Říkáte si, že není nic jednoduššího než příprava bramborové kaše? Chyba lávky! I po deseti letech se v Prostřenu objevují soutěžící, kteří na uvařené brambory „útočí“ tyčovým mixérem a pak se diví, že místo kaše mají něco mezi lepidlem a tmelem na okna. Ten se sice v době koronaviru stal nedostatkovým zbožím, k řízku si ho ale dávat nechcete.
Pořád se najdou ti, kdo rozšťouchané brambory zalévají studeným mlékem a pak se vztekají, že to zase není ono, že to určitě „byly špatný brambory“.
Stále mezi námi chodí (teď tedy moc ne) i ti, kdo kaši připravují z brambor typu A, tedy salátových, a pak se diví, že v ní mají hrudky a tekutina se ne a ne vsáknout.
Přitom stačí málo! Brambory typu C nebo B, horké mléko, máslo, pepř, sůl, případně bobkový list, který hodíte do hrnce, kde se hlízy vaří. Můžete přihodit i jiné bylinky, rozmarýn nebo tymián ale budete po uvaření z hrnce plného horkých brambor dost špatně lovit, podobně jako kmín. Ten navíc dost lidí na bramborách nemá rádo.
Pak už jen šťouchadlo, kterým brambory rozšťoucháte, a ruční mixér, kterým je vyšleháte spolu s máslem a horkým mlékem, které se postupně přidává.
„Vytunit“ ji můžete sýrem, žloutkem (to v případě, že ji budete zapékat) nebo zeleninou, kterou uvaříte spolu s bramborami. Výborná je „brkaše“ s mrkví, celerem, tuřínem i brokolicí, batáty nebo dýní. Hodí se to v případě, kdy školou povinná dítka detekují zeleninu ve všem, co jim předložíte na talíř.
Bramborová kaše je příloha, kterou miluje snad každý! I tak se může stát, že vám po obědě nějaká zbyde. V takovém případě se nabízí celá řada možností. I v době koronaviru platí, že vyhazovat jídlo je hřích!
Použít ji můžete jako základ některé z polévek, britská kuchařská hvězda Delia Smith k ní přidává pórek, cibuli a zjemňuje smetanou, skvělá bude i s kořenovou zeleninou a houbami na způsob bramboračky. Kamila Kamu Rundusová ve své Nejbarevnější kuchařce nedá dopustit na srílanskou bramborovou polévku, kterou však zjemňuje kokosovým mlékem.
Přidat k ní žloutky, muškátový oříšek, případně trochu mouky a upéct v troubě ve formě pusinek a blýsknout se bramborami à la vévodkyně.
Kaši lze s úspěchem využít i jako chutnou „poklici“ pro masovou směs, kousky ryby či zeleniny. Stačí zapéct a večeře je na světě.
Spolu s hrubou moukou a vejcem máte základ na bramborové šišky, z nichž po přidání parmazánu nebo ricotty vykouzlíte jejich italské příbuzné gnocchi. Jsou výborné třeba s šalvějovým máslem.
Zbylou kaši můžete smíchat se slaninou, trochou mouky, scezeným kysaným zelím a vejcem a vytvarovat placičky, které se smaží na pánvi nebo pečou v troubě. Přidat můžete i uzený sýr, kousky uzeného masa nebo ryby, osmaženou cibulku či nasekaný pórek. Odvážnější mohou zkusit pikantnější kvašenou zeleninu, třeba kimchi. A přihodit na malé kousky nakrájenou chilli papričku.
Z bramborového těsta lze při troše zručnosti vytvořit i krokety plněné sýrem, obalit ve strouhance (z den starého pečiva, raději čerstvou než vysušenou) a usmažit na oleji nebo upéct.
Fotogalerie |