Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Záhada promlčecí lhůty: Proč Cimický čelí i případu z roku 1979? Státní zástupkyně promluvila

    Celkem devětatřicet bodů má obžaloba, které u Obvodního soudu pro Prahu 8 čelí Jan Cimický. Právě tolik žen totiž známého psychiatra obvinilo, že na ně sexuálně zaútočil. Vůbec první případ se přitom měl stát už v roce 1979, tedy před zhruba pětačtyřiceti lety. Proč se na něj nevztahuje promlčecí lhůta?

    Státní zástupkyně Martina Adámková po skončení včerejšího prvního jednání osvětlila, jak se to vlastně s promlčecí lhůtou má. Problém Cimického tkví v tom, že podle obžaloby sexuálně útočil od onoho roku 1979 soustavně.

    A protože jeho trestná činnost měla mít navazující tendenci, promlčecí lhůtu tím Jan Cimický neustále, tedy až do dnešní doby, přerušoval.

    „Ty jednotlivé skutky na sebe navazují, což znamená, že vždy přerušují běh promlčecí doby. Není to o tom, že by u prvního skutku byla jiná promlčecí doba než u těch ostatních, je pořád stejná. Nicméně vždy v té promlčecí lhůtě bych spáchán další skutek a ten ji přerušil,“ vysvětlila Adámková.

    Státní zástupkyně Martina Adámková. Vedle ní sedí zmocněnkyně poškozených Lucie Hrdá.

    Cimickému ale jinak spíše pomohlo, že se většina případů datuje do pozdější doby. Zaprvé tři závažnější skutky znásilnění, za které by mu hrozil vyšší trest, promlčecí doba „spolkla“. Jednalo se totiž o jiné skutky, než žalovaných devětatřicet – známý psychiatr při nich měl dle obžaloby dokonat pohlavní styk.

    Zadruhé se Cimického případ vztahuje k staré verzi trestního zákona, kdy jsou žalované skutky kvalifikovány pouze jako přečin, nikoliv trestný čin.

    „Je ohrožen trestní sazbou až pěti let odnětí svobody. Nicméně s ohledem na tu dobu, po kterou k páchaní těch činů docházelo, jsem navrhla nepodmíněný trest v polovině zákonné trestní sazby v trvání tří let plus zákaz výkonu lékařské profese,“ uvedla Adámková.

    Jan Cimický

    Pakliže by Jan Cimický vinným uznán byl, hraje proti němu fakt, jakou systematičnost v páchání činnosti podle obžaloby měl. Zaměřovat se totiž podle zástupkyně měl na pacientky ve špatném psychickém stavu, ve spoustě případů nezletilé. Ve své ordinaci jim měl naordinovat léčbu akupunkturou, načež jim řekl, aby se svlékly, a poté je osahával, sexuálně na ně útočil a dělal jim nemravné návrhy.

    Na pacientkách se podle obžaloby jeho chování výrazně podepsalo. Jedna z nich dokonce žádá odškodné ve výši půl milionu korun, protože se po jeho útoku měla pokusit o sebevraždu, načež jí úřady odebraly dítě.

    „Ten případ je výjimečný svým rozsahem a bezesporu i dobou, po kterou to nezákonné jednání ze strany pana obžalovaného probíhalo. A zcela jisté je výjimečný i tím, kdo je v postavení obžalovaného. Myslím tím nikoliv to, že je známá osobnost, ale zejména to, že je to lékař,“ říká zkušená státní zástupkyně, která už v soudní síni zdůrazňovala, že Cimický dle obžaloby zneužíval svého postavení.

    Vzhledem k rozsáhlosti případu lze předpokládat, že soudní proces bude trvat dlouho. Prozatím jsou jednání naplánována až do konce dubna.

    Fotogalerie