Pokud patříte mezi ty šťastné, v jejichž domácnosti se ukrývá nějaké to droždí, můžete vyzkoušet třeba bavorské preclíky, které pro web Prima Fresh upekli Jakub a Blanka Kardovi, známí také jako Kublanka.
- 420 g hladké mouky
- 30 g změklého másla
- 1 lžíce cukru krupice
- 2 lžičky soli
- 7 g sušeného droždí
- 125 ml vlažné vody
- 125 ml plzeňského piva
- 60 ml (cca 100 g) jedlé sody
- 1 žloutek, lžíce studené vody
- hrubá sůl
- Sušené droždí spolu s cukrem krupicí rozmíchejte ve vlažné vodě a nechte zhruba 10 minut odpočinout.
- Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a změklé máslo, které prsty zapracujte do mouky. Jakmile nemáte v mouce žádné větší kousky másla, přilijte napěněnou drožďovou směs spolu s plzeňským pivem a vypracujte hladké a vláčné těsto. Těsto vytvarujte do koule, dejte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Těsto můžete rovněž nechat kynout přes noc v lednici a před tvarováním preclíků ho nechte prohřát na pokojovou teplotu.
- Troubu předehřejte na 120 °C. Plech vyložte alobalem a v tenké vrstvě na něj rozprostřete jedlou sodu. Dejte ji péct na 60 minut do předehřáté trouby, poté ji nechte vychladnout a ponechejte ji v uzavíratelné nádobě až do přípravy preclíků.
- Troubu předehřejte na 250 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto prohněťte a rozdělte ho na 8 stejných kousků. Každý kousek těsta rozválejte na obdélník, ten srolujte a spoj seštípejte. Vzniklý váleček rozválejte na 50–60 cm dlouhý váleček, který se směrem ke koncům ztenčuje, a vytvarujte preclík.
- Nevyválené kousky těsta i preclíky musíte mít neustále zakryté jemně navlhčenou utěrkou. Nechte kynout 20–30 minut při pokojové teplotě. Mezitím si připravte lázeň. V širokém nerezovém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody. Vsypte pečenou jedlou sodu, kterou nechte zcela rozpustit (bude pěnit). Jakmile se jedlá soda zcela rozpustí, stáhněte plamen na minimum a s pomocí velké děrované naběračky postupně v lázni namáčejte jeden preclík za druhým. Preclíky ponechte namočené v lázni 10 vteřin z každé strany. S pomocí děrované naběračky je vyndejte z lázně, nechte okapat a položte na plech vyložený pečicím papírem. Preclíky potřete žloutkem, který jste prošlehali s 1 lžící studené vody, a posypte je hrubou solí. S pomocí žiletky preclíky nařízněte v nejsilnější části a dejte péct do předehřáté trouby do mahagonově hnědé barvy (10–12 minut).
Z kynutého těsta můžete připravit také chlebové tyčinky grissini. „Jako velký milovník italské kuchyně jsem se rozhodl vyzkoušet recept, u kterého mě bavilo, že není potřeba mnoho surovin a zvládne ho i chlap. Do základního těsta jsem navíc přidal nakrájené zelené olivy, můžete přidat i sušená rajčata, rozmarýn nebo jiné bylinky,“ řekl Expresu marketingový specialista Tomáš Škoda, který se inspiroval na stránce Meg v kuchyni.
- 200 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí
- lžička cukru
- 400 g hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl (2–3 lžičky do těsta)
- hrubá sůl na posypání
Droždí rozdrobíme do vlažné vody, přidáme cukr a lžíci mouky, necháme vzejít kvásek. V míse ho pak přidáme k mouce, soli a olivovému oleji. Pokud chceme, přidáme v téhle chvíli i doplňující ingredience, například pokrájené olivy. Vypracujeme hladké těsto a dáme ho kynout.
Rozkrájíme na jednotlivé kousky a dotvarujeme tyčky, které přeneseme na plech s pečicím papírem pokapaným olivovým olejem, tím můžeme potřít i tyčinky. Ještě je posypeme hrubou solí a necháme 30 minut kynout. Troubu vyhřejeme na 200 °C. Tyčky pečeme 20–30 minut dozlatova.
Ideálním společníkem k televizi, pivu, vínu nebo jinému libému moku je pak slané pečivo, k němuž budete potřebovat bílé víno. Receptů existuje mnoho, my se inspirovali u důchodkyně Aleny Tomkové, která zmíněný recept dělá i ve sladké verzi, kdy upečené kousky ještě horké obaluje ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
- 200 g hladké mouky
- 150 g másla (nebo hery)
- 1 ks žloutku
- 2 lžíce vína
- sůl na špičku lžičky
- vejce na potření
- sezam, kmín, hrubá sůl, sekané ořechy, mandle na posypání
Z mouky, soli, změklého másla, žloutku a vína vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočívat v lednici. Těsto rozválíme na pomoučněném válu na asi 3–4 milimetry silný plát, z něhož vykrajujeme různé tvary.
Přeneseme na plech, potřeme vejcem a podle chuti dozdobíme semínky a solí nebo kořením. Posypat můžeme i nivou nebo jiným sýrem. Během pečení mírně nabydou do výšky. Dáme péct do předehřáté trouby, pečeme zvolna, dozlatova.
Poté, co vychladne, můžeme pečivo uchovávat v uzavřené nádobě. Hodí se nejen k pivu a vínu, ale i salátu nebo oblíbenému dipu.
Fotogalerie |