Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Özil upadl v nemilost kvůli Erdoganovi: Němci jsou rasisti, nadávají mi do tureckých prasat

    Özil Erdoganovi věnoval svůj dres. | foto: Reuters

    Poprvé spustil Mesut Özil poprask společnou fotkou, pak mu hlava Turecka šla dokonce za svědka na svatbě. S Recepem Erdoganem, který aktuálně vede invazi svojí armády do Sýrie, ho pojí hluboký přátelský vztah. V Německu, jehož je fotbalista občanem, mu to ale dávají pořádně sežrat. „Třeba po vyřazení ze světového šampionátu na mě křičeli: Vrať se odkud jsi přišel, turecké prase,“ vypráví Özil v rozhovoru pro The Athletic.

    Neprožívá lehké chvilky. Celý svět dobře ví, že je Mesut Özil dobrým přítelem tureckého prezidenta Erdogana, vždyť ten mu šel dokonce i za svědka na svatbě.

    Teď když Erdogan zaútočil na Kurdy na severu Sýrie, to samozřejmě fotbalistovi mnozí předhazují.

    Özil se sice narodil v Německu, ovšem tureckým rodičům, láskou k zemi svých předků se navíc nikdy netajil. Od mládežnických výběrů reprezentoval Německo, jeho reprezentační kariéra ale skončila v roce 2018. Naštval se, protože mu všichni začali nadávat za to, že se právě s tureckým prezidentem vyfotil.

    „Když vyhrajeme, jsem Němec. Když prohrajeme, jsem uprchlík,“ napsal tehdy v prohlášení.

    Nyní se o přátelství s Erdoganem, které mu zlomilo vaz a mnozí Němci mu jej nemohou odpustit, rozpovídal pro server The Athletic.

    „Erdogan je turecký prezident. Osobě v takové pozici bych prokázal respekt vždycky. Narodil jsem se v Německu, ale Turecko je součástí mého života. Kdyby kancléřka Angela Merkelová přijela do Londýna a chtěla mě vidět a mluvit se mnou, taky bych samozřejmě souhlasil. Jde jen o úctu k nejvyšší osobě v zemi,“ prozradil Özil.

    Poté, co fotka oběhla fotbalovou veřejnost, se prý setkal s obrovskou vlnou rasismu. A nepostavil se za něj prý vůbec nikdo.

    „Byla to správná volba, skončit. Cítil jsem se nerespektovaný a nechráněný. Poslouchal jsem rasistické nadávky, i od veřejných osob, ale nikdo z nároďáku nevystoupil a neřekl: Hej, to je náš hráč, toho nemůžete urážet. Všichni byli ticho a nechali to být,“ popisuje hráč londýnského Arsenalu.

    A s německým národem jako takovým si Özil vůbec nebere servítky, podle něj jsou v něm rasismus a antisemitismus hluboce zakořeněny.

    „Rasismus tu byl vždy, ale lidé využili té fotky, aby ho vypustili ven. V Německu to jsou hlavní problémy, jen se podívejte, co se stalo minulý víkend v Halle, další antisemitský útok. Rasismus už tu není jen záležitostí krajní pravice, ale pronikl i do středu společnosti,“ řekl.

    Prezident Erdogan novomanželům měl co říct.

    Özil dokonce v rozhovoru popsal vlastní zkušenosti s tím, jak na něj někteří lidé v Německu kvůli jeho tureckému původu útočí.

    „Když jsme vypadli z mistrovství světa (právě před ním internet oběhla jeho fotka s Erdoganem, pozn. red.), šel jsem ze hřiště a Němci na mě křičeli: Táhni do svojí země, na*er si, turecké prase... Ještě před turnajem jsme zase hráli přátelák v Leverkusenu, a když se k míči dostal Ilkay Gündogan, který byl na fotce s Erdoganem také, většina stadionu na něj bučela. Slyšel jsem je křičet: Kozom*de, zas*aný Turku! A další urážky, které ani nemohu opakovat,“ vzpomíná Özil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:12 sobota 15. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      75
    • Haha
      56
    • Tvl
      42
    • Trapas
      41
    • Sladký
      40
    • Cože
      39
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...