Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tomáš Etzler: V Číně jsem hodně pil, na sítích provokuji střízlivý! Chodím na terapie

    Dlouhých sedm let strávil v Číně coby zahraniční zpravodaj. Ze země, kde stále vládne totalitní komunistický režim, si Tomáš Etzler (60) přivezl traumata, na která nejspíše nikdy nezapomene. Ve velkém rozhovoru pro Expres.cz uznávaný novinář a spisovatel prozradil, že deprese v Číně zaháněl alkoholem. Dnes už ale prý takřka nepije a pravidelně dochází na terapie, které mu hodně pomáhají. „Na Twitteru provokuji pouze střízlivý,“ usmívá se Etzler, který promluvil také o dalším vývoji soudního sporu s influencerkou Jordanou Jiráskovou.

    Ve středu večer v pražském Rock Café křtil novinář Tomáš Etzler svou novou knihu Novinářem v Číně 2. Na akci dorazilo mnoho fanoušků, ale také několik známých tváří.

    Například herečka Zuzana Stivínová, legendární hokejový brankář Dominik Hašek či Etzlerův slavnější bratr, známý herec herec Miroslav.

    Miroslav Etzler se Zuzanou Stivínovou

    Žurnalista, který většinu své kariéry spojil se CNN a s Českou televizí, měl v podniku zhruba hodinovou besedu a pak se podepisoval fanouškům.

    „Je úžasné, kolik lidí sem dnes přišlo,“ pochvaloval si nadšený Etzler, který Expresu poskytl velmi otevřenou sondu do své duše. Na úvod Tomáš Etzler detailně popsal, jaké hrůzy v Číně na vlastní kůži zažil.

    Tomáš Etzler

    „Čína je pro zahraniční novináře velmi obtížnou zemí. Strávil jsem mnoho let ve válkách. V Iráku a v Afghánistánu, ale Čína byla tím nejtěžším pracovištěm, kde jsem působil. Nebylo kam utéct. Byl jsem třiadvacetkrát zatčen, měli jsme odposlouchávací zařízení v redakci i doma. Byly to stresové pracovní podmínky. Smog, všude znečištění, nebylo to lehké. Svůj odchod do Číny považuji za největší profesní chybu,“ tvrdí Etzler, který nevylučuje, že o životě v Číně napíše ještě další knihu.

    „Možná ještě napíši knihu formou povídek, teď si ale potřebuji dát od Číny pauzu. Další kniha bude o Spojených státech, kde jsem strávil 14 let a také se tam děly zajímavé věci,“ prozradil zkušený žurnalista.

    Miroslav Etzler s bratrem Tomášem

    V Číně jsem hodně pil, teď si alkohol hlídám. Na Twitteru provokuji střízlivý

    Etzler bere psaní o Číně jako jistou formu terapie. Expresu nyní přiznal, že kvůli tomu, co v asijské zemi před lety zažil, musel dokonce vyhledat pomoc odborníků

    „Terapeutka mi řekla, že jsem prožil 5 životů a musím se s nimi naučit fungovat. Psaní pomáhá. Je to forma sebeterapie. Po Číně jsem potřeboval intenzivní terapie, někteří lékaři si myslí, že trpím posttraumatickým syndromem z válek. Chtěl jsem to profesionálně řešit. Nyní už někoho vídám třeba jen jednou za měsíc,“ přiznal Etzler, který se netají tím, že v Číně zaháněl deprese alkoholem.

    „V Číně jsem hodně pil. Když jsem se vracel z válek, tak také. Ten stres se nějak kompenzuje. Používal jsem alkohol jako uklidňovač nervů. Jeden psycholog mi řekl, že lidstvo nevynalezlo lepší uklidňovač, ale bohužel má strašné vedlejší důsledky a já jsem si jich vědom, takže si to hlídám. Hlídám si alkohol už několik let. Pivo si dnes asi ale dám,“ řekl redaktorovi Expresu dobře naladěný Etzler.

    Novinář velmi rád provokuje své hejtry na sociální síti X (dříve Twitter), kde si často nebere servítky. Pouští se hlavně do politiků, které nemá zrovna v lásce. Někteří jeho kritici často v komentářích uvádějí, že své statusy píše pod vlivem alkoholu. To ale Etzler rázně popírá.

    „Jsem provokatér, bavím se tím, je to sranda. Na Twitteru ale provokuji střízlivý. To jediné, co proti mě drtivá většina mých kritiků má, je, že jsem se zase ožral a že jsem si dal po ránu. Nic jiného nemají, než tuhle blbost,“ hájí se Etzler, kterému občas chodí do zpráv i výhrůžky násilím.

    „Vyhrožují mi, že mi rozbijí hubu na mých přednáškách, ale nikde se neobjeví. Nemám strach o sebe, ale mám obavy, aby někdo nezkazil přednášku pro lidi, kteří si mne přišli poslechnout. Zatím se ale nic takového nestalo. Na ulici mě také nikdo nikdy nekonfrontoval. Naopak mě na ulici lidé zastavují a děkují,“ uvádí Etzler.

    Kvůli svým tweetům, v nichž žurnalista urážel influencerku Jordanu Jiráskovou, se před časem Etzler dostal do problémů a stanul dokonce před soudem.

    „Nazval jsem ji prokremelskou svoločí a za tím si stojím. Ona si od toho soudu dává pozor, ale opravdu šířila prokremelskou propagandu. Je to hanlivý výraz, ale není to vulgarita. Jsem ještě slušný. Ona (Jirásková) požadovala omluvu, která bude viset na sítích 6 měsíců a k tomu odškodné 20 tisíc korun, což soud smázl a omluva měla viset jen 3 měsíce. My jsme se ale odvolali a další soud bude 7. prosince,“ prozradil nám Etzler, kterého na křest přišel podpořit také jeho právník.

    Na celý rozhovor se podívejte ve videu. Tomáš Etzler mimo jiné promluvil o svém vztahu s bratrem Mirkem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:13 sobota 9. března 2024. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      57
    • Super
      10
    • Haha
      7
    • Tvl
      6
    • Sladký
      5
    • Cože
      3