Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tohle video Rakušan nezveřejnil: Kdo je mladík v obleku, který ho setřel před celou hospodou

    Urážkám a nejrůznějšímu skandování čelil s klidem, za to si zaslouží uznání. V jednu chvíli se ale Vít Rakušan v karvinské hospodě, kam vyjel na první „debatu bez cenzury“, pořádně zapotil. To když si ho vzal na paškál mladý vítkovický zastupitel Matěj Gregor. Ministra vnitra zpražil věcnou a velice konstruktivní kritikou.

    Gregor, který v tamním zastupitelstvu sedí za stranu Vítkovičtí, se na Víta Rakušana důkladně připravil. A i podle ohlasů na sociálních sítích si v nečekaném duelu, na který ho vyzval, vedl skvěle. Sdílejí ho tisíce lidí.

    „Jste tady v době, kdy důvěra vlády klesá na osmnáct procent. Když jste měli třicet procent, vůbec jste se tu neukázal, byli jsme vám úplně ukradení. Jediný důvod, proč tu dneska jste, to jsou vaši lidé, kteří vás tu natočí a vy pak budete říkat, jak chodíte do vyloučených lokalit,“ začal Matěj Gregor zostra.

    Na záběrech, které si ale ministr vnitra na rozdíl od jiných na sociální sítě nedal, pak začal kritizovat konkrétní Rakušanovy kroky. Konfrontoval ho například s jeho slovy, že hnutí STAN nikdy v předvolebních slibech netvrdilo, že nebude potřeba zvyšovat daně. Hned na to mu přehrál záznam z jednoho ze společných mítinků hnutí STAN a Pirátů, kde ale Rakušan tvrdí opak.

    „A takových lží jste řekl hodně. Vy jste například v roce 2021 kritizoval Andreje Babiše za to, že si připravuje kampaň s Veřejnou zdravotní pojišťovnou, v jejímž letáčku chtěl mít svoji fotku. Vy jste řekl, že je to politická prasárna. Co je vaše kampaň za 42 milionů korun, která má vysvětlovat kroky vlády? Z veřejných peněz si platíte reklamu, abyste lidi přesvědčoval, že vláda dělá dobré kroky,“ vypálil Gregor, který stojí za projekte Vládo, budíček!

    Vítkovický zastupitel Matěj Gregor

    Na mysli měl kritizovanou billboardovou a letákovou kampaň, kterou si Rakušanovo ministerstvo za výše zmíněnou částku ze státního rozpočtu zaplatilo u reklamní společnost. Poběží přes Evropské volby až do těch krajských.

    Následně Gregor konfrontoval Víta Rakušana i s plakáty, ve kterých jeho resort nabádá, aby lidé nahlašovali policii „nebezpečné“ komentáře na sociálních sítích.

    Ministr vnitra pak Gregorovi odpověděl například na kritiku ohledně zvyšování daní, o kterém před volbami říkal, že ho hnutí STAN odmítá.

    „Ano, říkám upřímně, že jsme reálně nechtěli a opravdu jsme neplánovali zvyšovat daně. Ale s ohledem na ekonomickou situaci, abychom mohli udržet základní sociální standard, to znamená funkční školství, zdravotnictví a veškeré služby státu, tak je potřeba hledat i příjmovou stránku rozpočtu,“ řekl například.

    Matěj Gregor pak konfrontaci s Vítem Rakušanem zhodnotil na sociálních sítích.

    „Řekl jsem to Rakušanovi v Karviné z očí do očí. Nedovolím, aby z lidí v našem regionu dělala média hlupáky. Objektivy zachytily jen to, co chtěly. Média se snaží prezentovat jen to, že v Karviné ministr schytával urážky a nevhodné chování. Realita je ale jiná. Většina lidí pokládala věcné a kritické dotazy. Případně lidé upozorňovali na to, kdy ministr Rakušan naprosto prokazatelně lhal. Bohužel, Vít Rakušan odpovídal pouze na ty dotazy, na které chtěl,“ uvedl Gregor.

    „Rakušan v Karviné byl jako zaseknutá gramofonová gesta. Vlastně dělají všechno správně. Zkritizoval maximálně Windfall tax a projekty svých koaličních partnerů,“ napsal také.