Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pokračuje soud s Cimickým, ale bez Cimického. Bývalí kolegové mu v síni lámou vaz

    Druhý den soudního jednání s Janem Cimickým (75) začal. A zatímco sám psychiatr, obžalovaný ze čtyř znásilnění a pětatřiceti případů vydírání, dnes nedorazil, bývalí kolegové z Psychiatrické nemocnice Bohnice mu v roli svědků od prvních minut pořádně zatápějí. Přednesli totiž výpovědi, podle nichž bylo v devadesátých letech veřejným tajemstvím, že Cimický sexuálně obtěžuje pacientky.

    Jan Cimický během prvního jednání přednesl svou obhajovací řeč, už v ní ale avizoval, že nadále nechá před soudem vypovídat svého advokáta.

    Svá slova zatím naplňuje a podle informací Expresu naplňovat bude i po zbytek procesu. Psychiatr se k soudu nedostavil, advokát Miroslav Kučerka ho omluvil ze zdravotních důvodů.

    „Klient se zatím nezúčastní. Uvidíme, jak na tom bude před dalšími jednáními,“ uvedl Kučerka na chodbě před soudní síní.

    Tím se Cimický vyhnul hodně nepříjemnému setkání. Před soudem totiž dopoledne vypovídali jeho bývalí kolegové z bohnické psychiatrie. Například tehdejší ředitel Zdeněk Bašný, který s obžalovaným v roce 1996 ukončil pracovní poměr.

    „Pana Cimického znám dlouhodobě, profesně od roku 1982. Vím, že byl obviněn ze zneužívání svých klientek. Na základě toho jsme se rozešli pracovně a Cimický po dohodě odešel z léčebny, v té době to byly dva podněty krátce po sobě,“ začal Bašný.

    Jan Cimický

    „První byl dotaz od ředitele pojišťovny, zda praktiky, které vykonává, jsou běžné v našem oboru, já jsem řekl, že ne. Další bylo od známých klientek doktora Cimického. Nechtěly to zapsat jako stížnost a nechtěly jednat oficiálně, jednalo se pouze o dotazy, jestli je to standardní,“ dodal.

    Podle Bašného se mu to, jak ženy zkušenost s Cimickým popisovaly, zdálo věrohodné. A tak svého podřízeného konfrontoval.

    „O tom prvním jsem s ním hovořil a on mi řekl, že to tak nebylo. Požádal jsem ho, aby s klienty jednal tak, aby si to nemohli špatně vykládat. Když se to pak stalo podruhé, řekl jsem mu, že to považuji za nevěrohodné. Ukončili jsme pracovní poměr,“ vysvětlil Bašný, který si nepamatuje obvinění vůči Cimickému přesně, ale prý ví, že se jednalo o osahávání.

    Také uvedl, že Cimický se cítil dotčený, když se ho rozhodl vyhodit.

    Další svědkyní byla sexuoložka, která v bohnické psychiatrii pracovala během devadesátých let také. Ta uvedla, že si za ní bylo několik klientek na Jana Cimického stěžovat, a to dokonce nejen na něj, ale i na tři další jeho kolegy. Dva z nich jsou podle svědkyně mrtví, jméno třetího sdělovat nechtěla.

    Na ženu se prý obrátilo postupně několik klientek, na které měl Cimický sexuálně zaútočit. Ty ale nechtěly událost nahlásit oficiálně.

    „Vím, že se o tom mluvilo i v Bohnicích mezi lékaři. Říkalo se, že zneužívá hospitalizovaných pacientek. První, kdo to řešil, byl pan ředitel Bašný. Myslím, že to bylo ještě horší pro věrohodnost těch žen, když to říká žena, která se léčí ze závislosti na drogách, je to těžké. Nikdo si tím nebyl jistý,“ uvedla sexuoložka.

    Jak se tedy zdá, zatímco na kolegy ze své vlastní psychiatrie Modrá laguna se Jan Cimický spolehnout může a odkázal se na jejich podporu i ve své obhajovací řeči, v těch bývalých oporu zjevně nemá.

    Fotogalerie