Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dusno na magistrátu: Praha se soudí a pirát Beneš vynášel protistraně? Zábranský ho hájí

    Pirátský poradce Petr Beneš | foto: Pirátská strana

    Hodně peprný spor se v posledních dnech rozhořel na pražském magistrátu. Ten se aktuálně soudí se společností Vinci Construction kvůli pozemkům na Praze 8 a minulý týden došlo k schůzce obou stran. Podle šéfa odboru pro hospodaření s majetkem na ní měl poradce Adama Zábranského Petr Beneš vyzradit, jaká bude strategie magistrátu v dalších děních soudního procesu. To oba piráti odmítají.

    Na celou situaci upozornil server Neovlivní.cz, který získal informace o dopisu, zaslaném šéfem odboru pro hospodaření Janem Rakem přímo řediteli magistrátu.

    Upozornil v něm na to, že měl Beneš protistraně během jednání vyzradit interní informace o tom, jak se magistrát hodlá u soudu bránit. A tím oslabil pozici města ve sporu se soukromou společností.

    Mluvčí magistrátu Vít Hofman existenci takového dopisu potvrdil a sdělil, že se jím vedení města bude zabývat. Vyjadřovat se nechtěl ani Rak. Sdílnější byl Beneš a jeho šéf Zábranský.

    „Nemám tušení, jak na to pan Rak přišel. Nikomu jsem nic neprozrazoval,“ uvedl pro server první z nich.

    „Věřím Petrovi Benešovi, že neříkal žádné strategické věci. Je gramotný a neřekl by nic, co by Prahu poškodilo,“ doplnil ho Zábranský.

    Adam Zábranský

    Opačného názoru ovšem je právnička Karolina Besser Zelenková, která Prahu v daném soudním sporu zastupuje.

    „Podle mě byly důležité všechny věci, které se tam probíraly, respektive rozhodně by je neměla znát protistrana,“ uvedla a dodala, že některé věci, které na schůzce zazněly, se týkali vývoje sporu a jeho řešení.

    Celá záležitost podle informací Expresu vře i přímo ve vládnoucí koalici. Některým kolegům z ostatních stran přijde skandální. Beneš byl terčem kritiky už loni v létě, kdy si ho jako poradce přivedla do kanceláře náměstkyně primátora Jana Komrsková i přesto, že spolu tvoří v osobním životě pár.

    Beneš se rozhodl z jejích služeb odejít, nedošel však příliš daleko. Zakotvil totiž hned ve vedlejší kanceláři u jejího pirátského kolegy Adama Zábranského.

    Do případu se přimotalo i hnutí ANO

    Případ s vynášením interních informací protistraně je navíc o to zamotanější, že společnost Vinci Construction ve sporu proti městu zastupuje pražská zastupitelka Radmila Kleslová z hnutí ANO. Což je hodně zvláštní situace.

    Rak měl navíc v dopise podle zdroje Neovlivní.cz zmínit i to, že s ním Kleslová den po schůzce mluvila a sdělila mu prý informace, které by jako zástupkyně protistrany vůbec neměla vědět. Z rozhovoru prý pochopil, že je má právě od pirátského poradce Beneše.

    Fotogalerie