Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Toto jsou oběti z kostela v Nice a toto je jejich smějící se vrah

    Ráno dorazil do Nice, nachystal se a s dvanáctipalcovou čepelí v ruce vnikl do baziliky Notre-Dame, kde právě začala mše. Policie začala rekonstruovat ďábelské řádění radikála a tuniského migranta Brahima Aoussaouiho. Objevila se útočníkova fotka po přestřelce a jsou známa i srdcervoucí poslední slova jedné z obětí. Začíná také rezonovat debata, zda hájení karikatur proroka Mohameda není zbytečné vyvolávání války.

    To je on. Na internetu se objevila fotografie několikanásobně postřeleného tuniského migranta, který vraždil v bazilice Notre-Dame v Nice. 

    Brahim Aoussaoui do Evropy přicestoval minulý měsíc, nejprve připlul na ostrov Lampedusa, pak strávil dva týdny na karanténní lodi. Podle dalších migrantů trávil většinu času telefonováním a mluvil o tom, že by rád žil ve Francii.

    Následně Tunisan dorazil do italského přístavního města Bari. Tam ho úřady prolustrovaly a nafotily. V tu chvíli vznikla následující fotografie, na které se spokojeně usmívá.

    Džihádista Brahim Aoussaoui, který spáchal útok v Nice.

    Aoussaoui měl dosud čistý trestní rejstřík, a tak ho úřady pustily. Byl ale informován, že nemá právo pobývat v Itálii, a tak sedl na vlak a odjel do Paříže.

    Do Nice přijel vlakem až včera zhruba v 6:30 ráno. Podle prokurátora se převlékl a zamířil k bazilice. Dovnitř vstoupil půl hodiny před začátkem mše a počkal si tam na věřící. S úderem deváté hodiny začal vraždit.

    Policie kromě něj později zatkla i dalšího muže, který je podezřelý jako spolupachatel.

    Takto to v katedrále vypadalo po útoku.

    Jednou z Aoussaouiho obětí je Simone Barreto Silva z Brazílie. Čtyřiačtyřicetiletou matku tří dětí Tunisan pobodal, z místa činu se ještě dokázala dostat a zraněním podlehla až poté v nedalekém bistru.

    „Řekněte mým dětem, že je miluji,“ stihla ještě říct lidem, kteří se jí marně pokoušeli zachránit život.

    Další obětí byl kostelník Vincent, pětačtyřicetiletý otec dvou dětí. Toho islamista podřízl. Třetí oběti, ženě, uřezal hlavu.

    Spor o karikatury

    Důvodem agrese islamistů jsou karikatury proroka Mohameda, které zveřejnila redakce satirického magazínu Charlie Hebdo poté, co začal soud s komplici útočníků na redakci z roku 2016. 

    Karikatury jako svobodu projevu hájil i francouzský prezident Emmanuel Macron. To jen posílilo hněv muslimů z nejrůznějších zemí Blízkého východu, kde se teď konají demonstrace a zapalují se na nich francouzské vlajky. 

    A samozřejmě to vyprovokovalo především islámské radikály, kteří na Francii udeřili.

    Džihádista Brahim Aoussaoui, který spáchal útok v Nice.

    Začíná proto sílit debata, zda by i nadále měl být karikaturám proroka Mohameda dáván takový prostor.

    Své si o tom myslí otec Jean-Louis Giordan, který byl do června letošního roku po šestnáct let farářem baziliky Notre-Dame v Nice.

    „Dozvěděl jsem se, že hlavu uřízli mému kostelníkovi. Jmenoval se Vincent. Odpusťte mi prosím, ale mám vztek. Mám už toho dost, mám dost takzvaných karikatur, které jsou vypovězením války. A pak napadají nás, napadají kostely. A to všechno proto, abychom bránili laickost a svobodu. Mám vztek. Nevím, proč zaútočili právě na baziliku Notre-Dame. Šílenci útočí kdekoliv. Myslím si ale, že to tím neskončí. Přijdou další problémy, pokud nezareagujeme. Křesťané, kteří přečetli encykliku Fratelli tutti (Všichni jsme bratři), nyní přemýšlejí, zda mají dnes tato slova vůbec nějaký význam. Vážně o tom pochybuji. Mám vztek a jsem zdrcený, protože jsem to byl já, kdo před deseti lety přivedl tohoto kostelníka do baziliky Notre-Dame. A nyní zahynul takovouto smrtí,“ řekl Vatikánskému rozhlasu.

    Jeho slova na Twitteru sdílel český režisér a známý křesťan Jiří Strach. Zareagoval třeba i europoslanec Tomáš Zdechovský.

    „To je hodně silné, ale cítím to naprosto stejně. Proč dělat karikatury a zesměšňovat Mohameda? Aby to odnášeli vraždami křesťané?“ napsal.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:51 sobota 27. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      135
    • Tvl
      39
    • Super
      25
    • Haha
      20
    • Cože
      20
    • Sladký
      20
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...