Vánoční sídlo Harryho a Meghan je nechutný luxus. Chováte se ostudně a chceme sussexit, píší poddaní

Že jsou Jejich královské Výsosti princ Harry a Meghan, vévodkyně ze Sussexu, na téměř už šestitýdenní dovolené v Kanadě, to prozradil již tamní premiér Justin Trudeau, který oběma manželům popřál krásnou dovolenou v kanadské divočině s jejich malým synkem Archiem. A nebyl sám, dovolenou jim prve přálo hodně lidí zejména z jejich domoviny. To se teď změnilo a Sussexové mají momentálně co dělat s tím, čemu lidé říkají „sussexit“. „Jste ostuda země!“ píší Britové.

Když princ Filip (98) musel být před Vánoci letecky přepraven do nemocnice s chřipkou zrovna v době, kdy královská rodina začala slavit svátky tradičně v Sandringhamu, do té doby přející Britové se zajímali o to, proč princ Harry a vévodkyně Meghan nepřerušili svou dovolenou na utajeném místě v Kanadě a nepřijeli podpořit zejména babičku, královnu Alžbětu.

Ta oběma udělila souhlas s tím, že mohou vánoční svátky trávit mimo zemi, respektive mimo tradiční program, tedy nejenže nebudou účastni na večeři se všemi členy královské rodiny, kdy má veřejnost možnost vidět i nejužší příbuzné královny Alžběty, kteří se již pro vysoký věk drží stranou, jako například prince Michaela z Kentu a prince Edwarda, vévodu z Kentu (královnini bratranci), nebo princeznu Alexandru, lady Ogilvy (královnina sestřenice), ale nebudou přítomni ani na tradiční návštěvě kostela a setkání s lidmi, kteří každý rok chodí královskou rodinu do Sandringhamu pozdravit.

Dlouho se nevědělo, kde Harry a Meghan se synem Archiem vlastně jsou, ale nakonec to prozradil sám premiér Kanady, který na Instagramu popřál oběma manželům krásný pobyt v přírodě kanadského Vancouveru.

Do Balmoralu měli výmluvy, za moře letěli

Že jsou Jejich královské Výsosti za mořem, to nikdo ani nepředpokládal, protože jedním z důvodů, proč vévoda a vévodkyně ze Sussexu nejeli na letní setkání s královnou do skotského Balmoralu, bylo, že jejich syn Archie je na tak daleké cestování příliš malý.

Už v té době, kdy se přišlo na to, že Harry a Meghan tráví šestitýdenní dovolenou na ostrově Vancouver, a nevrátili se dokonce ani kvůli hospitalizaci prince Filipa, u něhož se bohužel dá s ohledem na jeho požehnaný věk očekávat zlá zvěst již každým dnem, se začali čtenáři britských společenských periodik, kteří stejně jako my nechávají své názory v diskuzích, ptát, zda je tohle chování ještě v pořádku?

Spát to nedalo ani ostrovním novinářům, o nichž je známo, že co se týče společenských kauz, jsou jedněmi z nejhouževnatějších. Netrvalo dlouho a tajemné dovolenkové sídlo Sussexů bylo odhaleno. Daily Mail, nejčtenější společenský deník známý tím, že jeho novináři rozhodně nedrží pomyslné pero v bílých rukavičkách, ukázal veřejnosti fotky milionářského sídla, kde manželé, malý syn a Meghanina matka prodlévají už další týden v nicnedělání.

A na nicnedělání nejsou Britové u královské rodiny zvyklí.

Aby toho nebylo málo, novináři dokonce mluvili s místními a dozvěděli se, že na ostrově je s nimi i ochranka, kromě toho fotografie z osmipokojové soukromé vily za čtrnáct milionů dolarů ohromily čtenáře i bez tohoto drahého servisu, který je – a to je zásadní problém – placen z daní. Nebo alespoň to čtenáři předpokládají a žádají o informace, zda jsou Harry a Meghan hosty majitele vily i s ochrankou, nebo to jde všechno z jejich kapes.

Jen co obsáhlý článek vyšel, byla to pro čtenáře poslední kapka snahy o pochopení podivného chování královského páru.

Harryho cesta dolů

Princ Harry se ještě nedávno mohl chlubit tím, že byl nejoblíbenějším členem královské rodiny. Sloužil v armádě, čímž si získal respekt, po vzoru své matky se věnoval vlastním charitativním projektům, miloval africké Lesotho, kam se rád vracel mezi místní děti, za svou babičku převzal mnoho povinností, kdy dokonce sám vyrážel na oficiální zahraniční návštěvy, které jsou všechno, jen ne odpočinkové.

Když se oženil, stále mu všichni přáli štěstí a Meghan byla vítaným zpestřením oficialit. Zpočátku se zdálo, že „nové koště dobře mete“, Meghan dokonce vyrazila sama s královnou na cestu do Cheshiru, jeden čas se dokonce stali oba nejobletovanějším párem a princ William s Catherine, vévodkyní z Cambridge, mohli jenom závidět. Postupem času se ale začaly projevovat moresy, které by se hodily spíše pro druhořadou herečku, kterou Meghan prostě je. Neskutečně nákladný večírek pro miminko, jenž se konal v Americe a kam si Meghan zaletěla soukromým tryskáčem, zatímco William s Catherine cestují letadlem „v dobytčáku“, vyvolal první zdvižené obočí.

Pak přišla až urážlivá Meghanina účast ve Wimbledonu, kam přišla prý jako soukromá osoba, ačkoliv zamířila do královské lóže obklopená bodyguardy a vydala zákaz focení, za což už byla silně kritizována i v novinách. Poté poskytla neuvěřitelný rozhovor televiznímu štábu, kde prohlásila, že se snaží osvojit si britský „semknutý ret“ pokaždé, když se necítí dobře, a se slzami v očích řekla, že jako matka je zranitelná a že se jí mnoho lidí nezeptalo, jestli je o. k.

Tato poslední věta nadzvedla nejen matky samoživitelky, na Meghan se navalila přímo lavina. Ženy jí vzkazovaly, aby se tato privilegovaná bohatá panička vzpamatovala, komentátoři se předháněli v kousavých doporučeních, aby se královský pár začal chovat královsky, a původní obliba strmě letěla dolů. Princ Harry přišel o své první místo a Britové se upnuli k budoucímu panovnickému páru, kdy zejména vévodkyně z Cambridge je vynášena do nebes pro své dokonalé chování budoucí královny, která stíhá tolik pracovních povinností, že si dokonce nedávno od královny vysloužila Královský řád Viktoriin za zásluhy.

Jste ostuda, vzdejte se královských výhod

Harry a Meghan mezitím začali apelovat na lidi, aby se chovali ekologicky, zatímco celé léto prolétali po dovolených v soukromých letadlech, navíc miliony prosypali na přestavbu sídla Frogmore House, kam se odstěhovali. Nicnedělání, utrácení a poučování lidí na jejich instagramovém účtu, to vše vedlo akorát k tomu, že manželé začali čelit velké neoblibě, a když se dostalo na veřejnost, že tráví už další dovolenou v neskutečném luxusu dokonce s ochrankou, podle poddaných to už přesáhlo všechny meze.

Vybíráme z komentářů čtenářů uveřejněných pod článkem, které jsou v kategorii „nejlepší“ a všechny jsou ohodnoceny palcem nahoru v počtu tisíců, ty nejvyšší se pohybují okolo deseti tisíc.

„Obrovské místo pro malou rodinu. Rozhodně ne ideální pro takové ekoválečníky, jako jsou tihle dva. Jo, pardon, oni jen kážou, ale nedělají.“

„Proč se vdala do královské rodiny, když nechce být její součástí?“

„Takže ochranka? Placená na šest týdnů? Nebojte, Harry a Meghan, daňoví poplatníci to za vás zatáhnou.“

„Rozhodně lepší než Sandringham. Určitě skvělé pro babičku a dědu, který tu už příští Vánoce nemusí být. Hanebnost!“

„Strávit Vánoce bez zbytku rodiny? Opravdu ostuda, stejně jako tahle obscénní vila. Toto není královská rodina a měli by z ní odejít.“

„A to jako nejeli do Balmoralu ke královně proto, že prý je to pro Archieho moc daleko?!“

„Další jejich královský špacír zaplacený starými dobrými poplatníky.“

„Vyžírky. Oba dva.“

Královská rodina samozřejmě bedlivě sleduje ohlasy v tisku a jistě tam mají v oddělení pro styk s veřejností i ty, kdo sledují něco jako nálady lidu. Nadávky na Meghan a Harryho se začínají množit dokonce i pod články uveřejněnými na serverech jako BBC, není to tedy jen záležitost čtenářů bulváru. Někdo zřejmě v narážce na brexit použil slovo sussexit a to se stalo oblíbeným v diskuzích o rozmařilém životě Harryho a Meghan, kdy se oba obhajují tím, že chtějí soukromí, ale zároveň si ponechávají královské výhody, nechávají se platit lidmi a nepracují.

Sussexit se stal poslední dobou oblíbeným slovem a říká jediné: Vystupte z rodiny, vzdejte se privilegií a žijte jako soukromé osoby bez výhod a bez našich peněz.

Je možné, že se tak i stane, protože princ Harry nejednou mluvil o tom, že by odešli do Ameriky, každopádně pro královskou rodinu tohle nemůže být příjemné čtení, protože tolik kritiky se na její členy nevalilo už dlouho. Ani princ Andrew, jenž byl usvědčen z přátelství s Jeffreym Epsteinem, sexuálním delikventem, který zneužíval nezletilé dívky a kupčil s nimi, nezažil tak silnou vlnu odporu, jaká se zvedla po zveřejnění fotek luxusního domu, kde se Harry a Meghan schovávají. (Jelikož se jedná o exkluzivní fotografie pro deník Daily Mail, které nebyly nabídnuty k odkupu do fotobanky, prohlédnout si je můžete pouze ZDE, pozn. red.)

Protože členové královské rodiny sice nejsou určitě dokonalí a dělají chyby a mají průšvihy, ale hlavně všichni pracují. Nikdo z nich si nedovolí mít tolik dovolených jako tihle dva a každý z nich se věnuje minimálně charitativním projektům. Co se týče Harryho, u něj se to dá omluvit tím, že jistou část si už vybral, když dříve plnil své povinnosti jednu za druhou.

Nicméně Meghan se zatím do rodiny jen vdala a to je taky poslední věc, kterou se u veřejnosti zapsala.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:10 úterý 28. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 147
  • 88
  • 55
  • 49
  • 40
  • 34