Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Expres na korunovaci: Všichni milují Camillu. Meghan? Lhářka! To vám říkám jako černoška

    Redaktor Expresu navštívil rostoucí armádu výstředních královských fanoušků z celého světa, kteří se utábořili na ulici, aby mohli spatřit historii. | foto: ČTK

    Přípravy vrcholí, už v sobotu dopoledne bude ve Westminsterském opatství korunován Karel III. britským králem. V Londýně panuje královský chaos už několik dní předem. Davy turistů, uzavírky, tisíce policistů, nevídaný ruch u Buckinghamského paláce i o půlnoci. Právě tam a právě v tuto noční hodinu se vydala redakce Expresu, která Karlovu korunovaci sleduje přímo na místě. A hovořili jsme s několika fanoušky, kteří stanují podél hlavní třídy The Mall a čekají, až sobotní velký den nastane.

    Naproti krásně nasvícenému Buckinghamskému paláci už stojí tribuna pro VIP návštěvníky, stany pro televizní štáby, stanoviště policie. A o kousek dál rozšiřující se stanové městečko.

    Na místo jsme dorazili ve čtvrtek v noci. První řada je kompletně vybraná, nadále ale přicházejí lidé a rozkládají si stany do dalších řad. Prostranství podél Mallu, kudy královská rodiny v čele s králem Karlem III. v sobotu dvakrát projde, se plní bleskovou rychlostí.

    Na místě panuje přátelská atmosféra, někteří lidé popíjejí. Všichni se baví o tom stejném: o monarchii. O tom, jakým je a bude Karel III. králem nebo kam až mohou zajít útoky Harryho a Meghan na vlastní rodinu.

    „Přišly jsme dnes v půl třetí odpoledne, hotel máme zaplacený až od soboty večer. Máme tu nějaké víno a pivo, jsme připravené. Ale nebojte, samozřejmě máme i vodu a nějaký pomerančový džus, ne jenom alkohol,“ říká trojice žen ve věku zhruba kolem šedesáti let, které jsou zachumlané do dek, i když je v Londýně příjemně teplo.

    Podél třídy The Mall stanují někteří fanoušci královské rodiny i několik dní.

    Jsou připraveny na nejhorší, předpověď meteorologů není příznivá. Přesto vsázejí na to, že počasí v Británii je nevyzpytatelné a může se každou chvíli měnit.

    „Nebude pršet. Já vám prostě říkám, že nebude pršet!“ říká se smíchem jedna z dam.

    Dorazily z daleka, odpověď na otázku, zda jsou z Londýna, či jiné části Británie, je hodně překvapivá.

    „Ne, přiletěly jsme z Jihoafrické republiky. Královskou rodinu sleduji už od dětství. U nás spousta starších lidí královskou rodinu sleduje, ale mladé bohužel příliš nezajímá. Neznají ani její příběh, protože se u nás moc nevyučuje britská historie,“ krčí rameny hlavní řečnice dámské jízdy.

    Další otázka nemohla mířit jinam než na brzy korunovaného britského krále, který ale u moci je už od loňského září, kdy zemřela jeho maminka královna.

    „Karla mám ráda, je to moc milý chlapík. A hlavně mám ráda Camillu, ona je pro něj ohromnou podporou a je to skvělá žena. Perfektně zná svou roli. Milovala jsem Dianu, byla to skutečně princezna lidí, ale podívejte, co se stalo třeba králi Eduardovi, ten raději abdikoval, aby si mohl vzít lásku svého života. A kdyby si Karel už tehdy mohl vzít lásku svého života, vzal by si Camillu, jenže ta pro něj nebyla vhodná. Abych byla upřímná, také jsem neměla Camillu ráda, když Diana zemřela, ale teď ji opravdu moc obdivuji, protože vím, že to je žena, která ke králi patří, a je to skvělá královna,“ říká zapáleně.

    Podél třídy The Mall stanují někteří fanoušci královské rodiny i několik dní.

    Kdo je na rozdíl od Karla a Camilly, kterou vychvalují snad všichni přítomní královští fanoušci, kolem Buckinghamského paláce v nemilosti, to je princ Harry. Nečekaně...

    „Ten měl zůstat v Americe! Vůbec sem nemá jezdit. Je to ostuda, že tu nezůstane ani celý jeden den, osobně si myslím, že se bojí a stydí se svou rodinou být poté, co vše jí udělal,“ kroutí hlavou další z žen.

    Meghan? Lhářka! To jsem taky černoška!

    Cestou dále po třídě po Mall se dáváme do řeči s další skupinkou dívek, tentokrát mladších. Jedné z nich, té nejvýřečnější, je kolem pětadvaceti let.

    „Přišly jsme v půl sedmé večer. Máme tu spousty jídla, dokonce i velký dort, a samozřejmě zásoby tekutin. Nevzaly jsme si ale žádný alkohol, namísto toho máme red bully a monstery. Samozřejmě se po jedné můžeme na chvilku vzdálit, ale příliš to neriskujeme. Dnes možná některá z nás skočí pro nějakou pizzu, ale to je vše,“ vypráví nám Kate, která přijela ze severu.

    „Přijely jsme z Yorku, to je asi dvě hodiny od Londýna. Už jsme tu zahlédly černý range rover s policejním doprovodem, tak jsme jásaly, že to asi bude někdo z královské rodiny, ale bohužel jsme dovnitř vůbec neviděly. Ale i tak to bylo vzrušující! Jsme tu hlavně kvůli atmosféře a zážitku. Nikdy předtím jsme tohle nedělaly,“ vysvětluje.

    Podél třídy The Mall stanují někteří fanoušci královské rodiny i několik dní.

    Samotnou ji překvapilo, odkud někteří fanoušci, kteří kolem ní stanují, přiletěli.

    „Viděly jsme tu lidi z Kanady, Nového Zélandu. Tamhle jsme se bavily s paní z New Orleans,“ vyjmenovává.

    Také ona věří, že Karel III. je a bude skvělým králem. A stejně tak si i ona nemůže vynachválit jeho Camillu.

    „Je hrozně těžké tu roli převzít po královně, protože tu byla tak strašně dlouho a většina lidí zná jako panovníka jenom ji. Ona je monarchie. Ale Karel bude rozhodně skvělý král. Vypadá velice přátelsky a myslím, že si nezaslouží hate, který od některých dostává. Chvílemi působí trochu emotivně, ale mně se to líbí. Také mám moc ráda Camillu, je skvělá. Je to láska jeho života,“ rozplývá se.

    Jenže v tu chvíli se do rozhovoru vkládá její kamarádka, o něco málo starší černoška.

    „Camillu moc ráda nemám a vadí mi, co se stalo Dianě. Když někoho miluješ, prostě buď s ním. Proč si Diana musela tím vším projít?“ kroutí hlavou.

    „Protože přece s Camillou být nemohl!“ vkládá se do debaty emotivně třetí žena, která si čte nejnovější výtisk Daily Mailu, referující o „největší bezpečnostní operaci v dějinách“.

    „Tak si ale přece nebudu brát někoho jiného!“ nedává se jinak sympatická dáma tmavé barvy pleti.

    Podél třídy The Mall stanují někteří fanoušci královské rodiny i několik dní.

    Samozřejmě i této party jsme se museli zeptat na Harryho a Meghan. Nejvíc překvapila odpověď hlavní řečnice Kate, která i jako velká fanynka královské rodiny nedá na zrzavého prince dopustit.

    „Miluji Harryho! Sním o tom, že jednou opustí Meghan kvůli mně!“ říká se smíchem.

    V tom si ale opět bere slovo její parťačka.

    „Jako černoška vám říkám, že Meghan to celé pěkně pos*ala. Přišla se špatným nápadem, že změní celou královskou rodinu, ale to přece nejde. Na to ona nemá kapacitu. A to její obviňování královské rodiny z rasismu? Nezlobte se, ale není na nich nic rasistického. Určitě není rasistou král Karel. Přišla s jedinou agendou a tou bylo získat si prince Harryho pro sebe. Přišla akorát rozvrátit královskou rodinu. Harry podle mě není slaboch, ale je asi zaslepený láskou, ona ho úplně ovládá. Myslím, že ho chtěla, protože je člen královské rodiny a je to bohatý muž,“ kroutí hlavou, když v tom se smíchem vyprskne třetí žena, dosud klidně pokuřující elektronickou cigaretu.

    „Co je na tom, já chci taky bohatého chlapa. Taky chci Harryho!“ vykřikuje.

    „To je fakt. To bych přežila i ten rasismus, kdybych mohla být v královské rodině,“ přitakává pobaveně černoška.

    Také nás zajímalo, jaké ohlasy má v Británii tvorba nenáviděné dvojice, tedy například jejich loňský dokument pro Netflix.

    „Ne, neviděla jsem to a ani na to koukat nebudu,“ říká odmítavě černoška.

    „Já to viděla,“ utrousí dosti znechuceně nejstarší paní a ani přitom nezvedne oči od svých novin.

    „Hlavně mě pobavilo, když vyšla Harryho kniha. Nikdy jsem ji nikde neviděla za plnou cenu, všude ji měli prakticky hned od začátku zlevněnou. Úplně každý obchod, kde jsem byla!“ směje se Kate, která přitom o Harrym sní jako o svojí lásce.

    Korunovace krále Karla III. vypukne v sobotu ráno, právě na tento okamžik všichni u Mallu čekají. Samotný ceremoniál začne v jedenáct hodin místního času, tedy v pravé poledne času našeho.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:09 sobota 2. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      26
    • Trapas
      8
    • Haha
      7
    • Tvl
      7
    • Cože
      6
    • Sladký
      4