Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vraždil Tunisan, jedné oběti sťal hlavu, další podřízl. Věřící v panice převraceli židle

    Další černý den pro Francii. Od čtvrtečního rána došlo na jejím území k teroristickému útoku se strašlivou bilancí a k pokusům několika dalších. „Francie je pod útokem,“ prohlásil prezident Macron u katedrály Notre-Dame v Nice, kde tuniský migrant Brahim Aoussaoui (21) jedné ženě sťal hlavu, muži podřízl krk a další ženu ubodal. Džihádisté mezitím oslavují a volají po dalším násilí.

    V průběhu dne vypluly na povrch další detaily zvráceného řádění islámského radikála v katedrále Notre-Dame v Nice.

    Útočník byl migrant tuniského původu. Zákeřně si počíhal, až se v katedrále sejdou věřící ke mši, která začala v 9 hodin. Jakmile se zavřely dveře, udeřil.

    Přímo uvnitř islamista zavraždil dva lidi a několik dalších pobodal. Fotografie z místa činu ukazují, jak křesťané v panice bořili židle, když se snažili utéct. Před katedrálou Tunisan zabil dalšího člověka.

    Zvlášť hrozivý je ďábelský způsob jeho vraždění. Muž za pokřiku Alláhu akbar (Alláh je veliký) jedné ženě uřezal hlavu, muži podřízl krk a další ženu ubodal. Mezi oběťmi byla i farářka z katedrály. Zabitý muž byl identifikován jako Vincent L., pětačtyřicetiletý otec dvou dětí.

    Útočníka policisté následně postřelili a převezli do nemocnice. Tunisan se do Evropy dostal teprve v září, kdy připlul na italský ostrov Lampedusa, který je zahlcen migranty. Tam strávil karanténu a poté mu bylo nařízeno ostrov opustit. Počátkem října se dostal do Francie.

    Takto to v katedrále vypadalo po útoku.

    Nešlo ale o jediný útok. O dvě hodiny později ve 120 kilometrů vzdáleném Avignonu plánoval zaútočit další radikál. Podle deníku Le Monde šlo ovšem pro změnu o pravicového extremistu ze skupiny Generace identity.

    Před francouzským konzulátem v Džiddě v Saúdské Arábii byl zase pobodán člen ochranky. 

    Policie pak zabránila útoku na předměstí Paříže, kde další mladý muslim zamířil do kostela s nožem. Dopaden byl díky udání otce. 

    V Lyonu se zase pokusil Afghánec dostat s dlouhým nožem do vlaku.

    Prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je Francie pod útokem radikálních islamistů. Těm už nedávno vyhlásil válku, a to po vraždě učitele Samuela Patyho, jemuž byla taktéž sťata hlava. 

    Agrese radikálních islamistů vůči Francii přichází poté, co právě prezident Macron veřejně hájil karikatury proroka Mohameda z dílny satirického časopisu Charlie Hebdo. Ten je znovu otiskl poté, co odstartoval soud s komplici útočníků, kteří vystříleli redakci Charlie Hebdo v roce 2016.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:54 pátek 26. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      53
    • Super
      26
    • Haha
      23
    • Cože
      22
    • Trapas
      21
    • Sladký
      21
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...