Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Maturita z matematiky povinně! Nebudeme nahánět hlasy školáků, vzkazuje Klaus mladší

    Šéf Trikolóry Václav Klaus mladší | foto: Pavel Dvořák, Tilen Vajt

    Povinná, nebo dobrovolná maturita z matematiky? Tohle téma teď rezonuje českou politickou scénou. Šéf Trikolóry Václav Klaus mladší má jako matematik a bývalý šéf vyhlášeného gymnázia PORG jasno. „Je to ve prospěch vzdělanosti a hospodářství České republiky. Nemá se to vyměňovat za případné hlasy sedmnácti- osmnáctiletých lidí, kteří to pak stejně ještě nahází někomu, kdo slíbí, že maturita bude za účast,“ prohlásil.

    Pro mnoho studentů jde o noční můru, řada politiků je ovšem přesvědčená, že by maturitu z matematiky měli podstoupit povinně. Myslí si to i hnutí Trikolóra, které svoje stanovisko prezentovalo na dnešní tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně.

    „V poslední době se maturita z matematiky stala volebním tématem. A to není správné, v tomto smyslu ustupovat, protože všichni víme, že maturita z matematiky obecně prospívá úrovni vzdělání a je ve prospěch českého hospodářství. Deset let se tato odborná debata vede, většina průmyslových svazů i pedagogické veřejnosti stojí za povinnou maturitou z matematiky. My to máme v programu, že hájíme povinnou maturitu z matematiky, českého jazyka a cizího jazyka,“ vysvětlila místopředsedkyně hnutí Zuzana Majerová Zahradníková.

    Šéf hnutí Václav Klaus mladší si myslí, že by za tématem povinné maturity z matematiky neměli politici vidět snahu získat hlasy těch nejmladších z řad voličů.

    „Skutečně jsme přesvědčeni, že je to ve prospěch vzdělanosti a hospodářství České republiky. Nemá se to vyměňovat za případné hlasy sedmnácti- osmnáctiletých lidí, kteří to pak stejně ještě nahází někomu, kdo slíbí, že maturita bude za účast,“ řekl nekompromisně.

    Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníková

    Na dotaz jednoho z novinářů pak Klaus všechny ujistil, že on sám maturitou z matematiky prošel.

    „Já jsem maturoval z matematiky, pak jsem také matematiku studoval. Ještě jsem tu matematiku učil, abych byl kompletní, napsal jsem dvě knihy. To sice vypadá blbě, ale není to ten hlavní důvod, proč maturitu z matematiky hájíme,“ prozradil šéf Trikolóry.

    „Vlastně jsem měl na střední škole vždy jedničku akorát z matematiky a tělocviku. Jinak bych se o tom z pedagogických důvodů dál nevyjadřoval, protože mám děti ještě na školách,“ zavtipkoval na závěr.

    Ze zahraničí ani haléř

    Kromě maturity z matematiky se Václav Klaus mladší vyjádřil i k zákonu o financování politických stran. V něm existuje výjimka, v rámci které strany mohou přijímat peníze ze zahraničí. Klaus připomněl, že Trikolóra má přímo ve stanovách uvedeno, že nikdy nepřijme ze zahraničí ani haléř. A tak by to podle něj mělo být u všech politických subjektů.

    „Hájíme to, že Českou republiku a její politiku mají ovlivňovat čeští občané, případně české firmy. Nikoliv zájmy cizích států, někoho cizího. Ze záhadných důvodů je výjimka v zákoně, že nadace a další podobné organizace ze zahraničí, i ty politické, mohou financovat české politické strany. A my to chceme zrušit,“ vysvětlil.

    „Chceme také zvýšit strop na kampaň a možnosti českých firem a občanů podporovat politické strany. Proč? Důvodů je několik. Ten lex Babiš, který byl přijat, aby nějakým způsobem otravoval nejbohatšího českého politika, se naprosto minul účinkem. Vede jen k obrovskému nárůstu administrativy. Místo politického souboje to vede k různému udávání, kontrolování, špiclování, byrokracii a také to posiluje moc stranických sekretariátů,“ dodal Klaus.

    Fotogalerie

    Souhlasíte, že by maturita z matematiky měla být povinná?
    Hlasuj 330
    Ano
    Hlasuj 287
    Ne
    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:10 středa 27. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      135
    • Super
      88
    • Tvl
      28
    • Cože
      25
    • Haha
      23
    • Sladký
      13