Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Český milionář popřel, že by fekálie z jachty byly jeho: Poženu Chorvaty k soudu, říká

    Podnikatel Josef Jereš byl nařčen z toho, že ze své jachty LizMary vypouštěl fekálie do moře. On to ale odmítá. | foto: Facebook

    Není dne, aby z Chorvatska nepřišla nějaká znepokojivá zpráva. Tentokrát má být na vině dokonce český občan! Na sociálních sítích se šíří fotografie luxusní jachty, vedle níž se objevily splašky. Snímek pořídil Andro Ž. v přístavu Komiža na chorvatském ostrově Vis. Prohlásil, že výkaly vypouští luxusní jachta LizMary. Chorvatská média později přišla s tím, že loď patří českému milionáři Josefu Jerešovi. Brněnský podnikatel ve svém obsáhlém vyjádření pro Blesk rezolutně popřel, že by splašky pocházely z jeho lodi, a chystá se podat žalobu!

    „Námořní turistika bez kontroly a bez sankcí v živém přenosu. Jachta LizMary vypouští výkaly v přístavu Komiža ve 22:30,“ napsal na sociální sítě Andro Ž. a přidal fotografii luxusní jachty LizMary, u které se nacházely splašky. Informoval o tom portál Morski.hr.

    „Typický Čech, hlavně mít všechno zadarmo, co by se namáhal platit za vypuštění do septiku,“ rozčílil se jeden z chorvatských diskutujících.

    Snímek velmi rozhořčil chorvatskou veřejnost. Zatímco v minulých letech se země pyšnila průzračně čistou vodou, v letošní sezoně se potýká s problémy. Jadran začíná být čím dál víc znečištěný a podle expertů za to můžou hlavně jachty. Chorvatské úřady hlásí dokonce desítky dětí s kožní infekcí, která se u nich objevila poté, co si užívaly vodních radovánek v moři.

    Chorvatská média později uvedla, že luxusní jachta patří českému milionáři Josefu Jerešovi. Český podnikatel z Brna odmítá, že by fekálie byly z jeho lodi. „Je pravda, že tohoto dne moje loď kotvila u městského mola s dalšími cca 30 loděmi,“ uvedl pro Blesk.

    „Nevidím jediný důvod, proč bych vypouštěl obsah fekálií v maríně, ještě si u toho svítil i pod vodou, seděl na lodi s přáteli (celkem 7 lidí), popíjel víno, když loď je vybavena 400litrovým zásobníkem na fekálie. V Komiži jsme se zdrželi pouze 3 dny, tudíž se tank nemohl naplnit,“ doplnil dotčený boháč, který uvedl i další argumenty, proč k události tak, jak ji líčí tamní média, nemohlo dojít. 

    „Navíc loď má výpust na levé části trupu uprostřed a je vybavená drtičem, který nedovolí vypustit do moře větší kusy exkrementu a toaletního papíru tak, jak je vidět na fotce. Takto vypuštěná fekálie do moře pochází z lodi, které mají ruční nebo podtlakový systém splachování,“ sdělil deníku Blesk a řekl, že se chce nařčení bránit.

    „Na základě toho jsme druhý den pozvali kapitána přístavu na kontrolu a sepsali s ním protokol,“ dodal s tím, že hodlá zahájit další právní kroky. Na chorvatském zastupitelství v Praze už prý podal stížnost.

    „Plavíme se na moři přes dvacet let a ctíme chorvatské zákony,“ uzavřel podnikatel.

    Jereš, který je dnes úspěšným podnikatelem, pochází z chudé rodiny a podle chorvatských médií si začal vydělávat sám už ve třinácti letech. Po pádu železné opony pořídil starý autobus a založil v něm občerstvení, v tu dobu ještě netušil, že prodejem hranolků jednou zázračně zbohatne.

    „Zaparkoval jsem ho před hokejem a fotbalem. A vydělával peníze. Byl to zásah,“ řekl pro chorvatský server. Postupem času začal podnikat ve velkém. V současné době vlastní hotely, benzínové pumpy, nákladní automobily i parkoviště.

    S fekáliemi v moři, které měly pocházet z jachet, se před nedávnem potýkala nejkrásnější chorvatská pláž Zlatý roh, města je ale vypouštějí i jinde.

    Stalo se tak třeba na plážích u Dubrovníku nebo na ostrově Ugljan nedaleko Zadaru.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:35 pátek 27. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      50
    • Haha
      37
    • Trapas
      36
    • Sladký
      26
    • Cože
      25
    • Tvl
      23
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...