Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Silný příběh z fakulty: Mladík po zásahu do hlavy žil. Rodina ho odpojila, orgány dostalo pět lidí

    Bezmála po měsíci na povrch stále vyplouvají těžko uvěřitelné příběhy, které se odehrály při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Aktérem jednoho z nich je mladý muž, pravděpodobně student, kterého vrah střelil do hlavy. Rodina pak musela učinit to nejtěžší rozhodnutí, zároveň ale zachránila několik dalších životů.

    Dosud neznámý příběh včera u řečnického pultu Poslanecké sněmovny odkryl poslanec Jan Richter (ANO), jehož dcera byla jednou ze zraněných. Povolení k tomu dostal od bratra oběti.

    Rodina mladého muže prožívala bezprostředně po střelbě chvíle hrůzy. Nemohla totiž zjistit, kde je hospitalizovaný a jak vážný jeho stav je.

    Nakonec se naplnil možná ten nejčernější scénář. Mladík žil, jenže měl prostřelenou hlavu a při životě ho držely pouze přístroje. K normálnímu životu by se nikdy vrátit nemohl.

    „Ve vojenské nemocnici ho našli při životě, ale s kulkou v hlavě. Ve finále tedy jako člověka, který už by se nikdy do života nevrátil,“ popsal v emotivním projevu Richter.

    Studenti se schovávali na římsách.

    Kvůli fatálním zraněním se rodina rozhodla, že nechá mladého muže od přístrojů odpojit. I v takto nepopsatelně těžké situaci se ale příbuzní rozhodli myslet také na ostatní.

    „Nejsilnější na tom je, že když se s lékaři bavili o odpojení, ptali se na různé možnosti. A ta rodina řekla, že jestli je zdravý, tak ať zkusí zachránit jiné pacienty a udělat jim hezké Vánoce. Takže pěti lidem byli ten večer darovány orgány tohoto člověka,“ popsal Richter.

    Pietní místo za zavražděné studenty

    Právě nad střelbou na fakultě se včera ve Sněmovně vedla velice vášnivá debata. Ministr vnitra Vít Rakušan během ní připustil, že stále existují bílá místa a otázky, které je potřeba zodpovědět. Vyzval k trpělivosti, dokud celý případ nevyšetří GIBS.

    Fotogalerie