Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vaření v dobách korony: Nedělejte Agátu a zapomeňte na špagety s kečupem

    Češi milují těstoviny. Před vypuknutím pandemie koronaviru se jimi řádně předzásobili a teď přemýšlí, co z nich uvařit. | foto: Koláž Expres.cz

    Těstoviny, které někteří Češi světácky nazývají pasta, aby pak vyhořeli na výslovnosti slova gnocchi, patří k základním stavebním kamenům tuzemského jídelníčku. Před vypuknutím pandemie koronaviru zmizely z regálů jako první. Jenže co s nimi, když máte při vaření velké oči, zbydou vám nebo se vám přejedla oblíbená klasika?

    „Co vaše děti jedí nejraději? Moje samozřejmě klasiku, špagety s kečupem,“ nechala se před časem slyšet Agáta Prachařová a řada rodičů jí chtě nechtě musela dát za pravdu. Pochopitelně ještě v kombinaci se sýrem.

    Na Italy by sice šly mrákoty, zaměstnaným matkám, které den co den řeší co vařit, když to pak stejně ratolesti nechtějí jíst, je ale celkem jedno, co na to znalci „té pravé italské kuchyně“.

    Po špagetách s kečupem (a sýrem) bodují jednoznačně šunkofleky. Flíčky (nebo jiný druh těstovin) jsou to jediné, na čem se Češi shodnou. Někdo nedá dopustit na uzené maso, jiný dává šunku nebo třeba gothajský salám. Neshodnou se ani co do počtu vajec, přítomnosti smetany nebo mléka, druhu koření. Vzácná shoda panuje až ve finále, kdy nikdy nesmí chybět kyselá okurka.

    Pamětníci možná přidají k dobru vzpomínku na školní jídelnu a sterilovanou červenou řepu v podivně ochuceném nálevu, která „obarvila“ i šunkofleky.

    Nevadí, když do „šunkofleků“ využijete těstoviny, které vám zbyly, pokud tedy nejsou rozvařené.

    I z toho by šly na Italy mrákoty, druhotné zpracování  uvařených těstovin nevnímají úplně jako poctu národní kuchyni. Aktuálně ale mají svých starostí dost, a tak vám hlavu jistě neutrhnou. Nehledě na to, že ani oni, zejména mladší generace, už nejsou tak ortodoxní. Přijít o hlavu (nebo člena rodiny) naopak můžete v případě, že šunkofleky naservírujete suché s potenciálem udusit všechny strávníky. 

    Pokud chce mít záruku, že zapečené těstoviny nebudou suché, vydejte se po „americké stezce“. Makarony se sýrem, které sázejí na bešamel (máslo/tuk, mouka a mléko) a sýr. Skvěle se hodí nejen čedar, ale i blaťácké zlato, ementál nebo gouda. Pokud vám nevadí, že o vašem pekáči v troubě bude vědět polovina činžáku, můžete vsadit na romadur, syrečky nebo jiný aromatický sýr. 

    Těstoviny se sýrem můžete jíst samozřejmě i bez zapečení, přidávat můžete celou řadu dalších ingrediencí. Od koření, hodí se bílý pepř a hlavně muškátový oříšek, hořčici až po sezonní zeleninu, třeba mírně povařenou brokolici, květák, růžičkovou kapustu nebo špenát, fazolky či hrášek. Před zapečením těstovin se sýrem je můžete posypat ochucenou strouhankou s trochou zbylého sýra.

    Když jsme u té trouby, známý britský kuchař Jamie Oliver své fanoušky oblažil koláčem ze špaget alla carbonara. A nelitoval. Špagety po uhlířsku milují i Češi. Někdo do nich vedle vajec a slaniny přidává smetanu, Jiří Babica pak parmazán nahradil goudou. Názory se různí.

    Jisté je jen to, že výsledný pokrm nemá vypadat jako špagety s míchanými vejci.

    Italové mají, co se týče vaření těstovin, několik zásad. Jednou z nich je kromě řádně osolené vody i fakt, že se uvařené těstoviny neproplachují. Směřují rovnou do mísy nebo pánve s omáčkou. Ta má čekat na těstoviny, ne naopak.

    Výjimkou jsou zapékaná jídla, kdy je potřeba zastavit var a studená voda se hodí. Těstoviny s omáčkou je pak vždycky nutné náležitě promíchat, aby se obalily celé, a ne jako v již zmiňované školní jídelně, kde v hnízdě suchých, leč rozvařených špaget trůnily „boloňská“ nebo „džuveč“. 

    Propláchnutí pomůže i v případě, že těstoviny budete chtít využít třeba do salátu. Ty se v tuzemsku těší také velké oblibě, dá se do nich zužitkovat celá řada přebytků: od kousků šunky, sýrů, masa nebo třeba ryby.

    Vychlazené pak přijdou vhod hlavně v létě. Pokud je tedy člověk neutopí v majonéze...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 31. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      33
    • Super
      31
    • Haha
      29
    • Tvl
      29
    • Sladký
      27
    • Cože
      26
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...