Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nerudová a její syn chtějí kultivovat online prostor, v kauze Novotný ukázali jenom pokrytectví

    Neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová (45), která má vždy plnou pusu krásných slov o tom, jak se musí ženy respektovat a jak je veřejný prostor zaplavován urážkami na ženy, se nádherně vybarvila u stupidního tweetu Pavla Novotného, který nechal pohřbít Annu Slováčkovou. A je evidentní, že jablko nepadlo daleko od stromu, její starší, zletilý syn Filip by rád byl twitterovým komentátorem politiky, ale zatím to vypadá, že si nedokáže srovnat priority.

    Danuše Nerudová sice neuspěla v prezidentských volbách, ale nějak musí splatit marketingové peníze a vložená očekávání do jejího úspěchu, čili teď by to ráda zkusila v europarlamentu, kde chce promlouvat k mladým, kdy ji ani nenapadlo, že by to rovnou tedy mohla někomu mladému přepustit, a otvírat samozřejmě ženská témata, jelikož celé jediné téma bylo stavěno na tom, že je žena, a neustále byla slyšet v kontextu toho, jak je na ženy útočeno, jak jsou ženy odstrkovány a jak nemají žádnou rovnost.

    Všechno z toho, co Nerudová tvrdí, ukázkově předvedla u tweetu Pavla Novotného, jenž k fotce Felixe Slováčka s europoslankyní Kateřinou Konečnou napsal, že Slováček je debil, ale že mu dává pokoj „od té doby, co ví, že jeho dcera Anna zemře“.

    Nechutný výrok, který Novotný musel smazat a obvinil pak z něj i všechny okolo, Konečná sdílela a vyzvala mimo jiné i Danuši Nerudovou, aby se ke slovům Novotného vyjádřila. Danuše, rytířka ženství na baterky, neodsoudila na první dobrou hnusná slova starosty Řeporyjí, ale pustila se do poslankyně Konečné, protože když přijde na ženství a na rovnost a feminismus a na slušnost vůči ženám, Nerudová ráda mluví jen o sobě a pro zbytek platí, že to jsou jen její ohromně pokrytecká slova.

    „Paní Konečná, s Pavlem Novotným se na řadě věcí neshodnu, na jedné však určitě ano, že komunisté jsou košťata a zločinci,“ odepsala jí.

    Danuše Nerudová

    Zatímco Nerudová na své zvolení čeká, Kateřina Konečná, byť je ze strany KSČM, na rozdíl od ní svoje legitimní volební hlasy už dostala. Celé je to o to trapnější, že Nerudová si ani neumí vymyslet svou vlastní nadávku a používá oblíbené slovo Pavla Novotného „koště“, což jen značí, že ve skutečnosti je jí Novotného hulvátská prezentace sympatická.

    A později, aby to nebylo tak do očí bijící, že se vlastně neohradila vůči tomuto skandálnímu prohlášení, dodala, že je Novotného komentář vlastně „přes čáru“. Ale udělala to až poté, co byla vyzvána ostatními uživateli, že by si měla všímat sdělení Novotného a ne útočit na Kateřinu Konečnou.

    Danuše Nerudová
    Danuše Nerudová a Pavel Novotný

    Tak se na to pojďme podívat jinak, například očima velmi výživného rozhovoru o „women power“ na serveru iDNES.cz, kde Nerudová používá krásná slova o ženách a jejich síle a jak se musíme všechny spojit a kultivovat veřejný prostor, což pak povede k jejímu synovi, Filipovi Nerudovi, jenž je zletilý, veřejně vystupuje na sociální síti X a snaží se zkušeně glosovat politické dění.

    Překvapila vás intenzita urážek, které jste dostávala?

    (...) Tyto poznámky nepatří do 21. století ani do kulturní společnosti, kde má panovat respekt a úcta k druhému. A ono to navíc neskončilo s kampaní. Chodí mi neustále.

    Nerudová předvedla ukázkový a respekt a úctu, je fajn vidět, že si za svými slovy o kulturní společnosti stojí a používá výrazivo jednoho z nejvíc kulturních lidí na českém twitteru.

    Co radíte ostatním ženám, které se snaží vyrovnat s nenávistnými komentáři?

    Jedinou radou je odlišovat konstruktivní a manipulativní kritiku. Ta první je důležitá, protože posouvá člověka dál. (...) V určitý moment sociální sítě přestaly úplně dávat smysl a bylo úplně jedno, co se na ně dalo, protože to vždycky vzbudilo jenom vlnu nenávisti. (...) Některé skupiny to podle mě dělají vyloženě naschvál, aby ženy do veřejného prostoru nevstupovaly.

    Netušíme, co konstruktivního je na slovu koště. Ale možná to tuší Nerudová a pokud bude zvolena do europarlamentu, přimlouváme se za to, aby tam podobné výrazy vůči své budoucí kolegyni používala, sami jsme zvědavi na reakci ostatních členů a členek. Když Kateřina Konečná požádala o reakci na slova Novotného, Nerudová se zachovala přesně tak, aby žádná žena do veřejného prostoru nevstupovala.

    To se týká také „autenticity“, která vám byla v souvislosti s vaším vystupováním kritiky vytýkána.

    (...) Když jako žena chcete bojovat a bránit se, tak jste označena za hysterku, ale muž je silný. Ať žena udělá cokoli, v porovnání s muži to bude hodnoceno přesně opačně – a to negativně.

    Když se chtěla Kateřina Konečná bránit, vrchní ochránkyně žen jí napsala, že je koště. A jakmile Konečná udělala „cokoliv“, bylo to hodnoceno Nerudovou negativně a použila slovník „silného muže“.

    A co ten feminismus?

    To je zářný příklad toho, proč mají ženy v naší společnosti problém. (...) Feministky-aktivistky a ženy ve vysokých funkcích se navzájem potřebují a nesmějí si házet klacky pod nohy. Ženy musí držet spolu, a dokud to nepochopí, tak se ve veřejném prostoru vůbec nic nezmění.

    Čili Danuše Nerudová sice hezky přednesla v rozhovoru naučené odpovědi, ale evidentně sama nic nepochopila a odmítá se tím sama řídit. Háže klacky pod nohy legitimně zvolené poslankyni jen proto, že ji nemá ráda, nebere ji jako že je ve vysoké funkci, s kolegyní ženou nedrží a svými sprosťárnami veřejný prostor rozhodně nemění, naopak ho řeporyzuje.

    Řekla jste, že nejhorší byl moment, kdy nenávistné komentáře mířily na vaše děti.

    Mám velké štěstí, že můj starší syn, kterému je skoro sedmnáct let, k tomu přistupuje velmi racionálně. (...) Ono je to na nás nastavovat limity, co už je za hranou. Není to tak, že se každá urážka musí hlásit policii, ale každý z nás je součástí sociálních sítí. A když se rozhodneme, že něco nebudeme tolerovat, tak to povede ke kultivaci online prostředí.

    Nerudová tedy perfektně nastavila ten limit a v praxi předvedla, jak chce kultivovat online prostředí. A zdárně v tom pokračuje její syn a samozřejmě její podporovatel Filip Neruda, jenž je zletilý a rád by na sociální síti X veřejně glosoval politiku, jelikož si stojí za tím, že mladí lidé mají k politice co říct, a jistě by rád kultivoval online prostředí stejně jako mamka.

    Začalo to tím, že se ráno probudil a sdělil nám, jak miluje politiku. Nenasdílel ale hulvátský tweet Pavla Novotného o Felixi Slováčkovi a údajné smrtelné posteli jeho dcery Anny, ale výkřik Martina Kolovratníka, poslance za ANO, takže to chvíli vypadalo, že Kolovratníkův tweet míří na Filipa Nerudu. Až po mnohých upozorněních dalších uživatelů – stejně jako u Nerudové – začal vysvětlovat, že Kolovratníků tweet je myšlen na Pavla Novotného a jeho slova.

    A opět, Nerudu juniora nezarazilo stejně jako u Nerudové to, že Felix je debil a že mu má zemřít dcera, protože mu to vlastně přišlo docela legrační a neviděl na tom nic špatného. Kdyby totiž ano, sdílel by jako první tweet Novotného.

    Filip Neruda

    Až když se mu začali v komentářích ozývat lidé, došlo mu, že by měl své ohrazení se aspoň naoko veřejně taky prezentovat, a po dlouhé chvíli dodal, že to tedy také odsuzuje, ale že Kolovratníkova reakce je úlet. Tedy stejně jako Danuše Nerudová se nevěnoval slovům Pavla Novotného, ale tomu, co píšou lidi ze strany, kterou on nemá rád.

    Filip Neruda

    Martina Kolovratníka navíc označil za opilce, to je zřejmě ta kultivace veřejného prostoru, o níž výše mluvila Danuše Nerudová a dodávala, že její syn k této problematice přistupuje velmi racionálně. Netušíme, jestli Filip Neruda žije s Martinem Kolovratníkem ve stejné domácnosti, že má takový přehled o jeho návycích o užívání alkoholu, ale předpokládáme, že Filip Neruda jakožto glosátor politického dění si je bezpečně vědom toho, co o Kolovratníkovi tvrdí a že jeho veřejné komentáře pak mohou být následně veřejně hodnoceny.

    Opět musel následně přijít další z uživatelů sociální sítě X a Nerudovi již opakovaně připomenout, že celá kauza není o Kolovratníkovi z ANO, ale o Pavlu Novotném z ODS.

    Filip Neruda

    Filip Neruda si ale ještě předtím dodal odvahy a na výzvu Kateřiny Konečné, aby se ke slovům Pavla Novotného Danuše Nerudová ohradila, přispěchal mámě na pomoc a Konečné do vlákna napsal, že „soudružka moralizuje“, aniž by se stále zabýval slovy Novotného.

    Pokud by se Filip Neruda rád věnoval glosování politiky, jak to dále v komentářích píše, máme pro něj radu. Jistě, KSČM je Komunistická strana Čech a Moravy, ale tato vznikla po roce 1989 a nebyla po revoluci s ohledem na tu „starou“ zakázaná, je tedy nadále součástí svobodných demokratických stran působících v rámci českého ústavního řádu a každý z lidí v České republice ji smí svobodně volit v demokratických volbách. Chápeme, že Filipovi Nerudovi se to nelíbí, ale toto je základní princip demokracie. „Soudruhu“ si už neříkají a prezentují se jako krajně levicová strana, nadto sama Kateřina Konečná – opět připomínáme, že legitimně zvolená poslankyně sněmovny a legitimně zvolená europoslankyně – nemá se „starou“ KSČ nic společného, neboť do politiky vstoupila v roce 2005.

    „Přijde vám to (představitelé ODS a vybraná jména) a vy všichni, co se za tímto pánem - představitelem ODS - jezdíte nadšeně fotit, jako slušná hodnotová politika? Ptám se jen, až o ní budete příště něco kázat,“ napsala Konečná na sociální síti X a marně hledáme to moralizování, jelikož hodnotová politika a slušnost jsou výrazy, na nichž ODS staví, Petr Fiala to zmiňuje snad ve svém každém výstupu a Pavel Novotný to opakovaně porušuje.

    Filip Neruda ale na to nebere zřetel a zabývá se jenom tweetem Martina Kolovratníka, jenž je podle něj opilec nebo možná i uživatel jiných návykových látek, to Neruda neupřesnil, a dodává, že pro politiky ANO neplatí žádné zákony.

    Filip Neruda

    Netušíme, kde na to přišel, protože zákony platí pro všechny a poslanci mají po dobu svého mandátu imunitu, nicméně ta jim samozřejmě může být odebrána tím, že se poslanci vydají ke stíhání a nejednou se tak v historii sněmovny stalo. Filip Neruda, šermující znalostmi o tom, pro koho platí či neplatí zákony, by se měl v tomto případě věnovat právě Pavlovi Novotnému, jenž ten ve svých prohlášeních tvrdí, že „všichni víme, že Anička zemře a ví to bulvár, ale on jediný to veřejnosti řekl a ví kolem toho všechno“.

    Tak jestliže se tady bavíme o zákonech, Filipe Nerudo, měl byste vědět, že nakládání s citlivými informacemi, mezi něž se řadí i zdravotní stav, patří do trestní odpovědnosti a nikdo nesmí takové informace o druhé osobě vyzrazovat. Takže pokud tu pro někoho zákony neplatí, je to Pavel Novotný z ODS a namísto psaní zábavných poznámek na twitteru o soudružkách a opilých poslancích byste se mohl zachovat občansky odpovědně.

    Doporučuju líp číst a nečíst bulvár, píše v reakci na svou neochotu odsoudit výroky Novotného Danuše Nerudová.

    Danuše Nerudová

    My zase doporučujeme číst bulvár a nečíst evidentně pokrytecká vyjádření Nerudových plná planých slov na twittteru.

    Fotogalerie