neposílaly. Není vyloučeno, že se za pár dnů bude situace týkat i ostrova Korfu, které též začalo hořet. Evakuovaný Čech nám celou situaci opět popsal.

    Při dosud největší evakuační operaci v Řecku bylo převezeno přes 20 tisíc lidí, včetně českých turistů. Na ostrově Rhodos se momentálně nachází přes 4000 Čechů, v cestovatelském systému Drozd je aktuálně registrováno 2600 lidí pro celé Řecko, úřad tak žádá Čechy o registraci. Repatriačními lety se zpátky do České republiky prozatím vrátilo pouhých 450 klientů cestovních kanceláří.

    Nově reagují na krizovou situaci i ministerstva, včetně politika Víta Rakušana, který cestovní kanceláře intenzivně prosí, aby na místo neposílaly další české turisty. Vyzval i individuální turisty, aby nyní na Rhodos nejezdili a neztěžovali tak záchranářům práci.

    „Chtěl bych požádat cestovní kanceláře, aby v nepřehledné situaci na Rhodosu zvážily vysílání dalších turistů. Myslím si, že by se měly koncentrovat na to, aby se naše turisty podařilo efektivně a rychle dostat zpátky do České republiky,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

    Redakce Expres.cz následně obdržela další svědectví turisty Pavla, který se na Rhodosu nachází i s rodinou. Podle jeho informací se na ostrově oheň stále rozšiřuje.

    „Dělá to na nás dojem, že se snaží zachránit především velké pětihvězdičkové hotely a vše ostatní nechávají na pospas ohni,“ uvedl Pavel.

    „Situaci jsem sledoval hned první noc, co se v blízkosti našeho hotelu objevil obrovský dým. Už v noci jsme měli terasu pod popílkem a všude byl štiplavý dým. Ráno se situace ještě zhoršila a já jsem psal delegátce, která mě ujistila, že je vše v pořádku, že hoří v jiné části ostrova a žádné nebezpečí nám nehrozí. To samé nám řekli i na recepci hotelu,“ pokračoval.

    Poté, co si vyslechli ujištění delegátky a recepční, že se nic neděje, se šli najíst do hotelové restaurace. Z ní už je ale vyhodili na pláž a bez věcí a dokladů museli před obrovským ohněm utíkat přes 10 kilometrů do nejbližší vesnice.

    Oheň na řeckém ostrově Rhodos.
    Požáry na řeckém ostrově Rhodos.
    Požáry na řeckém ostrově Rhodos.

    Hotovost neměli, pouze peníze na kartách v mobilu, na ostrově se ale kvůli požáru v ten moment nedalo platit jinak než v hotovosti. Krizové dny zvládli překonat především za pomoci místních obyvatel, kteří jim dávali vodu, starali se o ně. Když někam potřebovali odvézt autem, odvezli je. Po celou dobu evakuace museli spát na zemi a zatím nevědí, co bude dál. Dnes se zapsali na registrační papír a čekají na termín odletu, který jim mají dát v nejbližší době vědět.

    Není vyloučeno, že se evakuace českých turistů bude v nejbližší době týkat jen Rhodosu. Požáry vypukly i na řeckém poloostrově Peloponés, ostrově Korfu a Evia. Kvůli požárům na Korfu už bylo evakuováno 2500 osob. Cestovní kanceláře na Korfu zatím zájezdy neruší a situaci prý mapují. Klientům, kteří měli zakoupený zájezd na Rhodos, nabízejí bezplatné storno či změnu destinace a termínu.

    Z letiště jsou noclehárny.

    Z letiště se stala noclehárna a ubytovna.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:00 úterý 21. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      29
    • Cože
      10
    • Super
      9
    • Haha
      8
    • Sladký
      8
    • Trapas
      7