Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Mansoor Maitah z Trikolóry pro Expres: Jak se z Jordánce stal český vlastenec a odpůrce migrantů?

    Mansoor Maitah je sympaťák každým coulem. V některých názorech je ale nekompromisní. | foto: Tilen Vajt, Pavel Dvořák

    Pochází z Jordánska a svůj exotický původ nezapře, přesto se ale považuje za českého vlastence a možná i nacionalistu. A kritizuje Evropskou unii za vstřícný postoj k přijímání migrantů. Nad osobou politika, vysokoškolského profesora a vědce Mansoora Maitaha se člověk zákonitě musí pozastavit. Po letech strávených v ODS dal letos v květnu straně sbohem a zamířil do Trikolóry Václava Klause mladšího. Nesetkává se s názorem, že by sám migrantům neměl co vyčítat? A co říká třeba na klimatický aktivismus a jeho královnu Gretu Thunbergovou?

    Pane Maitahu, v květnu jste po deseti letech opustil ODS. Co vás k odchodu vedlo?

    Těch důvodů bylo více. V první řadě jsem zásadně nesouhlasil se směřováním ODS ve vztahu k Evropské unii. Dále se mi nelíbila tendence ODS ke sbližování s TOP 09, KDU-ČSL a STAN, což jsou podle mě elitářské strany, které nemají dostatek úcty k vlastnímu národu. Též mi na ODS vadilo, že podstatná část jejich programu představovala zbytečně agresivní kampaň proti Babišovi a Zemanovi, protože jsem toho názoru, že vzhledem k tomu, že oba dva vyhráli v řádných demokratických volbách, měly by je zkrátka všechny politické subjekty přiměřeně respektovat.

    Co přesně se vám nelíbilo na vztahu ODS k Evropské unii?

    ODS je podle mého názoru příliš vlídná vůči její politice, respektive vůči jejímu prosazování levicové politické agendy, která podle mě ohrožuje samotné pilíře evropské kultury. Touto agendou mám na mysli především multikulturalismus, genderismus, ekologismus a politickou korektnost. Domnívám se, že se jedná o nebezpečné ideologie.

    Váš odchod přišel krátce po neúspěšných volbách do Evropského parlamentu, prozradil jste však, že jste o vystoupení uvažoval od poloviny ledna. Co by se stalo, kdybyste ve volbách mandát získal?

    Kdybych mandát býval získal, z ODS bych beztak odešel, protože v posledním roce jsem z politiky ODS byl doslova nešťastný a trápil jsem se tím.

    Prakticky okamžitě jste „přestoupil“ do Trikolóry Václava Klause mladšího. Kdy jste měl jasno o tom, že chcete vstoupit právě do jeho hnutí? Proč jste si Trikolóru vybral?

    Úplně jasno jsem měl hned začátkem letošního června. Trikolóru jsem si vybral, protože její programové pilíře vystihují to, co Česká republika podle mě skutečně potřebuje.

    Je samý úsměv a samý fór. Když ale přijde řeč na politiku, dokáže Mansoor Maitah zvážnět.

    Jaká přesně bude vaše role v Trikolóře?

    V současné době jsem v Trikolóře takzvaně garantem pro oblast zahraničního obchodu, ale má budoucí role závisí především na potřebách našeho hnutí. Obecně se dá říct, že chci především hájit budoucnost našich dětí, naší země a našich tradičních hodnot.

    Máte stále ambice dostat se do Evropského parlamentu?

    Nikoli, v současné době jsou mé ambice soustředěny k propagování našeho programu směrem k české veřejnosti.

    Hodně kritizujete Evropskou unii zejména kvůli přístupu k migrační krizi. Co vám vadí nejvíce?

    Evropská unie migrační krizi jednoznačně nezvládá. Téměř nechrání své vnější hranice, nedeportuje ilegální migranty, nezakročuje proti pašeráckým lodím, a dokonce finančně podporuje organizace napojené na pašerácké skupiny.

    Mansoor Maitah a Václav Klaus mladší na ustavujícím sněmu Trikolóry v Brně. Klaus tam byl podle očekávání zvolen předsedou.

    Troufáte si odhadnout, kam až může problém s přílivem migrantů do Evropy zajít?

    Jelikož většina imigrantů nemá potřebnou kvalifikaci a jazykové dovednosti, jsou v důsledku toho velmi závislí na sociálních dávkách, což představuje nemalou ekonomickou zátěž pro hostitelské země. Příchod imigrantů zároveň podstatně ovlivnil bezpečnostní situaci v Evropě a zvýšil kriminalitu v evropských ulicích. V budoucnu ilegální migrace má potenciál destabilizovat Evropu nejen ekonomicky a politicky, ale hlavně kulturně. V některých zemích budou kulturní dopady migrační krize dalekosáhlé.

    Může taková situace nastat i u nás, v Česku?

    Bohužel ano, neboť hlavním důvodem migrační krize je touha těchto lidí jít za lepším životem. Je nesporné, že v současné době jsou jejich cílem především bohatší země, jako je například Německo, které jim poskytují nemalé sociální dávky, nicméně jakmile se toto změní, najdou se mnozí z nich, kteří přijedou i do České republiky.

    Nesetkáváte se někdy s názorem, že nemáte migrantům co vyčítat, když jste sám ze země Blízkého východu do Evropy přišel?

    Ano, setkávám. Sem tam se mě lidé ptají, proč zrovna já jsem proti přijímání migrantů, na což jim odpovídám, že od doby, kdy jsem poprvé přijel do tehdejšího Československa, ve světě se toho změnilo tolik, že jakékoliv srovnávání mého příběhu s příběhy dnešních nelegálních migrantů není ani trochu namístě. Já na rozdíl od těchto (převážně ekonomických) migrantů jsem se do naší země dostal zcela legálně, a to na základě mezinárodního studijního stipendia.

    A co další aktuálně velmi diskutovaný problém, klimatická krize?

    Jsem si dobře vědom toho, že musíme chránit ovzduší, vodní zdroje, lesy a vzácnou zemědělskou půdu. Jako ekonom rozhodně považuji přírodní zdroje za jedny z hlavních determinantů ekonomického růstu. Nicméně zastávám názor, že s klimatickými změnami musíme bojovat rozumně, nikoliv hystericky.

    Chápu to správně, že vám vadí klimatický aktivismus?

    Ano. A na klimatickém aktivismu mi nejvíce vadí konkrétně ten alarmistický byznys. Z každého opatření, které se zatím udělalo v zájmu boje s klimatickými změnami, vznikl nový druh byznysu s patřičnou lobbistickou skupinou. Což je opravdu smutné.

    Tu nejvýraznější aktivistku, Gretu Thunbergovou, tedy zřejmě neoceňujete.

    Myslím, že by se měla především věnovat škole. Je to v podstatě klimatický záškolák a oběť výše zmíněného alarmistického byznysu. Nedávno dokonce vytkla světovým vůdcům, že jí ukradli dětství. Podle mě těmi, kdo jí opravdu ukradli dětství, jsou její rodiče. Divím se jim, že ji pouštějí do veřejného prostoru v tak útlém věku. Považuji to za nezodpovědnou výchovu.

    Mansoor Maitah ve svém kabinetu na zemědělské univerzitě. Kromě toho učí i na VŠE a věnuje se vědě. Stačí pár slov a hned vám dojde, že jde o mimořádně inteligentního člověka.

    Aktuálně celý svět řeší vpád turecké armády do Sýrie. Vy pocházíte ze sousedního Jordánska, co na tu situaci říkáte?

    Zrovna včera jsem se na Facebooku vyjadřoval k tomu, jak turečtí vojáci a jejich spojenci zavraždili kurdskou političku, a to ještě hnusným způsobem. Všechny tyto problémy, způsob toho dění i ve válce, to má vždycky návaznost na islám. Bohužel ta kultura zůstala někde ve středověku, to mě strašně mrzí a vadí mi to. To, co se děje, je tragédie. Lidé mohou mít jiný názor, mohou pocházet z jiné oblasti, mohou vypadat jinak, ale to neznamená, že se k nim budete chovat jako zvíře.

    Problémy a konflikty na Blízkém východě podle vás mají původ v islámu?

    Já to říkám pořád. Arabský (nebo chcete-li islámský) svět má ten problém, že stále klade velký důraz na náboženství. Nechápe, že je tam nějaký historický kontext. To, že se Mohamed nějak choval tehdy, neznamená, že to má být vzorem pro dnešek. Ale to je na mnohem delší debatu.

    Jak jsem ochutnal pivo, do Česka jsem se zamiloval

    Vy máte zajímavý životní příběh. Narodil jste se v Jordánsku, do Česka jste přišel až v osmnácti letech, v podstatě jste byl vhozen do vody. Přitom kromě exotického jména a vzhledu na vás vůbec není poznat, že nejste rodilý Čech. Jaké to pro vás bylo se tu aklimatizovat?

    Začátky nebyly snadné, v podstatě se jednalo o postupný vývoj, neboť jen český jazyk jsem se učil několik let, ale bylo mi jasné, že jestli tady chci žít, musím se zkrátka nejenom dobře naučit jazyk, ale rovněž také přijmout zdejší kulturu a zvyklosti. S adaptací mi hodně pomohli především moji bývalí spolužáci ve škole, kterým jsem za to dodnes vděčný.

    Setkal jste se někdy s rasismem?

    Ne, nikdy. Naopak jsem byl jako cizinec občas zvýhodňován.

    Jak?

    Například když jsem byl v prvních ročnících školy u nějaké zkoušky, neuměl jsem ještě úplně česky. Bylo vidět, že ten učitel má pochopení pro to, že jsem cizinec. Nebyl tak ostrý, nebyl na mě zlý, spíš se mi to snažil nějak vysvětlit. Zkrátka místo aby mě trápili a nějak diskriminovali, cítil jsem, že mi chtějí pomoct.

    Jak dlouho vám to trvalo, než jste se jazyk naučil?

    Česky se učím celý život, ale to i Češi. Aby se člověk domluvil, stačí rok dva, ale aby to opravdu uměl, to už chce roky učení. Otázkou je hlavně to, jaký máte cíl. Zkrátka se pořád učím, pořád hledám, kde je čárka a kde tečka, kde je měkké a kde tvrdé i/y.

    Mansoor Maitah

    Uvažoval jste někdy o tom, že se do Jordánska natrvalo vrátíte?

    Poté, co jsem v Čechách poprvé ochutnal pivo, už jsem o návratu do Jordánska nikdy neuvažoval (smích). Ale teď vážně. V Praze žiji již devětatřicet let, oženil jsem se tu a vychoval své děti. Česká republika je mým domovem.

    Prezentujete se jako vlastenec. Co na Česku milujete nejvíce?

    Především ten historický příběh malého, ale úspěšného národa, který než se dostal tam, kde je dnes, musel toho mnoho protrpět. Dále na Česku miluji jeho relativně vysokou míru bezpečnosti a též jeho kulturní a přírodní bohatství.

    Václav Klaus mladší, šéf vaší strany, před pár dny prohlásil, že je nacionalistou a nestydí se za to. Považujete se také za nacionalistu?

    Pokud nacionalista je ten, kdo hájí zájmy České republiky, českých občanů, českou kulturu a skáče, když fandí českým sportovcům, jsem bezesporu nacionalista.

    Mansoor Maitah je sympaťák každým coulem. V některých názorech je ale nekompromisní.

    Potkáváme se na půdě zemědělské univerzity. Čím přesně se živíte?

    V současné době působím jako vysokoškolský profesor na dvou vysokých školách, konkrétně na České zemědělské univerzitě v Praze a Vysoké škole ekonomické v Praze. Převážně přednáším makroekonomii, mezinárodní ekonomii a též provádím vědecký výzkum se svými doktorandy.

    Když jsme rozhovor domlouvali, byl jste zrovna na cestě do Vídně. Jaký účel měla vaše cesta?

    Vzhledem k tomu, že v rámci mezinárodní spolupráce evropských univerzit působím jako školitel doktorandů i na zahraničních univerzitách, byl jsem na cestě za svou doktorandkou, která se zabývá problematikou dopadů teroristických útoků na finanční trhy.

    Kromě Trikolóry jste politicky aktivní také jako zastupitel městské části Praha 12, čemu se tam věnujte?

    Jsem řadový zastupitel, na zastupitelstvu řešíme různé problémy městské části. Mě baví především oblast školství.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:14 pondělí 17. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      290
    • Trapas
      45
    • Sladký
      36
    • Haha
      35
    • Tvl
      35
    • Cože
      33
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...