Co budou mít na štědrovečerním stole v jiných zemích? Játra, kaviár i boršč

Co budou mít na štědrovečerním stole v jiných zemích? Játra, kaviár i boršč

Holandský zvyk zvaný „gourmetten“ | foto: Reprofoto: fitbeauty.nl

Vánoce se blíží a většina z nás se už těší na štědrovečerní večeři. Většina Čechů si ji nedokáže představit bez smaženého kapra s domácím bramborovým salátem. Víte však, co mají ke štědrovečerní večeři jiné národy?

Francie

Ve Francii i francouzsky mluvících zemích se ke štědrovečerní večeři podává foie gras, tedy husí nebo kachní játra. Dále jsou v oblibě ústřice, uzený losos či humr.

Jako zákusek se podává smetanový dort s různými příchutěmi. K tomu se pije šampaňské.

Vánoční francouzský dort musí být ve tvaru polena.

Nizozemsko

Nizozemci mají poněkud odlišný průběh slavnostní večeře. Zvyk zvaný „gourmetten“ znamená, že se k večeři sejde skupina přátel, kteří na různých malých pánvích vaří menší porce vlastního jídla.

Holandský zvyk zvaný „gourmetten“

Většinou jde o různé druhy mas, ryb či krevet. K tomu se podávají omáčky a saláty. Je to dlouhá večerní akce, která má původ v Indonésii, kde mělo Holandsko kolonie.

Velká Británie & USA

Sváteční večeře ve všech zemích Commonwealthu se obyčejně skládá z pečeného krocana, ke kterému se podávají nejrůznější přílohy jako opečené brambory, šunky, zelenina a různé omáčky.

Pečený krocan dominuje štědrovečerní tabuli v anglicky mluvících zemích.

V Anglii se pak jako dezert jí teplý vánoční pudink. Typické vánoční koláčky se pak konzumují i v Americe. Těch existuje spousta druhů.

Finsko

Na severu Evropy dělají k večeři tzv. vánoční stůl, což je velká jídelní tabule, která obsahuje spoustu druhů jídel. Tím hlavním bývá šunka s hořčicí a chlebem, dále tam bývá hodně druhů ryb.

Finský vánoční stůl

Jako dezert lze na stole nalézt játra s rozinkami. To všechno se zapíjí nápojem glögi, což je kořeněné svařené víno.

Rusko

V Rusku nenalezneme na štědrovečerní tabuli kaviár z jeseterů a litry šampaňského, jak bychom asi čekali. Jejich večeře bývá střídmá. Před hlavním chodem většina domácností preferuje jako polévku sytý boršč.

Jako hlavní chod dominují ryby, jak mořské, tak říční, příloha jsou podávané vareniky, což je kynuté těsto zformované do podoby taštiček. Uvnitř mohou obsahovat rýži, zelí, houby. Zkrátka to, co dům dá. Taková večeře se pak zapije panákem pořádné ruské vodky.

Polévka boršč je ruská specialita.

Fotogalerie

Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 pátek 23. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 18
  • 17
  • 15
  • 14
  • 13

Mohlo Vás také bavit