Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Udělejte si čtyři děti a nebudete platit daně! Klaus ml. představil program a pochválil Foldynu

    Na dotazy odpovídal s klidem a zjevnou rozvahou. Když Václav Klaus mladší představoval program svého hnutí Trikolóra, dal zapomenout na image zlobivého dítěte ODS a působil víc jako lídr. Byť se v některých krocích, se kterými nový tým do politiky vede, přesně odráží jeho záliba v ožehavých tématech. „Budeme bránit svoji zemi. Zabráníme masové migraci i jiným zahraničním projektům. Podpoříme třetí dítě do rodiny,“ prohlásil například.

    V červnu představil nové hnutí Trikolóra, teď už se spolu s kolegy pochlubil novým programem. Ten je podle Václava Klause mladšího psaný jednoduše, pro lidi, nikoliv pro vědce a lobbisty, jak občas bývá zvykem.

    „Psali jsme ho tak, aby mu rozuměla i paní poštmistrová,“ řekl Klaus mladší novinářům na úvod tiskové konference přímo na půdě Poslanecké sněmovny.

    Byť se syn někdejšího prezidenta v podobných, často pichlavých fórech vyžívá, tentokrát se viditelně snažil, aby představení programu jeho nové strany mělo patřičnou úroveň. Mluvil, a především na otázky odpovídal s rozvahou. V jediné jeho odpovědi nebyl ani náznak ironie. 

    Vybočoval snad jen manžetový knoflík v podobě postavy z animovaného sitkomu South Park na rukávu jeho košile.

    Klausův jediný výstřelek: připínáček v podobě postavy ze South Parku

    Přesto si v programu Trikolóry zanechal Klaus mladší svou tvář. Nebál se do toho jít zostra. A tak zatímco třeba kolem tématu homosexuálních svazků někteří opatrně našlapují, Klausovo vlastenecké hnutí dává svůj názor najevo jasně.

    „Důsledně trváme na definici manželství jako svazku muže a ženy. Rodinu tvoří otec, matka, jejich děti a případně prarodiče či další příbuzní,“ uvedl během tiskovky garant programu pro resort práce a sociálních věcí Václav Krása.

    Trikolóra se pochlubila novým programem.

    Trikolóra by naopak chtěla právě tradiční a co nejpočetnější rodiny podpořit. Rodinám se třemi dětmi hnutí plánuje odpustit sociální a zdravotní pojištění pro jednoho rodiče v případě, že ten druhý je výdělečně činný. Rodiny se čtyřmi a více dětmi, které nepobírají dávky, zase chce osvobodit od daně z příjmu.

    Václav Klaus mladší při tiskové konferenci vystupoval jako správný lídr.

    Klaus mladší také chce bojovat proti masové migraci. Co se týče bezpečnosti, Trikolóra se bude snažit zabránit vzniku no-go zón na území Česka a zajistit bezpečnou zemi bez nutnosti zátarasů a ozbrojených vojáků v ulicích měst.

    Spoustu lidí nepochybně osloví i několik bodů týkajících se dopravy. Tu by Klausovo hnutí především rádo zrychlilo a učinilo ji bezpečnější. Na dokončených a kvalitních dálnicích by mohla být zvýšena povolená rychlost, a to na 150 km/h. Na vybraných silnicích 1. třídy by pak povolená rychlost mohla být 100 km/h.

    Foldyna? Mám ho rád

    Během dotazů přišla řeč i na to, zda bude Klaus mladší do svého týmu vábit další poslance. Na to šéf Trikolóry odpověděl, že nehodlá sbírat každého odpadlíka. Z jeho slov je znát, že je stále ve hře i eventuální přestup Jaroslava Foldyny z ČSSD.

    Důležitou součástí Trikolóry je Zuzana Majerová Zahradníková.

    „Pan Foldyna je určitě jeden z lidí, se kterými z hlediska konzervativnosti a podobných věcí často hlasujeme stejně. Lidsky ho mám rád. Jeho vstup jsme neřešili. Zatím k tomu nedošlo, je členem sociálnědemokratické vládnoucí strany,“ řekl Klaus mladší na dotaz iDNES.cz. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:55 čtvrtek 2. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      151
    • Haha
      52
    • Trapas
      43
    • Tvl
      25
    • Cože
      24
    • Sladký
      24