Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    První rozhovor s Cimickým: K soudu nemůžu, mohlo by to pro mě být fatální. Zhubl 20 kilo

    Jan Cimický poskytl první rozhovor po předávkování. | foto: Ladislav Křivan, Pavel Dvořák, Tilen Vajt

    Příští týden měl stanout před soudem, který začne projednávat jeho obžalobu ze čtyř znásilnění a pětatřiceti případů vydírání. Jenže děním kolem Jana Cimického zamíchal jeho převoz do nemocnice před dvěma týdny. Známý psychiatr už je doma, připraven na jednání ale podle svých slov není. „Můj organismus je na tom špatně, mohlo by to pro mě být fatální,“ říká. Zeptali jsme se ho i na to, zda sledoval případ Dominika Feriho, který byl za dvě znásilnění a jeden pokus odsouzen včera.

    Cimického ze sexuálního útoku obvinilo postupně více než padesát žen, mezi nimi i moderátorka České televize Martina Hynková. K soudu se dostalo zmíněných devětatřicet případů, tedy čtyři znásilnění a pětatřicet vydírání.

    Jenže známého psychiatra před dvěma týdny převezla sanitka na jednotku ARO střešovické nemocnice poté, co se předávkoval. Aktuálně už je Cimický doma. Expres.cz se ptal jak na jeho hospitalizaci, tak i na to, zda je připraven v případě odsouzení přijmout trest.

    Podle našich informací jste se právě vrátil z kontroly u lékaře. V jakém stavu se teď nacházíte?

    Člověk se samozřejmě necítí dobře, když se mu stane to, co se stalo mně. Hlavně se to projevuje v tom, že mám velice sníženou hladinu krevního tlaku, takže se motám, musím si dát velký pozor, zejména když měním polohu, aby to se mnou nešvihlo. Únava a totální vyčerpání, to je na mně asi zřetelné. To člověk cítí pořád.

    Mohl byste popsat, co přesně se stalo? Spekulovalo se o pokusu o sebevraždu.

    Pokus o sebevraždu to nebyl. Dva roky jsem v neustálém stresu, člověk je z toho unavený a vyčerpaný. Špatně spím, takže mým cílem bylo využít víkend k tomu, abych ho mohl prospat. Podcenil jsem ale to, že můj organismus je velmi vyčerpaný, takže bude na některé věci reagovat ostřeji. Zkrátka jinak, než člověk očekává. Vzal jsem si prášky, ale účel, který měly splnit, byl zcela překrytý tou intoxikací, která vyžadovala hospitalizaci a víceméně až záchranu života.

    Jan Cimický poskytl první rozhovor po předávkování.

    Na příští týden je naplánován váš soud. Zúčastníte se ho?

    Vzhledem k tomu, jak jsem vyčerpaný a jak výrazně jsem po tom nemocničním pobytu zhubl, tak můj organismus je v této fázi velice křehký. Já se soudu nevyhýbám, ale představa, že se znovu ocitnu v tak výrazném stresu, to se obávám, že by pro mě mohlo být dokonce životu ohrožující.

    Kolik jste zhubl?

    Asi nějakých dvacet kilo. Oblečení jsem nosil XXL, teď mám M.

    Je pravda, že tedy usilujete o odklad soudního líčení?

    To jsou všechno právní věci, které vyřizuje advokát, který mě zastupuje od samého začátku. Nevím, v jaké fázi to teď je, ale mám plnou důvěru v to, co on podnikne. Až do této chvíle postupoval moudře, vycházelo to z té reality, která je.

    Jan Cimický poskytl první rozhovor po předávkování.

    Soud po vás podle našich informací žádá lékařskou zprávu. Jste připraven mu ji poskytnout?

    Soud má samozřejmě právo vyžádat si lékařskou zprávu, může žádat cokoliv. Existuje možnost porušení lékařského tajemství, ale v mém případě není co tajit. Moje situace je zcela průhledná a já si myslím, že spousta lidí, kteří tu situaci sledují, ji chápou.

    Vyhledal jste psychiatrickou pomoc, například u některého ze svých kolegů, přátel?

    V čem by mi mohli pomoct? Kolegové mně podporují, samozřejmě se na mou stranu staví lidé, kteří mě opravdu znají, vědí, jaký jsem a dokážou si to zařadit do kontextu. Eva Kantůrková napsala velice citlivou obranu mojí osoby. Myslím, že tohle všechno bude mít můj advokát shromážděné.

    Budou někteří z nich předvoláni?

    Nevím. Kdo z mojí strany může být předvolán? Ti, co vypovídali na policii, popřeli, že by z mojí strany něco takového zažili.

    Takto vypadá Jan Cimický po předávkování.

    Co se týče samotného případu, stále trváte na svojí nevině?

    Samozřejmě se cítím nevinen, ale na to řeknete, že to říkají všichni. Já bych ale spíše chtěl apelovat na to, aby mi tedy někdo dokázal, že jsem něco spáchal. Že se cítím nevinen, to je možná subjektivní pocit, ale když někdo někoho obviní z nějaké nekalosti, tak to obvinění musí prokázat, že to tak skutečně bylo.

    Pokoušel jste se nějak kontaktovat ženy, které v případu figurují jako poškozené? Policii se jich přihlásilo více než padesát, zejména šlo o vaše pacientky.

    Ne. Proč bych to dělal? Já mám zejména u těch posledních k dispozici jejich chorobopisy, které jsme zpracovali pro policii, jak požadovala. Jestli je nevyužila, s tím já nemohu nic dělat.

    Jan Cimický poskytl první rozhovor po předávkování.

    Jste připraven na variantu, že budete odsouzen?

    Na to člověk nikdy není připravený úplně. Já jsem pořád neztratil naději, že existuje nějaká pravda a nějaká spravedlnost. Víme ale, že ta realita dnešního světa tomu ne vždy odpovídá. Samozřejmě to možné je, ale na tohle přeci člověk nemůže být připravený, zejména tehdy, když ví, že vlastně nic nespáchal.

    Dnes mimochodem vyvrcholil soud s exposlancem Dominikem Ferim, jehož případ je podobný. Za dvě znásilnění a jeden pokus o něj byl odsouzen k třem letům vězení. Sledoval jste to?

    Nesledoval jsem to. Nesleduji teď vůbec nic, co se děje, protože se necítím na to, abych ty věci nějak zpracoval.

    Bojíte se případného nástupu do vězení?

    O tom jsem vůbec neuvažoval.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 1. března 2024. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      80
    • Trapas
      63
    • Super
      47
    • Tvl
      34
    • Cože
      14
    • Sladký
      8