Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vaření v dobách korony: Zbyla vám „brkaše“? Zkuste gnocchi, polévku nebo tapas

    Bramborová kaše je skvělá příloha i odrazový můstek k dalším pokrmům. Od polévek až po gnocchi. | foto: Koláž Expres.cz

    Co se počtu „zaručených“ receptů na přípravu týče, je ve srovnání se bramborovým salátem kaše docela chudá příbuzná. I tak dokáže rozhádat celé rodiny a (ná)rody. Jeden ji má radši s kousky, druhý naopak nepozře nic než nadýchané pyré. Jisté je jedno. Když vám zbude, za pár minut z ní vykouzlíte polévku, gnocchi i tapas na večírek.

    Říkáte si, že není nic jednoduššího než příprava bramborové kaše? Chyba lávky! I po deseti letech se v Prostřenu objevují soutěžící, kteří na uvařené brambory „útočí“ tyčovým mixérem a pak se diví, že místo kaše mají něco mezi lepidlem a tmelem na okna. Ten se sice v době koronaviru stal nedostatkovým zbožím, k řízku si ho ale dávat nechcete.

    Pořád se najdou ti, kdo rozšťouchané brambory zalévají studeným mlékem a pak se vztekají, že to zase není ono, že to určitě „byly špatný brambory“. 

    Stále mezi námi chodí (teď tedy moc ne) i ti, kdo kaši připravují z brambor typu A, tedy salátových, a pak se diví, že v ní mají hrudky a tekutina se ne a ne vsáknout.

    Přitom stačí málo! Brambory typu C nebo B, horké mléko, máslo, pepř, sůl, případně bobkový list, který hodíte do hrnce, kde se hlízy vaří. Můžete přihodit i jiné bylinky,  rozmarýn nebo tymián ale budete po uvaření z hrnce plného horkých brambor dost špatně lovit, podobně jako kmín. Ten navíc dost lidí na bramborách nemá rádo.

    Pak už jen šťouchadlo, kterým brambory rozšťoucháte, a ruční mixér, kterým je vyšleháte spolu s máslem a horkým mlékem, které se postupně přidává.

    „Vytunit“ ji můžete sýrem, žloutkem (to v případě, že ji budete zapékat) nebo zeleninou, kterou uvaříte spolu s bramborami. Výborná je „brkaše“ s mrkví, celerem, tuřínem i brokolicí, batáty nebo dýní. Hodí se to v případě, kdy školou povinná dítka detekují zeleninu ve všem, co jim předložíte na talíř.

    Bramborová kaše je příloha, kterou miluje snad každý! I tak se může stát, že vám po obědě nějaká zbyde. V takovém případě se nabízí celá řada možností. I v době koronaviru platí, že vyhazovat jídlo je hřích!

    Použít ji můžete jako základ některé z polévek, britská kuchařská hvězda Delia Smith k ní přidává pórek, cibuli a zjemňuje smetanou, skvělá bude i s kořenovou zeleninou a houbami na způsob bramboračky. Kamila Kamu Rundusová ve své Nejbarevnější kuchařce nedá dopustit na srílanskou bramborovou polévku, kterou však zjemňuje kokosovým mlékem.

    Zbylou bramborovou kaši můžete použít jako základ krémové polévky.

    Přidat k ní žloutky, muškátový oříšek, případně trochu mouky a upéct v troubě ve formě pusinek a blýsknout se bramborami à la vévodkyně.

    Kaši lze s úspěchem využít i jako chutnou „poklici“ pro masovou směs, kousky ryby či zeleniny. Stačí zapéct a večeře je na světě.

    Spolu s hrubou moukou a vejcem máte základ na bramborové šišky, z nichž po přidání parmazánu nebo ricotty vykouzlíte jejich italské příbuzné gnocchi. Jsou výborné třeba s šalvějovým máslem. 

    Krokety z bramborové kaše plněné sýrem budou hitem každé párty.

    Zbylou kaši můžete smíchat se slaninou, trochou mouky, scezeným kysaným zelím a vejcem a vytvarovat placičky, které se smaží na pánvi nebo pečou v troubě. Přidat můžete i uzený sýr, kousky uzeného masa nebo ryby, osmaženou cibulku či nasekaný pórek. Odvážnější mohou zkusit pikantnější kvašenou zeleninu, třeba kimchi. A přihodit na malé kousky nakrájenou chilli papričku.

    Z bramborového těsta lze při troše zručnosti vytvořit i krokety plněné sýrem, obalit ve strouhance (z den starého pečiva, raději čerstvou než vysušenou) a usmažit na oleji nebo upéct. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:51 čtvrtek 23. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      77
    • Sladký
      37
    • Haha
      35
    • Cože
      33
    • Trapas
      33
    • Tvl
      33