Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Cimický kritizoval policii: Obvolávali tisíce vyděšených pacientek, zkoušeli to skrytou kamerou

    Vůbec poprvé se detailněji vyjádřil ke kauze, kterou v roce 2021 odstartovala herečka Jana Fabiánová a posléze se k ní přidaly i další ženy. Psychiatr Jan Cimický u soudu rázně odmítl, že by se kdy dopustil sexuálního násilí. Ve své obhajovací řeči zmínil, že je obětí mediálního honu bez jakékoliv presumpce neviny a kritizoval policii za to, jakým způsobem se proti němu snažila shromažďovat důkazy, které prý nakonec ani nezískala. A zmínil také případ exposlance Dominika Feriho.

    Dlouho se předpokládalo, že se trestního řízení nezúčastní osobně. Původně ostatně musel soudce proces odložit, protože se Jan Cimický psychicky sesypal a byl hospitalizován kvůli předávkování. Jenže na vůbec první jednání známý psychiatr přeci jen dorazil. To aby mohl přednést obhajovací řeč.

    „Předně si dovoluji vyjádřit svou lítost nad celou touto kauzou, neboť kvůli její medializaci má zcela zásadní dopad na pacienty, o které pečuji a kteří jsou mi po celou dobu společně s rodinou oporou. Je paradoxní, že od zahájení mého trestního stíhání se na mě obrátilo ještě více pacientů, kteří mi důvěřují a hledají pomoc, což považuji za nejdůležitější ze všeho,“ prohlásil nejprve Cimický.

    Zmínil také, že je připraven během soudního řízení nevypichovat psychiatrické diagnózy pacientek, které se připojily k obžalobě, protože důvěra mezi ním a pacienty je prý základním pilířem jeho profese. Dokonce vyzval přítomná média k tomu, aby byla směrem k poškozeným naprosto zdrženlivá. Zmínil přitom případ Dominika Feriho, během jehož procesu se na veřejnost dostala jména dívek.

    Pak se Cimický pustil do policie. Jak je z jeho slov patrné, vůbec se mu totiž nelíbí, jakým způsobem během vyšetřování postupovala.

    „To, co způsobilo vyšetřování a postup policie vůči mým současným i bývalým pacientům, považuji za absolutní neprofesionalitu a pošlapání jakékoliv úcty a respektu vůči jejich soukromí a jejich problémům. (...) Jako společensky aktivní člověk chápu a vnímám současnou nevoli k sexuálně trestné činnosti a sleduji tento aktuální trend. Mohu říci, že během své praxe jsem se paradoxně s ohledem na to, kde nyní stojím, přičinil o to, že řada mých pacientů oznámila trestné činy, které na nich byly páchány. I proto mě nejvíce zarazil a profesně mrzí postup policejního orgánu v této věci,“ prohlásil známý psychiatr.

    Jan Cimický

    „Měl jsem za to, že právě i s ohledem na aktuální trend a medializaci sexuální trestné činnosti budou policisté vyškoleni, jak postupovat v obdobných věcech. Na tomto místě bych si dovolil vypíchnout přístup policejního orgánu k obětem v dané kauze. Jako psychiatr jsem byl zcela zděšen, když jsem zjistil, že policejní orgán obtelefonoval na čtyři tisíce mých pacientek a po telefonu se jich ptal, zda někdy byly sexuálně obtěžovány či znásilněny mou osobou. Policejnímu orgánu bylo zcela lhostejné, že hovoří s psychiatrickými pacienty, a pokud by někdy v minulosti zažily sexuální násilí nesouvisející s mou osobou, mohl by jim způsobit sekundární viktimizaci či prohloubení traumat,“ pokračoval.

    „Nemálo pacientů pak vystrašení volali do mé ordinace, protože tento telefonát zásadně ovlivnil jejich psychický stav. Takové jednání považuji za zcela nepřípustné, zejména když celá tato policejní akce byla pouze o tom najít vhodné svědky, aby bylo možné dokončit mediální šílenství, které započala police. O svém obvinění jsem se doslechl od obhájce, který jej nalezl na účtu policejního twitteru dříve, než mi bylo doručeno, rozhodnutí o stížnostech bylo mnohdy známo dříve médiím než obhajobě a i osud tohoto hlavního líčení jsem se mohl dozvědět z médií dříve, než oficiální cestou,“ dodal Cimický.

    Také důrazně odmítl, že by se kdy znásilnění či jiného sexuálního násilí na některé ze svých klientek dopustil. Hlavou mu prý vrtá, zda si některá z nich nemohla například špatně vyložit jeho chování, které přitom bylo myšleno dobře. Pokud tomu tak je, uznává to prý Cimický jako profesní selhání.

    „Nicméně se nemohu ztotožnit s tím, aby jakékoliv mé gesto, slova či činy byly kvalifikovány jako znásilnění nebo jiné trestněprávní jednání,“ zdůraznil.

    Jan Cimický

    Muž, který se před vlnou obvinění velice často objevoval ve veřejném prostoru a ve společnosti celebrit, pak také vyjádřil přání, aby soud zohlednil také obrovský mediální tlak a touhu trestat i přes presumpci neviny, která jeho případ podle Cimického ovlivňuje.

    „Přál bych si, aby v rámci hodnocení výpovědí byla vzata v úvahu možná motivace způsobená obrovským mediálním tlakem a touhou trestat, aniž by se naplňovala presumpce neviny. Jako psychiatr dokážu toto chování pochopit a vysvětlit jej. Jako občan, který má být souzen, však pro to pochopení mít nemohu. Chápu, že v případě pochybností je nutné jakékoliv oznámení vyšetřit, nicméně si dovoluji uvést, že jsem se měl podle obžaloby sexuálního násilí dopouštět skoro čtyři desítky let a přesto všechno nikdy nebylo nic řešeno, což potvrdil mimo jiné i pan kolega Bašný, kolega Šolle a paní Šollová,“ uvedl.

    „Mám za to, že je nutné k výpovědím přistupovat obezřetně, když celá obžaloba je postavena na tvrzeních, která nejsou podpořena žádnými důkazy. Zkoušeli to skrytou kamerou, zkoušeli obvolávat více jak čtyři tisíce mých pacientek, vyzývali širokou veřejnost přes média a žádný jiný důkaz mimo tvrzení nenalezli. Nad rámec toho, když mezi státními zastupitelstvími probíhal ping pong a věc byla opakovaně vrácena z důvodu promlčení, ke kterému policejní orgány nijak nepřihlížely,“ dodal Cimický.

    Expres.cz se jeho advokáta Miroslava Kučerky zeptal, proč se obhajoba rozhodla podstatnou část obhajovací řeči věnovat právě policii a její kritice.

    „Pan doktor Cimický tím chtěl poukázat na to, že policie měla obvolávat stovky až nižší tisíce jeho pacientek, kdy toto nezjistil ze spisu, což by logicky očekával, ale z vydešených telefonátů a e-mailů svých pacientek. Je samozřejmě s podivem, že police, která má hledat důkazy ve prospěch a neprospěch obviněného, do spisu zařadí jen důkazy, které vyznívají v neprospěch a zamlčuje, co tyto ženy, které obvolali, skutečně sdělily. Samozřejmě si každá z nich kladla otázku, jak je možné, že je někdo kontaktuje a patrně zná i jejich problémy. Asi i lajk musí uznat, že takové chování je na míle vzdáleno od proklamací o ochraně obětí. Policie prostě musela obvolat tisíce žen, aby si doplnili „důkazy“, které jim chyběly, aby si udrželi svá silná mediální tvrzení,“ sdělil nám Kučerka.

    Jan Cimický

    Cimického postupně ze sexuálního násilí obvinilo více než padesát žen. K soudu se na základě policejního vyšetřování dostaly čtyři případy znásilnění a pětatřicet případů vydírání.

    Cimický už v minulosti vinu odmítl a postup policie kritizoval již dříve. Uvedl, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, dodal.

    Kriminalisté původně navrhli obžalobu pro Cimického loni v říjnu, tehdy ho vinili z 28 případů znásilnění či vydírání. Státní zastupitelství ale o měsíc později kauzu policii vrátilo k došetření. Nařídilo jim, aby se vypořádali s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčeny. Znovu policie navrhla lékaře obžalovat v červnu. Státní zástupce podal obžalobu v srpnu.

    Fotogalerie