Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vojtěch Klaus: Rodina už se neschází jako v Lánech. Pravicová strana mi tu teď chybí

    Vojtěch Klaus prozradil, jak to vypadá u nejznámější politické rodiny Česka doma. | foto: Reprofoto CNN Prima News

    Děda býval prezidentem, táta zase patřil a stále patří k politikům, kteří rozdmýchávají vášně. Jednoduché to Vojtěch Klaus nemá, ostatně když nastoupil do školy, děti z jiných tříd si ho prý chodily prohlížet. Jak to u Klausových za zavřenými dveřmi vypadá dnes, když se čím dál intenzivněji spekuluje o návratu Václava Klause staršího na politickou scénu? „Už dlouho se nestalo, že bychom se všichni sešli, dříve jsme za dědou jezdívali do Lán,“ popisuje Vojtěch pro CNN Prima News. A co on a politika?

    Otec z politiky vystoupil, dědečkův návrat se intenzivně probírá v kuloárech. Dokonce se spekuluje, že by se mohl objevit na společné kandidátce Trikolóry, Svobodných a Soukromníků.

    Jak ale Vojtěch Klaus prozradil, u jednoho stolu se budoucnost jména Klaus v politice neřeší. 

    „Už se dlouho nestalo, že bychom se sešli všichni, celá rodina. Nejpravidelněji to bývalo za dědova prezidentství, když jsme se potkali v Lánech, kam nás děda pozval jednou za čas na víkend. Řešila se samozřejmě politika,“ prozradil Vojtěch.

    Dědeček podle něj nicméně politikou žije i nadále, ostatně jméno Klaus poslední dobou zase čeří vody. Třeba když exprezident odešel z rozhovoru pro Český rozhlas.

    „Je hrozně jednoduché se do sporu s dědou dostat. Člověk vypustí jedno slůvko a on se ho chytne. Pak je to hrozně těžké. Děda má za sebou těch rozhovorů spoustu, prakticky se s ním nedá debatu vyhrát. A navíc je to děda, s ním nebo rodiči se hádat nejde, je to autorita,“ popisuje Vojtěch Klaus vlastní zkušenosti.

    Leccos si také užil v dětství, když byl prezidentovým vnukem. 

    „Já se tak narodil, je to tak odmala. Když jsem nastoupil do první třídy, chodili se na mě dívat deváťáci, to byl zrovna děda čerstvě prezidentem,“ směje se Vojtěch Klaus.

    Vojtěch Klaus s babičkou Livií a sestrou Kateřinou

    Jeho samotného prý politika zajímá také, ostatně ji má na stole odmalička a už na prvním stupni znal jména všech ministrů.

    „Jsem také konzervativní a pravicový. Nepřipadám si ve svojí generaci jako exot. Spíše je to dnes poměrně vyhrocené, děda ani táta nemají nijak radikální názory, jde spíše o to, jak jsou prezentovány v médiích. Sleduji všechna jejich vyjádření, a když pak debatuji s kamarády nebo spolužáky, chci to umět obhájit,“ popisuje Vojtěch Klaus.

    Exprezident Václav Klaus

    Že by na rodinnou tradici v politice navázal i on sám, nepopírá. Prý ale aktuálně nemá žádnou stranu, za niž by kopal. Nezmínil dokonce ani Trikolóru, kterou jeho otec založil a i přes odchod z čela je stále aktivním poslancem.

    „Momentálně nevím. Přijde mi, že aktuálně chybí pravicová konzervativní strana, která by se soustředila na důležité věci, což je třeba státní dluh, který pořád roste a nikdo s tím nic nedělá,“ míní Vojtěch.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:56 čtvrtek 14. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      53
    • Trapas
      18
    • Haha
      7
    • Tvl
      6
    • Cože
      4
    • Sladký
      4
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...