Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pojďte do toho s námi, prosí Hřib Pražany. Na milion stromů Piráti sami nestačí

    Vidím stromy a trávu růst, tetelí se Zdeněk Hřib. | foto: Facebook

    Milion stromů. Přesně tolik Piráti slíbili vysadit v metropoli a jejím okolí. Už teď je jasné, že se amatérští zahradníci dostali do skluzu, a tak primátor Zdeněk Hřib prosí o to, aby lidé přiložili ruku k dílu. Musí navíc odrážet nepříjemné dotazy a připomínky k tomu, že na mnoha místech Prahy se spíše kácí a staví, než aby se o zeleň pečovalo.

    Před minulým volbami Piráti lákali na to, že za volební období v Praze vysadí milion stromů a metropole tak bude učiněným rájem.

    „Slíbili jsme, že vysázíme jeden milion stromů v Praze! Pojďte do toho s námi!“ láká Pražany primátor Zdeněk Hřib, který se vytasil s akcí Zastromuj Prahu.

    Jde na to chytře. Voliče k urnám dostal slibem ohledně sázení stromů, jež po úspěšném zvolení hodil na občany, kteří by měli přiložit ruku k dílu.

    „V rámci podzimní sezony sázení stromů pro vás chystáme celou řadu akcí, do kterých se můžete s pomocí odborníků zapojit. Pokud máte zájem, přihlaste se v události a těšte se na další novinky! Již brzy vám budeme odtajňovat další podrobnosti,“ láká k účasti na akci pražský primátor, který u řady rezidentů narazil.

    Vytýkají mu, že se sice chlubí sázením stromů, ale ve finále jich mnohem více padne k zemi.

    „Dobrý den, pane primátore. V rámci projednávané územní studie Roztyly se chystá rozsáhlé kácení zeleně. Z 26 ha zeleně by se mělo vykácet 16,5 ha (pro ilustraci to je cca 25 fotbalových hřišť), to jsou minimálně stovky, spíše ale tisíce stromů,“ podotkl Jiří Eva Gatoes.

    „Piráti Praha 11 se starostou Dohnalem bohužel toto z větší části podporují. Připravili sice alternativní návrhy, ale ty jsou pouze kosmetické. Na území chce stavět Passerinvest a za oběť by měla padnout veškerá izolační zeleň na jih od D1 (tři hektary), dva hektary lesa a další hektary parkových ploch,“ informoval primátora s prosbou o pomoc a případné zjednání nápravy. 

    „Podporuji vaše záměry sázet nové stromy, zároveň vás prosím, abyste zasáhl v této nesmyslné studii a pomohl zachránit les, který už stojí. Děkuji, znepokojený občan Prahy 11,“ dodal Gatoes, na jehož dotaz Hřib zatím neodpověděl, zřejmě se nemůže dopočítat stromů a keřů.

    Další občan pro změnu zmínil Petřín, kde se prý také kácí. 

    „V sobotu byly pokáceny: jeden smrk napadený kůrovcem a jedna hrušeň kvůli dlouhodobě plánované stavbě. Tři jabloně byly přesazeny jinam. A naopak, příští rok bude ve Strahovské zahradě, kousek od tohoto místa, vysazeno 42 nových hrušní,“ hájil se primátor, kterého lidé začali bombardovat dotazy ohledně lokalit, v nichž žijí a kde se se zelení nejedná zrovna „v rukavičkách“.

    „U nás v Komořanech se developer chystá vykácet les, můžete pomoct?“ ptá se obyvatel dvanáctého pražského obvodu.

    „Pošlete mi prosím informace do zprávy,“ poprosil primátor a patron akce Zastromuj Prahu, která probíhá od 8. do 22. října. 

    Kolik stromů se od začátku zmíněného projektu zasadilo, Hřib nesdělil, snad se pochlubí na jeho konci...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:25 sobota 15. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      62
    • Haha
      51
    • Super
      43
    • Sladký
      39
    • Tvl
      38
    • Cože
      32
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...