Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Přijeďte způsobem šetrným ke klimatu, nakázala Racketeová. V rozhovoru básnila o migrantech

    Carola Racketeová | foto: Reuters

    Rozhovory rozdává jako na běžícím pásu! Tentokrát promluvila kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová, která do Evropy z Libye přivezla 53 migrantů, pro německý Bild. Jeho reportéři za aktivistkou vyrazili do jejího úkrytu v Alpách, Racketeové museli slíbit, že zaplatí příspěvek na ochranu klimatu. „Poskytování azylu nemá žádné hranice. Německo a další evropské státy jsou za situaci v Africe historicky zodpovědné,“ prohlásila například.

    Před veřejnou pozorností se skrývá v Alpách, přesto ale Carola Racketeová zvesela hostí novináře a poskytuje rozhovor za rozhovorem. 

    K samotnému případu, kdy z Libye do italské Lampedusy přivezla 53 migrantů a málem u toho poslala ke dnu policejní člun, už toho řekla spoustu. Teď mluví už jako odbornice nejen na migrační, ale i na klimatickou krizi.

    „Prosím, přijeďte co nejšetrněji k životnímu prostředí,“ cituje Bild Racketeovou v úvodu rozhovoru s tím, že si jeho reportéři museli připlatit příspěvek 15 eur na ochranu klimatu, protože cesta vlakem by je vyšla na několik hodin.

    Jde o službu, kterou v Česku poskytuje například společnost FlixBus, kdy je vámi poskytnutá částka investována do certifikovaného programu na ochranu životního prostředí v souladu s mezinárodními standardy a kompenzuje odpovídající množství emisí CO2.

    Je třeba ale podotknout, že ona sama pendlováním lodí mezi africkými a evropskými břehy ke zlepšování klimatu nijak neprospívá.

    Carola Racketeová se skrývá v Alpách.

    Právě klimatické změny jsou podle Racketeové jedním z důvodů neustupující migrační krize. V některých afrických zemích totiž v důsledku oteplování dochází k úbytku půdy určené k pěstování potravin. A jednatřicetiletá Němka je přesvědčená o tom, že je morální povinností Evropy všechny lidi, kteří z Afriky prchají, do jednoho přijmout.

    „Azyl nezná žádný limit! Situace je stále obtížnější. Kolaps klimatického systému vytváří klimatické uprchlíky, které samozřejmě musíme přijmout. Diskuze by měla vždy rozlišovat mezi uprchlíky a ekonomickými migranty, ale nyní se dostáváme do bodu, kdy dochází k migraci vynucené vnějšími okolnostmi, jako je klima. Pak nemáme na výběr a nemůžeme jen tak říct, že ty lidi nechceme. Je to odpovědnost Evropy,“ prohlásila Racketeová mimo jiné v rozhovoru.

    Evropa je podle ní zodpovědná dokonce i přímo za situaci, která v Africe panuje.

    „Německo a další evropské státy mají historickou zodpovědnost za situaci v Africe z koloniální éry. Dnešní mocenské vztahy tam byly určeny Evropou. Evropa Afriku využívá, a to všechno je spirála, která lidi vede k útěku. Proto má Evropa historickou zodpovědnost přijímat uprchlíky, kteří již nemohou ve svých zemích žít kvůli nestabilitě moci nebo klimatické situaci. Na lodi jsme měli lidi z desíti různých zemí: v Bangladéši je to obzvlášť špatné, ale také v Pacifiku, kde jsou ostrovy plné bažin, nebo v afrických pouštích,“ vypráví Racketeová.

    Carola Racketeová, kapitánka lodi Sea-Watch 3

    Podle ní je každopádně důležité nejen přijímat uprchlíky, ale také zlepšovat podmínky v Africe, aby se lidé k útěku do Evropy nemuseli uchylovat.

    „Kromě přijímání uprchlíků musíme Africe více pomáhat, aby se změna klimatu nezvyšovala a nenutila lidi k cestě do Evropy. Musíme snížit emise CO2 na nulu. Pokud budeme žít šetrně k životnímu prostředí, budeme tím lidem v Africe pomáhat, protože tam je změna klimatu ještě mnohem citelnější než v Evropě. Nemůžeme dál nechat zemi zahřívat,“ prohlásila Racketeová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:36 úterý 12. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      73
    • Tvl
      28
    • Haha
      23
    • Sladký
      17
    • Super
      15
    • Cože
      15
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...