Pečení v dobách korony: Libo-li bavorské preclíky, italské grissini nebo pečivo z vína?

I když letošní Velikonoce se neponesou v tradičním duchu koledování a navštěvování příbuzných a známých, vy se omezovat nemusíte. Využijte volných dní k výletům do přírody, kde vám jistě přijde vhod malá svačinka. Slané pečivo ale oceníte i po návratu z venku, třeba u televize nebo posezení s rodinou. S námi preclíky, italské tyčinky i pečivo z vína jistě zvládnete.

Pokud patříte mezi ty šťastné, v jejichž domácnosti se ukrývá nějaké to droždí, můžete vyzkoušet třeba bavorské preclíky, které pro web Prima Fresh upekli Jakub a Blanka Kardovi, známí také jako Kublanka.

  • 420 g hladké mouky
  • 30 g změklého másla
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 125 ml vlažné vody
  • 125 ml plzeňského piva
  • 60 ml (cca 100 g) jedlé sody
  • 1 žloutek, lžíce studené vody
  • hrubá sůl
  1. Sušené droždí spolu s cukrem krupicí rozmíchejte ve vlažné vodě a nechte zhruba 10 minut odpočinout.
  2. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a změklé máslo, které prsty zapracujte do mouky. Jakmile nemáte v mouce žádné větší kousky másla, přilijte napěněnou drožďovou směs spolu s plzeňským pivem a vypracujte hladké a vláčné těsto. Těsto vytvarujte do koule, dejte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Těsto můžete rovněž nechat kynout přes noc v lednici a před tvarováním preclíků ho nechte prohřát na pokojovou teplotu.
  3. Troubu předehřejte na 120 °C. Plech vyložte alobalem a v tenké vrstvě na něj rozprostřete jedlou sodu. Dejte ji péct na 60 minut do předehřáté trouby, poté ji nechte vychladnout a ponechejte ji v uzavíratelné nádobě až do přípravy preclíků.
  4. Troubu předehřejte na 250 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto prohněťte a rozdělte ho na 8 stejných kousků. Každý kousek těsta rozválejte na obdélník, ten srolujte a spoj seštípejte. Vzniklý váleček rozválejte na 50–60 cm dlouhý váleček, který se směrem ke koncům ztenčuje, a vytvarujte preclík.
  5. Nevyválené kousky těsta i preclíky musíte mít neustále zakryté jemně navlhčenou utěrkou. Nechte kynout 20–30 minut při pokojové teplotě. Mezitím si připravte lázeň. V širokém nerezovém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody. Vsypte pečenou jedlou sodu, kterou nechte zcela rozpustit (bude pěnit). Jakmile se jedlá soda zcela rozpustí, stáhněte plamen na minimum a s pomocí velké děrované naběračky postupně v lázni namáčejte jeden preclík za druhým. Preclíky ponechte namočené v lázni 10 vteřin z každé strany. S pomocí děrované naběračky je vyndejte z lázně, nechte okapat a položte na plech vyložený pečicím papírem. Preclíky potřete žloutkem, který jste prošlehali s 1 lžící studené vody, a posypte je hrubou solí. S pomocí žiletky preclíky nařízněte v nejsilnější části a dejte péct do předehřáté trouby do mahagonově hnědé barvy (10–12 minut).

Z kynutého těsta můžete připravit také chlebové tyčinky grissini. „Jako velký milovník italské kuchyně jsem se rozhodl vyzkoušet recept, u kterého mě bavilo, že není potřeba mnoho surovin a zvládne ho i chlap. Do základního těsta jsem navíc přidal nakrájené zelené olivy, můžete přidat i sušená rajčata, rozmarýn nebo jiné bylinky,“ řekl Expresu marketingový specialista Tomáš Škoda, který se inspiroval na stránce Meg v kuchyni.

  • 200 ml vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • lžička cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl (2–3 lžičky do těsta)
  • hrubá sůl na posypání

Droždí rozdrobíme do vlažné vody, přidáme cukr a lžíci mouky, necháme vzejít kvásek. V míse ho pak přidáme k mouce, soli a olivovému oleji. Pokud chceme, přidáme v téhle chvíli i doplňující ingredience, například pokrájené olivy. Vypracujeme hladké těsto a dáme ho kynout.

Rozkrájíme na jednotlivé kousky a dotvarujeme tyčky, které přeneseme na plech s pečicím papírem pokapaným olivovým olejem, tím můžeme potřít i tyčinky. Ještě je posypeme hrubou solí a necháme 30 minut kynout. Troubu vyhřejeme na 200 °C. Tyčky pečeme 20–30 minut dozlatova.  

Ideálním společníkem k televizi, pivu, vínu nebo jinému libému moku je pak slané pečivo, k němuž budete potřebovat bílé víno. Receptů existuje mnoho, my se inspirovali u důchodkyně Aleny Tomkové, která zmíněný recept dělá i ve sladké verzi, kdy upečené kousky ještě horké obaluje ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla (nebo hery)
  • 1 ks žloutku
  • 2 lžíce vína
  • sůl na špičku lžičky
  • vejce na potření
  • sezam, kmín, hrubá sůl, sekané ořechy, mandle na posypání

Z mouky, soli, změklého másla, žloutku a vína vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočívat v lednici. Těsto rozválíme na pomoučněném válu na asi 3–4 milimetry silný plát, z něhož vykrajujeme různé tvary.

Přeneseme na plech, potřeme vejcem a podle chuti dozdobíme semínky a solí nebo kořením. Posypat můžeme i nivou nebo jiným sýrem. Během pečení mírně nabydou do výšky. Dáme péct do předehřáté trouby, pečeme zvolna, dozlatova.

Poté, co vychladne, můžeme pečivo uchovávat v uzavřené nádobě. Hodí se nejen k pivu a vínu, ale i salátu nebo oblíbenému dipu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:28 pátek 7. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 29
  • 27
  • 27
  • 26
  • 24