Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vémola byl jako zamrzlý a bál se: O ráně století rozhodl skrytý moment

    Stačila jedna dobře mířená rána a bylo po „zápase století“. Tak vidí bitvu mezi Karlosem Vémolou (34) a Attilou Véghem (34) většina fanoušků. Podle některých byl ale rozhodující moment k vidění už den před zápasem. O co šlo?

    Nejslavnější český MMA zápasník Karlos „Terminátor“ Vémola vstupoval do zápasu jako jasný favorit. Věřili mu sázkaři, experti i velká část nadšenců do bojových sportů.

    Aby také ne, když ho už čtyři roky nedokázal nikdo porazit, své soupeře pravidelně v kleci ukončoval před limitem a na tiskových konferencích vždy působil jako suverén, který slovo porážka snad ani nemá ve svém slovníku.

    Před svými soupeři vždy s ledovým klidem mluvil o tom, jak je hravě přejede. Dopředu říkal, ve kterém kole je ukončí a jakým způsobem.

    Nikdy nemluvil o případné výhře, ale o předem jasném vítězství. Soupeřům navíc vnucoval do jejich hlavy myšlenku, že nemají šanci vyhrát a všichni to už vědí.

    „Ty sám nevěříš tomu, že mě porazíš. Tvůj tým tomu nevěří,“ říkal Vémola například Petru Ondrušovi, jehož porazil před dvěma lety v O2 aréně.

    Karlos Vémola Petra Ondruše nakonec uškrtil.

    Podobnou taktiku Vémola zvolil i před „zápasem století“. Terminátor si byl dobře vědom toho, že mu všichni věří. 

    K Attilovi sice oproti předchozím soupeřům choval velký respekt, nazýval ho největším slovenským šampionem. Dopředu už ale plánoval, co si koupí, až ho porazí.

    Slovenský zápasník později přiznal, že na něj Vémolova taktika absolutně neplatila.

    „Vůbec mě jeho řeči nevytáčely, v MMA jsem si už něčím prošel. Už jsem měl nějaké soupeře, kteří byli více psychopatičtí. Tohle mi nic nedělalo, už to bylo směšné, jak se rozkokošil,“ řekl pro Sport.cz Attila Végh.

    Ze sebevědomého lva se stalo vystrašené lvíče

    Den před zápasem byl na programu tzv. stare down, tedy tisková konference, během níž se zápasníci zblízka zadívají svému sokovi do tváře. Jedná se o jakousi mediální povinnost a menší divadýlko pro fanoušky. 

    Z toho setkání se dá ale leccos vyčíst.

    Vémola, který jinak během těchto akcí svým extrémně sebevědomým výrazem a agresivitou vystraší svého soupeře, byl najednou klidný jako beránek.

    Proti němu se totiž objevil urostlý slovenský bijec Attila Végh, který byl v životní formě. Takhle vyrýsovaný, svalnatý a hlavně sebevědomý snad nikdy nebyl. 

    Rozhodl tento moment?

    Nasadil ten nejdrsnější možný výraz, roztáhl své obří paže a jednu z nich namířil přímo na Vémolův obličej. 

    Ten si to nejenže nechal líbit, ale podle mnohých fanoušků se ještě tvářil trochu zastrašeně. Jako by v ten moment pochopil, že tentokrát ho žádná legrace nečeká a stojí proti němu soupeř, se kterým bude mít velký problém.

    „Karlos vypadá, že se Attily snad bojí,“ divili se někteří fanoušci na sociálních sítích.

    Zajímavé je, že krátce po zmíněném stare downu se hodně změnilo myšlení i některých sázkařů. 

    Mnoho lidí začalo ve velkém sázet na slovenského bijce, jenž byl původně jasným outsiderem. Jako by snad vytušili, že s Vémolou není něco v pořádku.

    „Většina sázkařů věřila českému Terminátorovi, na druhou stranu během pátečního odpoledne a soboty se značná část sázkařů přiklonila na stranu Végha a díky jeho vítězství svůj vklad zhodnotili v (o poznání) atraktivnějším kurzu,“ sdělil Expresu mluvčí sázkové kanceláře Fortuna Petr Šrain.

    V nabité O2 aréně schytal Vémola tvrdé k. o. zhruba v polovině prvního kola. 

    Od začátku zápasu na něm bylo vidět, že není ve své kůži a proti Véghovi si nevěří tak, jako si věřil proti svým předešlým soupeřům, s nimiž vždy házel jako s hadrovými panenkami.

    Attila Végh sestřelil Karlose Vémolu.

    Byl těžkopádný, pomalý, a jak i sám přiznává, trochu zamrzlý.

    „Nevím, jestli tím davem jsem zamrznul, nedělal jsem svoje. Klasický Terminátor jde dopředu a hází lidi dolů. Nevím, proč jsem před ním stál. To teď nedokážu vysvětlit. Budu se muset na ten zápas podívat,“ řekl po porážce novinářům Vémola.

    Karlos Vémola si proti Véghovi ani neškrtl.

    Bijec z Olomouce těsně po zápase také naznačil, že svého soupeře možná i trochu podcenil. 

    Nejspíše právě z toho důvodu, jak moc ho favorizovali fanoušci, experti i sázkaři, všichni měli česko-slovenský zápas století za jasnou záležitost pro Terminátora.

    „Měl jsem si jít v zápase po svým. Možná jsem nerespektoval jeho údery, nemyslel jsem si, že budou tak tvrdý. Říkal jsem si, že když mě párkrát trefí, hodím ho potom,“ smutnil po zápase Vémola.

    Zápas století ukázal, že mít příliš velké sebevědomí se nevyplácí. A to ani v MMA, kde jsou tito „tlučhubové“ placeni zlatem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:58 úterý 10. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      187
    • Haha
      94
    • Trapas
      70
    • Sladký
      56
    • Tvl
      55
    • Cože
      46