Francie
Ve Francii i francouzsky mluvících zemích se ke štědrovečerní večeři podává foie gras, tedy husí nebo kachní játra. Dále jsou v oblibě ústřice, uzený losos či humr.
Jako zákusek se podává smetanový dort s různými příchutěmi. K tomu se pije šampaňské.
Nizozemsko
Nizozemci mají poněkud odlišný průběh slavnostní večeře. Zvyk zvaný „gourmetten“ znamená, že se k večeři sejde skupina přátel, kteří na různých malých pánvích vaří menší porce vlastního jídla.
Většinou jde o různé druhy mas, ryb či krevet. K tomu se podávají omáčky a saláty. Je to dlouhá večerní akce, která má původ v Indonésii, kde mělo Holandsko kolonie.
Velká Británie & USA
Sváteční večeře ve všech zemích Commonwealthu se obyčejně skládá z pečeného krocana, ke kterému se podávají nejrůznější přílohy jako opečené brambory, šunky, zelenina a různé omáčky.
V Anglii se pak jako dezert jí teplý vánoční pudink. Typické vánoční koláčky se pak konzumují i v Americe. Těch existuje spousta druhů.
Finsko
Na severu Evropy dělají k večeři tzv. vánoční stůl, což je velká jídelní tabule, která obsahuje spoustu druhů jídel. Tím hlavním bývá šunka s hořčicí a chlebem, dále tam bývá hodně druhů ryb.
Jako dezert lze na stole nalézt játra s rozinkami. To všechno se zapíjí nápojem glögi, což je kořeněné svařené víno.
Rusko
V Rusku nenalezneme na štědrovečerní tabuli kaviár z jeseterů a litry šampaňského, jak bychom asi čekali. Jejich večeře bývá střídmá. Před hlavním chodem většina domácností preferuje jako polévku sytý boršč.
Jako hlavní chod dominují ryby, jak mořské, tak říční, příloha jsou podávané vareniky, což je kynuté těsto zformované do podoby taštiček. Uvnitř mohou obsahovat rýži, zelí, houby. Zkrátka to, co dům dá. Taková večeře se pak zapije panákem pořádné ruské vodky.
Fotogalerie |